Recesiune in 2016? Improbabil

21 octombrie 2015 • Macro

Este improbabil ca Romania sa experimenteze recesiune in 2016. Este o nuanta apreciata de matematicieni intre improbabil si imposibil dar referitor la acest subiect este importanta distinctia.

In 2008 erau putini economisti care sugerau iminenta unei recesiuni in 2009.

In acest moment exista cateva voci care au aruncat in discutia publica ideea recesiunii in 2016 ca si spaima in cazul unor politici guvernamentale aparent gresite.

Indiferent cat de inoportune vor fi deciziile guvernamentale incepand cu acest moment
( in limita constrangerilor de sistem inerente) nu au puterea de a arunca economia Romaniei in recesiune in 2016.

Motivele pentru care drobul de sare nu va cadea in 2016 sunt multiple.

Deciziile economice se manifesta cu intarziere in afectarea economiei. Economia Romaniei este modelabila usor ca si sistem adaptativ complex si este aceea a unei tari bogate cu caracteristici de economie emergenta apartinand Uniunii Europene. Aceasta realitate face ca deciziile sa se propage cu o intarziere mai mare decat in cazul unei economii mature si sa beneficieze de supape numeroase din economia gri.

Economiile emergente prezinta o serie de riscuri din perspectiva fluxurilor si dezechilibrelor globale. Cu toate acestea realitatea geopolitica a Romaniei si contextul economic face ca aceasta sa fie mai putin expusa la acest tip de analiza.

Anul 2016 este un an electoral ceea ce va face ca abordarea economica sa aiba o inclinatie naturala spre masuri tactice pre-electorale de stimulare. Exista buffer-urilor si excedentelor face ca aceste proceduri sa fie la indemana si usor de acomodat fara a recurge la masuri de compensare abrazive.

Discutia privind un nou program cu FMI (care nu poate fi decat similar celui ce opereaza in Maroc) va acapara cea mai mare parte a anului 2016 si desi putin fezabil in prima parte va mentine credibilitatea pietelor in abordarea economica a Romaniei.

Dupa intarzieri majore in gestionarea noului program de finantare european 2014-2020, anul 2016 va fi primul care va beneficia din plin de aceasta noua sursa de finantare.

Demersul de asanare a economiei romanesti, generic apelat drept interventia DNA, incepe sa devina credibil la nivelul investitorilor autohtoni si straini. Suplimentar acesta face ca o serie de segmente aflate la contactul cu economia gri sa fie scoase la lumina.

Posibila schimbare guvernamentala va genera cel putin initial o serie de accelerari la nivelul reformelor structurale. Aceste pusee reformatoare au rolul de a functiona asemanator unei parghii.

Setul de legi aflate in dezbatere publica or la nivel parlamentar ce vizeaza de exemplu o primenire a modului de gestionare a companiilor si entitatilor de stat si introducerea obligatiunilor ipotecare nu fac decat sa imbunatateasca mediul de afaceri.

Optimismul general la nivelul populatiei si antreprenorilor dupa o perioada prelungita de contractie se poate deja percepe in deciziile de achizitie si in cele de investie. Optimismul are in Romania o inertie mare care trece de obicei cu mult de un eventual punct de inflexiune al schimbari majore in realitatea economica.

Motivele pentru care nu se poate vorbi de imposbilitate sunt legate de problemele ce pot aparea in segmentul intermedierii financiare si respectiv in schimbari bruste ale celorlalte componente ale mixului de politici economice. Slabiciunile la nivelul segmentelor de intermediere financiara pot fi gestionate in timp util prin instrumentarul dezvoltat in ultima perioada si prin noile initiative de tip banca de investitii si dezvoltare ce probabil va actiona in interiorul Eximbank sau a unui Fond Suveran.

Desi nu poate arunca economia in recesiune in 2016 actuala maniera inoportuna de guvernare afecteaza major potentialul de crestere a economiei, granularitatea cresterii si desgur posibilitatile de dezvoltare ale tarii.

