Economie, caut model de crestere in 2012: Captivi in consumul intern?

28 decembrie 2011 • Macro, Media, Newspaper clips

Publicat in wall-street.ro

<< Analistul economic Lucian Isar apreciaza ca Romania are sanse, in teorie, sa treaca la un model bazat pe exporturi, desi nu crede intr-un astfel de scenariu. Totusi, daca se va incerca abordarea unui model bazat pe exporturi, va fi nevoie de o perioada lunga de timp pentru reajustare si investitii majore.

„Cresterea potentiala va putea ajunge la nivelul anterior, dar dupa o perioada lunga de timp, cu investitii masive si cu reintoarcerea romanilor plecati la munca in strainatate”, explica Isar.

El adauga ca Romania va obtine o crestere potentiala bazata pe exporturi, similara cu cea bazata pe consum, doar daca investitiile in infrastructura vor avea efect multiplicator pozitiv si vor fi facute si investitii in tehnologie, dar aici vom avea nevoie si de „creierele” care au migrat din tara, nu doar de forta de munca slab calificata care a ramas in Romania, pentru ca aceasta se gaseste si in alta parte.

De asemenea, si Lucian Isar crede ca solutiile altora nu sunt neaparat oportune pentru Romania, „chiar daca le-am intelege si implementa instantaneu”, referindu-se la incercarile fiecarei tari de a se repozitiona in economia globala.

In plus, cu privire la modelele de crestere economica, Isar spune ca acestea ”nu sunt bornele in care se poate misca o economie, ci puncte discrete intr-un continuum”.

“Noi inca justificam si implementam masuri de stabilizare, dovedite mediocre inca de acum 20 de ani si, prin urmare, avem exponenti ai autoritatilor cu o curba de invatare cu panta lenta”, avertizeaza analistul economic.

El concluzioneaza ca Romania isi poate gasi propriul model de crestere, dar acesta nu ar trebui sa fie determinat apriori de autoritatile statului.

“Statul ar trebui sa intervina doar la nivel mezo-economic, lasand nivelul microeconomic sa isi dovedeasca potentialul creator, iar cel macroeconomic sa fie neintruziv si favorabil economiei libere”. >>

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA