Austeritatea din 2010 a fost o GRESEALA!

14 iulie 2015 • Macro

Este o curiozitate cum dupa ce avem deja datele privind efectul dezastruos al masurilor de austeritate din 2010, promotorii acestora au prins iar curaj.

Scaderea salariilor si cresterea TVA la 24% a fost o greseala majora realizata de diriguitori in 2010.

Aceiasi guvernanti care au decis austeritate in 2010 au realizat dupa doar cateva luni ca au taiat prea mult.
Aceiasi guvernanti care au decis austeritate in 2010 au realizat dupa un an ca aveau deja banii sa reintregeasca complet dar au preferat sa astepte un moment politic potrivit.
Aceiasi guvernanti care au decis austeritate in 2010 au preferat sa sifoneze un miliard de euro prin retrocedari supraevaluate, 2 miliarde de euro prin evaziune suplimentara si inca un miliard de euro spart pe “terenuri de fotbal in panta”.
Aceiasi guvernanti care au decis austeritate in 2010 nu au realizat nici in 2008 ca va fi criza si in Romania nici in 2009 ca va continua recesiunea si in 2010.

Putin bun simt economic le-ar fi spus si atunci si acum ca relaxarea fiscala si o sifonare mai redusa a banului public ar fi permis si Romaniei sa treaca fara ani de recesiune si stagnare, asa cum a reusit de exemplu Polonia.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

19 Comentarii

sorin
15-07-2015 la ora 11:07 am

Care propunere liberala? Cand au prezentat acestia programul de guvernare cu aceasta prevedere?
Si vreau sa te intreb daca ai facut vreodata un studiu aprofundat intre impozitul ok, de 16% aplicat firmelor mari si impozitul de 3% pe venituri, fara deducerea cheltuielilor, aplicat IMM-urilor si la ce concluzii ai ajuns? Cunosti cumva daca liberalii au vreun punc de vedere privind aceasta taxare diferentiata, care in multe situatii provoaca probleme extrem de grave? Pentru ca de propuneri generale, populiste si vagi nu este nevoie, ci de expertiza si masuri concrete!

carcotasul
15-07-2015 la ora 11:28 am

Dăştept, domne, Isar ăsta. Păcat că ne-a spus chestiile astea încă din 2010, dacă nu chiar de prin 2008, de când şi-a dat seama ce urmează dar a ţinut secret. 🙂

Alex Boroda
15-07-2015 la ora 1:15 pm

Doar o observație gramaticală: se spune „aceiași guvernanți”, nu „aceeași guvernanți”.

narcis
15-07-2015 la ora 1:16 pm

Rapoartele Curtii de Conturi condusa de Nicu Vacaroiu (deci un psd-ist) spun ca an de an se fura 40% din buget, adica vreo 6 miliarde de euro. Deci suma care dispare e mult mai mare, se adauga evaziune fiscala, etc.
Daca azi ne-am opri din furat 1 an, am impinzi tara de autostrazi sau am dubla salariile si pensiile. Dar de furat inca nu se opresc, cu toate ca DNA a bagat spaima in politicieni, care se uita dupa ghilotina, ca sa citam dintrun inculpat penal.

pacala
15-07-2015 la ora 2:27 pm

Daca e adevarat ca sunteti apropiat de … PNL, atunci cu siguranta ca, in primul rand lor, ar trebui sa le spuneti aceste profetii despre … trecut (inventar/ rezumat – destul de corect de altfel).

Mai exista o problema. De … limba. Nu, nu ma gandesc la prostii ci la faptul ca, referindu-va la guvernanți si nu la vreo … guvernantă ar trebui sa revizuiti textul, inlocuind:

Aceeasi guvernanti cu … Aceiași guvernanți

Pentru eliminarea ambiguitatilor, ar fi fost de preferat formula “fostii guvernanti”. Eventual, pe scurt … portocaliii.

Apropos, care este pozitia Dvs. sincera despre zbaterile lor de revenire la guvernare pe filiera “liberala” (ghilimelele nu sunt intamplatoare)?

Bogdan Muraru
16-07-2015 la ora 6:05 pm

Lucian, Polonia a avut o regula / lege prin care institutiile statului aveau dreptul sa imprumute bani la maxim 60% din venituri. Asta e ceea ce a ajutat Polonia sa nu intre in criza….doar o parere.

Lucian Isar
16-07-2015 la ora 6:39 pm

Romania a intrat in criza la 20+% datorie raportat la PIB, mult sub Polonia.
Si acum suntem in buza lui 40%.
Avem suficient spatiu de dezvoltare.

Alex COVACIU
16-07-2015 la ora 9:08 pm

Felicitari pentru opinia Dvs, domnule Lucian ISAR!

Apropo de Polonia, de la 1 iulie 2015, grupul GetIn Holding ofera creditare autovehicule pentru persoanele fizice cu costuri ZERO.
Adica cumparatorul plateste pretul afisat de catre dealerul auto. Conditiile sunt similare cu ale unui leasing operational de la noi dar este un credit garantat cu bunul cumparat.

florin
17-07-2015 la ora 1:03 pm

Luciane, ce-are Iohannis, vrea cu tot dinadinsul sa castige PSD si in 2016 alegerile?? Ce-ai spus mai sus e adevarat, dar, cum spune o vorba de la tara, “what’s done is done”. E timpul sa nu mai pierdem timpul. Ce conteaza ca Ponta e strans cu usa?

gogu
17-07-2015 la ora 3:25 pm

Romana a ajuns in situatia de azi tocmai ,, economistilor negritoi si vacaroi ” din care faci parte cu succesuri multe. Ne-am saturat de filozofi ca tine. Hai. mai baga o tura pe la televiziuni.

laurentiu
18-07-2015 la ora 6:22 am

Nu ati putut sa -i spuneti toate aceste concluzii D-nei Gorghiu inaite de a se baga in cloaca PDL? PNL si-a singura pierdut identitatea odata cu aceasta fuziune . Era singura alternativa viabila la guvernarea PSD, alternativa care ar fi fost imbratisata de o mare parte a populatiei, dar in clipa de fata ………este foarte complicat. Va felicit pentru profesionalismul cu care ati aprofundat subiectul hotiei PDL-iste!!!!!

marian
18-07-2015 la ora 8:46 am

Ce viteaz ești după atâția ani!M-ai pierdut de telespectator.

Constantin
18-07-2015 la ora 1:52 pm

Sunt pertinente afirmatiile facute, numai ca este o analiza post/factum, care nu este completa, caci nici nu se vrea!
Asa este, in Romania asa zisii politicieni nu inavata nimic din experientele trecutului! Daca anumite organisme ale statului ar intreprinde masuri pentru a vedea cum au fost castigate alegerile de catre unii politicieni, indeosebi parlamentari, presedinti de CJ si primari, ar observa ca frauda si mita electorala a functionat din plin si prin urmare multi dintre acestia ar trebui sa plateasca pentru ceea ce au facut!
In plan economic, dincolo de afirmatiile pertinente facute, ar trebui vazut ce se intampla cu raspunderea ministeriala si guvernamentala, cu profesionalismul in actul guvernarii, cu depolitizarea institutiilor statului, cu coruptia profunda la nivelul multor institutii ale statului, etc, etc……….
Referitor la Polonia, economia poloneză poate fi văzută drept un adevărat miracol. Polonia este singura ţară din Uniunea Europeană care a reuşit să evite intrarea în recesiune. Mai mult, ea a avut o creştere economică ce a atins, în 2011, nivelul de 3,9 la sută. Autorităţile de la Varşovia au obţinut, în toiul crizei, un împrumut de 30 de miliarde de dolari americani din partea FMI. Însă polonezii nu s-au atins de nici un dolar din acest împrumut, care a fost utilizat ca o centură de siguranţă. Apoi, FMI a oferit un nou împrumut, în valoare de 33,8 miliarde de dolari. Oficialii de la Varşovia au luat măsuri radicale pentru a asigura un grad ridicat de absorbţie. Mai întâi, au pus în valoare reformele economice luate în cadrul „terapiei de şoc“ de la începutul anilor 1990, care au transformat Polonia dintr-o ţară cu o economie neperformantă, care se chinuia să îşi rostogolească creditele externe, într-un exemplu de competitivitate. parte din capitalurile folosite de economia poloneză pentru ­a-şi îmbunătăţi performanţele a provenit din fondurile europene. Pentru a fi siguri că vor folosi aceste fonduri cu maximă eficienţă, polonezii au restructurat radical administraţia publică. În loc de peste 40 de voievodate, au creat 16 voievodate. Mai mult, au descentralizat utilizarea fondurilor provenite din programele operaţionale ale Uniunii Europene la nivelul voievodatelor. În intervalul 2004-2007, polonezii au făcut acest lucru cu Programul Operaţional Regional şi cu Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Iar cele mai bune rezultate au fost obţinute tocmai în domeniul fondurilor descentralizate. Situaţia este la fel şi în cazul României, unde singurul program sectorial descentralizat, Programul Operaţional Regional, a dat cele mai bune rezultate. Specialiştii polonezi au observat, însă, că fondurile europene au asigurat o creştere economică semnificativă, însă, pe de altă parte, au crescut discrepanţele dintre regiuni. Astfel că au negociat cu oficialii europeni şi au reuşit ca, pentru intervalul 2007-2013, să transfere mai multe programe operaţionale la nivel regional, precum şi să le personalizeze în funcţie de nevoile fiecărei regiuni.

