Presedintele Basescu asociaza performanta guvernamentala cu dobanda la finantarea locala a statului

28 aprilie 2012 • Comments, Miscellaneous

In discursul de desemnare a noului Premier, Presedintele Basescu, pentru a evidentia calitatea actului de guvernare din ultimii ani, foloseste doua comparatii: nivelul dobanzilor pe piata locala la care se imprumuta statul si nivelul stocului de trezorerie.

In cazul dobanzilor, se precizeaza ca in momentul preluarii mandatului de catre Guvernul Boc “ dobanzile la care ne imprumutam erau de 14,26% pe piata interna. Azi, Romania s-a imprumutat cu 6,6%”.

Interesanta comparatia dar care la o privire mai atenta Nu sustine performanta guvernamentala.

Ecartul mentionat de Presedinte de 7,66% este in realitate Inferior diferentei de dobanda de 8,75% intre dobanzile la care se pot finanta bancile contra portofoliu de titluri de la BNR in cele doua perioade.

In concluzie, folosind exemplele Presedintelui, rezulta ca performanta guvernarii reflectata in dobanzi a fost inferioara nivelului de dobanzi la care se puteau finanta portofoliile.

Ecartul mentionat de Presedinte de 7,66% este in realitate Inferior diferentei de dobanda de 8,75% intre dobanzile la care se pot finanta bancile contra portofoliu de titluri de la BNR in cele doua perioade.

In concluzie, folosind exemplele Presedintelui, rezulta ca performanta guvernarii reflectata in dobanzi a fost inferioara nivelului de dobanzi la care se puteau finanta portofoliile.

In perioada la care se face referire, singura dobanda apropiata de nivelul mentionat era Dobanda la Facilitatea de Lombard situata la 14,25%. Aceasta era dobanda pentru bani de o zi de la BNR, contra colateral titluri de stat.

In aceeasi perioada, dobanda de interventie a bancii centrale era de 10,25% iar BNR nu injecta bani in mod curent la perioade mai lungi cum o face astazi.

Romania inca poate decide care este dobanda de interventie si la cat introduce bani in sistem. Alte tari relevante pentru comparatie, data fiind situatia economica din acea perioada, aveau dobanzile de interventie la nivele intre 1% si 4%.

Costul de finantare a statului in moneda locala este influentata de banii introdusi in piata si de un mecanism de “morisca” in care intervine BNR si anumite banci locale.

In prezent dobanda de interventie este de 5,25%.  Finantarea nu se mai face de la BNR contra titluri la dobanda de Lombard ci la dobanda de interventie.

Un al doilea argument a fost legat de suma din trezorerie.

Date fiind aceste fluxuri suplimentare in primul trimestru, ori autoritatile nu au spus adevarul in noiembrie si decembrie ori au dezinformat acum.

La preluarea guvernarii de catre Premierul Boc, bancile ce detineau titluri de stat se puteau imprumuta de la BNR la 14,25%.

Acum bancile care detin titluri de stat se pot imprumuta de la BNR la 5,25%. Ecartul este de 8,75%.

Ecartul mai mare intre nivelurile de finantare de la BNR fata de cel la care se finanta statul, Nu sustine argumentul presedintelui.

Un al doilea argument a fost legat de suma din trezorerie. Daca la inceputul mandatului premierului Boc se mentioneaza un sold zero acum se mentioneaza 5 miliarde de euro.

Momentul dezinformarii este important.

Daca dezinformarea a avut loc acum atunci intreaga invitatie la reintregirea salariilor suna a capcana.

Si in decembrie anul trecut aceleasi autoritati mentionau un tampon de trezorerie semnificativ. Dupa acest anunt, in primul trimestru, Ministerul de Finante a imprumutat mult mai mult decat in alte perioade similare. Suplimentar finantele au mutat incasari de impozite din aprilie in martie.

Date fiind aceste fluxuri suplimentare in primul trimestru, ori autoritatile nu au spus adevarul in noiembrie si decembrie ori au dezinformat acum.

Momentul dezinformarii este important.

Daca dezinformarea a avut loc acum atunci intreaga invitatie la reintregirea salariilor suna a capcana.

Indiferent de situatie exista solutii pentru a finanta reintrarea in normalitate.

bilgrimage.blogspot.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

11 Comentarii

Vladut
01-05-2012 la ora 7:56 pm

Domnule Isar, felicitari pentru nominalizarea in noul guvern!