Momentul in care bucuria guvernantilor este ca a crescut produsul pe cap de locuitor in principal datorita scaderii populatiei ar trebui sa fie momentul ca analizele economice in spatiul public sa nu mai foloseasca ca si punct de atractor pentru atentie nivelul Zero si alarme legate de recesiune ci incapacitatea de a readuce economia pe o traiectorie de crestere cu volatilitate redusa in jurul potentialului de 5%.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

9 Comentarii

[…] Sursa- lucianisar.comhttp://lucianisar.com/macro-miscellaneous/recesiune-in-2016-improbabil/ […]

TUDOR POPESCU energie - (pt google)
27-10-2015 la ora 10:33 pm

STIMATE COLEG, pentru capacitatea ta de realizator iti propun sa analizezi ce am realizat eu ca platforma de formare a structurlor PNL in 2002 : CONSTRUCTIA ASA ZISULUI DRN DE ATUNCI .. CU STATUT SI MECANISM DE AUTOSELECTIE A CADRELOR SISTEMUL A INSTITUTIONALIZAT FUNCTIA DE PARTID . .. ACUM ESTE SIGURA FORMULA DE SOLUTIONARE A IMPASULUI POLITIC PNL-PDL . EU AM REUSIT ATUNCI STRUCTURAREA CORECTA A UNUI SISTEM … L-A DISTRUS ULTERIOR BICISNICUL TARICEANU DAR CE A MOSTENIT EL A STRUCTURAT UN GUVERN INITIAL BINE GARNISIT PROFESIONAL … L-A AIURIT ULTERIOR EL CU PRIETENUL LUI TROACA SUNA – MA LA 0722218713 CA CE AU REUSIT AIURITII ASTIA SA INJGHEBEZE IN MODROGAN E … CARICATURA

TUDOR POPESCU energie - (pt google
27-10-2015 la ora 10:56 pm

PRIVIND RECESIUNEA CE VA URMA … Modelul Milton Fredmann al dintilor de fierastrau … lanseaza economii dar numai “langa tiparnite de bani” Sigur ca Ponta a obtinut crestere .. pe baza celor 4 mld imprumutate … ni le-a dat noua , am golit magazinele si industria s-a grabit sa complecteze vitrinele … dar f slab . L=am sunat pe Cosmin Marinescu relatandu-i si lui ca nu e sanatoasa treaba … Dar … el .. e conferentiar … alataieri l-am sunat din nou sa il atentionez ca a cazut BALANTA COMERCIALA ceea ce spune ca imprumutul se intoarce in tara de provenieinta ,,, m-a refuzat : EL LUCREAZA NUMAI PENTRU PRESEDINTE … Pe mijloacele media am ramas practic singurul energetician… M-a atentiopnat Catu : PIB-ul s-a despartit de consumul de energie … am cautat motivul : doar exportul de ciorapi crosetati la patru andrele nu consuma energie iar Talpes nu si-a marit exportul de soft … deci alta e cauza : AM GASIT-O : INLOCUIREA LUI VOINEAGU LA STATISTICA … FIX DE LA INCEPUTUL LUI 2013 A INCEPUT ANDREI SA NE PACALEASCA.
N-O SA AVEM RECESIUNE IN 2016 ? DAR IN 2017 ????? A crescut exportul de energie !! SERIOS ??? nu e aruncare gratuita peste bord ??? La asa o subventie si eu as arunca-o ca subventia e la producator … CERE CINEVA LA ANAF RESTITURIE DE TVA PE EXPORT DE ENERGIE ?? IN CE RAPORT CU EXPORTUL >???

[…] ieftine, vrem cai ferate ieftine. Romania e o tara ieftina, cu oameni care ce-i drept muncesc, dar sunt prost platiti si prost instruiti. Iar salariile sunt peste productivitatea muncii. Si daca […]

[…] intr-un stat totalitar ratiunea conducatoare in economie este Statul. Intr-o Lume Libera vorbim de societati comerciale private in care ratiunea conducatoare este data de management. O alta problema […]

[…] strain pe care nu ai cum sa-l obligi sa investeasca in Romania. De asemenea mai trebuie sa stie ca daca Presedintele Basescu, care, conform Constitutiei, era reprezentantul Statului Roman, ar fi […]

[…] in recesiune a economiei este pe punctul de a incepe. Interpretat probabilistic, riscul ar fi dat de urmatorul raport: imprejurarile nefavorabile/imprejurarile favorabile. De aici se vede ca un risc […]

Discriminari… « Motanul Incaltat
28-11-2015 la ora 10:32 pm

[…] dat cateva exemple. Modelul acesta determina mari perturbatii in economie. Unii sunt avantajati de catre stat, altii nu. E adevarat: modelul asta nu tine cont de […]

[…] Unii au incercat sa produca un soc major si in 2016 prin ghidarea perceptiei investitorilor, oamenilor de afaceri si a populatiei, dar inertia economiei a fost prea mare. Detalii aici http://lucianisar.com/macro-miscellaneous/recesiune-in-2016-improbabil/ […]

COMENTEAZA