Mircea O
20-07-2015 la ora 8:22 am

“Iftar’……vs.:”Tehnocratia Constiutionala (trebuie accesat)
Un nou cuvant in dic tionarul Larousse !
People doina_liliana To scanave@yahoo.com
Today at 7:26 PM
Jean d’Ormesson. Un nou cuvânt în dicţionarul Larousse
INAPTOCRAŢIA: Un sistem de guvernământ în care cei mai incapabili de a guverna sunt aleşi de către cei mai incapabili de a produce şi care, împreună cu ceilalţi membri ai societăţii cei mai puţin în stare să se întreţină singuri sau să se realizeze, sunt recompensaţi cu bunuri şi servicii care au fost plătite prin confiscarea avuţiei şi muncii unui număr de producători aflat în scădere continuă.
Margaret Thatcher: Socialismul nu durează decât până se termină banii altora.

[…] treia. L-am asculat cu stupoare pe Dl. Lucian Isar (de vazut doua articole ale sale – aici si aici), in convorbirea de la Realitatea TV cu Dl. Valentin Ionescu, ca Romania ar trebui sa ruleze […]

Lavinia T
07-08-2015 la ora 10:49 am

Dle Isar suntem cu totii de acord ca masurile luate in 2010 au dus la somaj crescut si o viata mai aspra pentru romanul de rand, nu pentru politicieni dar in acelasi timp am fost singura tara din UE care nu am folosit liniile de creditare “oferite” generos de FMI pentru a deveni slugile lor… Oare de ce este atat de greu de inteles ca atat timp cat esti indatorat cuiva acea persoana/institutie/forma de guvernamant are un ascendent asupra ta si vei ajunge sa faci exact ce iti spun ei pentru a satisface intereselor lor, nu ale tarii noastre?
Comparatia cu Polonia ar trebuie facuta complet si ma refer aici la cati polonezi au emigrat incepand cu 2004 si lucreaza inafara si trimit bani acasa- va spun eu, mult mai multi decat romani!
Daca se doreste a face o comparatie atunci sa ne comparam cu Cehia, care odata cu iesirea din comunism si-a privatizat cele mai mari companii dar guvernul a pastrat o participatie de minim 51% in fiecare; asa ceva nu s-a intamplat la noi, a fost jaf la drumul mare, companiile au fost privatizate pe nimic si vandute pe nimic. De aici porneste totul si de aceea am ajuns in situatia din 2010 cand trebuiau luate niste masuri.
In 1989 Romania nu avea datorii, ba mai mult , avea de incasat de la anumite state arabe si africane. Azi unde suntem?
Parerea mea este ca oamenii care vor sa faca ceva pentru tara nu ies in fata cu demagogii de doi lei ci fac ceva in fiecare zi, contribuie prin fapte nu prin vorbe. Pacat ca nu sunt lasati in pace.Suntem buni la a comenta dar cand vine vorba de fapte… suntem presul altora.
Atat am avut de spus

“Romania recovered faster than expected, and thus did not receive the remaining €1.0bn bailout support originally scheduled for 2011. Romania had a precautionary credit line with €5.0bn available to draw money from if needed, during the period March 2011-June 2013; but entirely avoided to draw on it. Romania had a second €4bn precautionary credit line established jointly by IMF and EU, of which IMF accounts for SDR 1.75134bn = €2bn, which is available to draw money from if needed during the period from October 2013 to 30 September 2015. In addition the World Bank also made €1bn available under a Development Policy Loan with a deferred drawdown option valid from January 2013 through December 2015.[93] The World Bank will throughout the period also continue providing earlier committed development programme support of €0.891bn,[94][95] but this extra transfer is not accounted for as “bailout support” in the third programme due to being “earlier committed amounts”. In April 2014, the World Bank increased their support by adding the transfer of a first €0.75bn ”

https://en.wikipedia.org/wiki/European_Stability_Mechanism

CRISTIAN
20-08-2015 la ora 6:05 am

Foarte interesant d-le ISAR,dar cand prietenul d-stra,d-nul cu tablourile ascunse in pereti si pe la prieteni parlamentari a spus la tv ca finantele actuale se bazeaza pe “bufferele”guvernului BOC,guvernul ala care a taiat salarii si a impozitat pensii si cu semnatura si acordul mult iubitului guvernator BNR -Mugurel Isarescu,si a intregului CA al BNR,pe care nu i-am auzit atunci opunanduse acelor masuri.Deci cine este demagog in anul 2015????Daca tara asta are atat de multi specialisti care se duc numai la Realitatea – Rares Bogdan si frumoasele lui colege care nu stiu sa vorbeasca,inclusiv sotia d-lui cu tablourile pe care intamplator acum nu il cunoaste si nu stie nimic din ce facea sotiorul primar -prieten cu BERCEA.Si sunt multe,multe,multe de spus,dar ce rost are?Nimic nu schimba situatia acestei tari.
Pacat!

[…] la 19 la 24% a fost o prostie insuficient fundamentată, dacă ar fi să îl credem pe Lucian Isar (aici): ”Scaderea salariilor si cresterea TVA la 24% a fost o greseala majora realizata de diriguitori […]

COMENTEAZA