Anticipam cumva de ceva vreme o redirectionare in cariera dvs. inspre zona politicilor publice. Lasand la o parte CV-ul impresionant care nu se asorteaza intrutotul mediului politic romanesc , cred ca veti deveni singurul ministru care isi scrie articolele singur pe blog nu ajutat de vreun PR-ist (de altfel nici nu cred ca ar fi posibil) :).
De asemenea, astept sa vad cum va decurge relatia dvs. cu BNR-ul, avandu-l acum atat de aproape in echipa guvernamentala si de dnul Georgescu.

Din pacate dorinta mea de a discuta cu dvs. despre scolile de business europene – la care am fost acceptat pentru Msc in Finance (HEC Paris, Oxford Said, IE Business School) si intre care trebuie sa aleg – devine probabil mai greu de realizat (noua pozitie va implica probabil si mai putin timp disponibil pentru astfel de discutii).

Nu ma astept sa raspundeti la comentariu meu, totusi m-as bucura ca asteptarile sa imi fie depasite.

Succes!

Lucian Isar
01-05-2012 la ora 8:14 pm

multumesc
din cele 3 enumerate trebuie sa alegi ?

gabriela filip
01-05-2012 la ora 8:39 pm

felicitari calde de tot.intai am crrezut ca v-a propus ponta, cand am auzit pe crin ca a spus ca sunteei propunerea lui am fost foarte bucuroasa ca in sfarsit a facut si el ceva ce nu m=a dezamagit si acum pot sa spun ca sunt din 92 de cand il cunosc cel mai mandra de el.sper sa nu va speriati e ce inseamna hatisul politicii si sa aveti dexteritatea sa rezistati in duritatea acestui joc cumplit.sper ca acesta demnitate sa fie doar un inceput …..cred ca sunteti singura mea bucurie politica din ultimii ani si sper ca in 2014 sa mai am una.cand va pleca isarescu as vrea sa il vad pe prietenul dvs in locul lui ca de la politicieni adevarati nu mai astept aproape nimic.

Vladut
01-05-2012 la ora 9:57 pm

Da, din cele 3: Msc in International Finance (HEC Paris), Msc in Finance (IE), Msc in Financial Economics (Said)

Dpdv al costului (including scholarships awarded) cea mai avantajoasa varianta ar fi IE, urmata de HEC si apoi Said.

Dpdv de vedere al prestigiului, asa cum il percep eu, clasamentul s-ar inversa, chiar daca topul FT vede un pic diferit lucrurile (http://rankings.ft.com/businessschoolrankings/masters-in-finance-pre-experience-2011).

Return on investment pare sa favorizeze pe termen scurt variantele cu cost mai mic pentru ca diferenta de cost se vede intr-o diferenta de income mai mica post-msc (desi probabilitate de angajare si prestigiul companiilor nu sunt aceleasi), insa pe termen lung diferentele de career perspectives cred ca se vor accentua. Aceste diferente care nu cred ca se pot recupera doar cu un CFA (currently ongoing), ci poate doar cu un MBA (LBS sau un top-tier din US).

Dupa terminarea masterului intentiile mele vizeaza investment banking, insa nu neglijez si perspectivele unei cariere in management consulting data fiind experienta mea in Advisory in cadrul unei companii BigFour.

Astept cu interes parerea dvs. care in mod cert va fi una dintre cele mai avizate pe care as putea sa le primesc. Daca credeti ca e posibil sa putem tine legatura, eventual dezvolta subiectul, va rog sa imi spuneti adresa dvs. de e-mail (puteti sa mi-o trimiteti la e-mailul pe care l-am pus in comentariu).

Va multumesc,
Vladut N.

Ciprian T.
02-05-2012 la ora 9:42 am

Felicitari d-le Ministru!

Am rugamintea daca se poate, sa va indreptati atentia si la investitorii retail locali (BVB). E o bataie de joc obligatia de a depune de 5 ori pe an declaratii… si cred ca obligati sunt si cei care investesc prin intermediul fondurilor de investitii. Aipc (asociatia investitorilor) am inteles ca a primit promisiuni ca la urmatoarea modificare a codului fiscal se va reintroduce o singura declaratie…. dar cum “la oameni noi… vin idei noi”… poate investitorii iar vor fi uitati.

Va rug d-le ministru sa nu ne uitati. Am incredere in dvs ca stiti foarte bine “durerile” investitorilor, fiind un om puternic ancorat in realitatile pietelor financiare locale.

Mult succes si multa putere de munca sa ne ajutati si pe noi!

Ciprian T. – un mic investitor

Serban S.
02-05-2012 la ora 12:55 pm

Buna ziua ,domnule Isar!Am citit cu multa atentie atat articolul dumneavoastra din ziarul Capital referitor la posibilitatea investirii in clustere (sau in poli de crestere) , cat si alte aprecieri ale domniei-voastre despre politica de convergenta ori despre aderarea la zona euro.Intrucat sunt implicat si cunosc bine fenomenul dezvoltarii clusterelor in Romania (exista si o asociatie a clusterelor), cred ca ar fi oportuna o intalnire de lucru a reprezentantilor acestor structuri cu dumneavoastra in cel mai scurt timp posibil, mai ales ca se discuta si viitoarele oportunitati de finantare.

Tepes Vlad
02-05-2012 la ora 5:38 pm

Dle Lucica , atacul speculativ asupra leului din 2008 trebuia sa va tina departe de orice functie. Moralmente un om care a incercat sa fure din saracia oamenilor nu poate sa reprezinte pe nimeni in aceasta tara. Sper din toata inima sa existe iad pentru ca sunt sigur ca daca ar exista ati avea un loc caldut pastrat acolo, doar pentru dumneavoastra, domnule Isar Lucian. Lucica, la ce ti-au folosit toate scolile daca tu nu poti sa discerni si sa rezisti tentatiilor, nefiind in nevoie. Ai incercat sa organizezi un furt din milioane de buzunare destul de goale si asa, in ciuda faptului ca tu aveai destul. Nu stiu cum ai ajuns ministru, stiu insa sigur ca lumea asta e un loc nedrept si ca unii care trebuiau inchisi pentru ce au facut sunt acum pusi in frunte. Nu prezinti o garantie morala. Tara asta sufera mai mult din cauza ticalosilor care au incercat sa profite, fiecare pe unde a fost si mai putin datorita incompetentei.
Decat o conpetenta pusa pe furat, mai bine o competenta fara furat! Sac ! Am zis bine, Lucica? Vezi cum coordonezi sa-ti iasa si tie ceva, ca ca tine a procedat si vanghelie, un om pe care poti sa-l iei drept model, ca ai ce invata de la domnia sa mai ceva ca la Oxford. Cu tine am invatat ca pregatirea nu conteaza. Esti si tu un complex ciorditor de Dambovita . Hai pa!

Nicolae
02-05-2012 la ora 6:47 pm

Felicitari.
Nu prea v-am urmarit dar intr-o seara la TV INFO cu d-l Voinea ati reusit sa lamuriti o multitudine de aspecte fiscale si bugetare pe care multi pur si simplu le amesteca de nu se mai intelegea nimic.
Si in plus ati reusit sa puneti in defensiva si sa reduceti la tacere doi din cerberii aparatori al fostului guvern.

Stima

i-conomics
03-05-2012 la ora 10:50 am

Lucian,

Chestia aia cu 4, 4, 4, rame doar la nivel de ideologie sper acum ca ai sanse sa influentezi cu adevarat ce si cum. Ma deranjeaza targetarea inflatiei de 4% ce daca implementata ar duce la o inflatie masurata de cel putin 6-7% si in deflator “double digits”. Eu personal inca nu am reusit sa inteleg mecanismul exact prin care inflatia ajuta omul de rand sau antreprenorul autohton si deci bunastarea noastra a tuturor.

Avand sarcina gestionarii mediului de afaceri, ai obligatia morala fata de noi toti sa deschizi ochii decidentilor intru realitatea dureroasa a antreprenorului autohton. Din 100 RON primiti de la un client, 70 RON sunt luati de stat (via nenumarate taxe directe si indirecte), ca antreprenor iti raman 30 RON din care sa dai bani angajatilor, sa iti acoperi amortizarile, riscurile, pierderile cauzte de inflatie, etc. Vezi ca nu am mentionat profit; profit dupa atatea taxe nu prea mai ramane…

Am tot auzit spus ca la nivelul de taxare, bugetul consolidat al statului Roman ar trebuie sa fie peste 65% din pib dar el in relitate niciodata nu a trecut de 32%. Nu ar fi bine sa ne focalizam pe scaderea fiscalitatii in paralel cu o mult mai buna colectare a taxelor si impozitelor?

Daca s-ar reduce fiscalitatea generala cu 30%, prin diminuarea substantiala a evaziunii si reducerea risipei aferente consumabilelor si investitiilor nerentabile sunt ferm convins ca s-ar stimula crearea a sute de mii de noi locuri de munca in domeniu privat fapt ce ar genera o crestere economica puternica si sustenabila.

Felicitari pentru noul Job

George
09-06-2012 la ora 6:15 pm

,VA rog sa imi raspundeti la urmatoarea intrebare.o postez aici ca nu gasesc un loc potrivit.: Este Galati unul din orasele in care doriti sa dezvoltati un pol de crestere economica ?,,,,,chiar as aprecia un raspuns,Multumesc

vala
06-08-2012 la ora 4:18 pm

felicitari pentru parasirea celui “mai cinstit guvern”

COMENTEAZA