Si totusi ideile Liberale razbat din scrisoarea cu FMI

9 august 2013 • Macro

Scrisoare cu FMI nu a fost facuta publica. Aceasta strategie de comunicare a permis comentarii pe marginea versiunilor si mai ales concentrarea mesajului in zona politica a reducerii TVA la paine.

Elementele in favoarea mediului de afaceri au inceput sa fie punctate mai clar doar incepand cu interviul de ieri al Vicepremierului Chitoiu, ce poate fi consultat aici.

Partea importanta mi se pare la nivelul incercarilor Vicepremierului Chitoiu de a gasi solutii de finantare pentru economia reala.

In conditiile in care BNR nu renunta la restrictiile impuse asupra creditarii si nu face decat exercitii de imagine prin reducerea insuficienta a dobanzii si fara sa introduca bani in sistem pe termen lung, masurile alternative sunt binevenite.

Introducerea banilor in sistem pentru finalizarea proiectelor si scoaterea economiei din stagnare se face prin extinderea plafonului de garantii si diversificarea acestora, programul de Minimis si noi fonduri.

Aceste instrumente au rolul de ancore pentru atragerea de bani privati in jurul lor, atat investitii locale precum si straine. Despre acest sistem de pirghie am mai discutat in “2% în plus pentru investiţii şi întoarcem creşterea economică pe plus”

Fara o structura ampla de garantii nu sunt posibile in acest moment nici structurarea corecta a PPP-urilor, a concesiunilor sau a investitiilor din fonduri asiatice.

Pentru a atinge ritmul de crestere de 4% pe an pentru economia Romaniei, in conditiile frinei trase de la BNR, este demersul constructiv corect.

 

Imagine: http://img.ibtimes.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

3 Comentarii

Pacala
09-08-2013 la ora 3:56 pm

Salut Lucian,

Am o nedumerire (off topic): cum este posibil ca productia industriala sa cresca atata timp cat consumul de energie scade ??

http://www.finantistii.ro/energie/romania-a-consumat-cu-75-mai-putina-energie-electrica-in-prima-jumatate-anului-2013-80147

In acest link este raportata crestere ??
http://www.tradingeconomics.com/romania/industrial-production

Care este realitatea ? ai cumva idee ce a raportat INS?

Lucian Isar
09-08-2013 la ora 7:02 pm

Sper ca toti se ghideaza dupa date oficiale. Cele doua nu sunt perfect corelate datorita granularitatii productiei industriale, poti produce mai mult intr-o anumit produs care este mai putin intensiv din punct de vedere consum de energie, plus suntem intr-o economie deschisa cu export/import de energie. Diferentele totusi par cam mari

maria
31-05-2019 la ora 6:04 pm

Intradevar cele doua nu sunt perfect corelate, sunt de aceeasi parere

COMENTEAZA