Codul fiscal: despre ciclul economic si cel financiar

24 iulie 2015 • Macro

In dezbaterea referitoare la codul fiscal apare discutia legata de politici pro/anticiclice.

In aceeasi sala poti avea pareri referitoare la exces de cerere, respectiv deficit de cerere, simultan.

Este surprinzator si prin urmare trebuie sapat mai adanc de unde apare confuzia.

Cred ca aceasta situatie provine din proprietatea conceptelor si ce anume ar trebui sa conteze pentru politicile economice.

Pe vremuri in momentul in care se discuta de politici pro/anticiclice economistii se refereau la ciclul economic.

Dupa criza din 2008, economistii au inceput sa introduca in discutie si ceea ce se numeste ciclul financiar.

Ciclul financiar, inclusiv intr-o economie emergenta ca cea a Romaniei, ar trebui sa vizeze trei segmente de piata distincte dar interdependente: piata creditului, piata de real estate si piata de actiuni.

Intersectia intre cele doua cicluri creaza in Romania o alta citire decat simpla operare cu un singur concept de ciclu economic si cu “aproximari” in estimarea PIB a-ului potential.
Daca mai adaugi ciclul monetar si cel politic confuzia aparent sporeste dar macar este mai clar de ce in 2015 economia Romaniei Nu a inchis “Gap-ul” si poate sa creasca mai bine atat ca si ritm precum si ca structura/granularitate.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

5 Comentarii

ADRIAN
30-07-2015 la ora 6:39 am

ALELUIA!!! Chinul RO s/a sfarșit! Lauda lor ”consiliu al înţelepţilor”.

COMITETUL NAȚIONAL PENTRU SUPRAVEGHEREA MACROPRUDENȚIALĂ format din 9 ”înţelepţi” de la BNR, ASF, Guvern, Preşedinție.
Propunere: să intre în componența acestuia și PATRIARHUL, pentru că majoritatea ”înţelepţilor” sunt ”pupatori de MOAȘTE”, întrucât nu se lipsesc și nu le lipsesc soborurile de POPI de la marile evenimente.

Din zicerile unui ”înţelept” : „Acest consiliu va fi un fel de consiliu al înţelepţilor dacă nu sunt pretenţios – aici se vor emite opinii, analize, vor fi atenţionate supravegherile de la BNR şi de la ASF”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR.

Cris
03-08-2015 la ora 11:21 am

Supravegherea macroprudentiala nu numai ca e o prostie si o tampenie tipic romanesca dar mai e si ilegala si neconstitutionala pentru ca isi aroga niste functii in stat care apartin Guvernului si Parlamentului… Nimeni cu capul pe umeri nu cred ca va pune botul ca niste agenti de vanzari ai FMI si UE sa stabileasca impozitele intr-o tara inapoiata precum Romania. Si asa concepte precum suvernaitatea nationala si autodeterminarea in politica interna au fost calcate grav in picioare de cand cu UE, iar asta a condus la dezastrul care se vede in cea mai amarata tara din UE – Romania.

Anghel Vakentin
03-08-2015 la ora 9:13 pm

Comitetul ăsta, TREBUE să aibă doar rol consultativ,altfel se poate interpreta ca fiind o lovitură de stat și cedare de suveranitate.

[…] sporirea fiscalitatii (cresterea impozitelor), dar inteleg ca nu se doreste lucrul asta, ci, dimpotriva, se vrea relaxare fiscala prin noul Cod. […]

3citizens
12-01-2022 la ora 9:15 pm

3stranger

COMENTEAZA