Unitatea Reala de Cont

20 aprilie 2012 • General, Macro

In Romania ar trebui introdusa o Unitate Reala de Cont (URC). Aceasta unitate de cont, calculata zilnic, va fi indexata la inflatie si va tine cont de eurizarea economiei.

Romania are o inflatie moderata dar cu o variatie mare si prin urmare este nevoie de o masura a valorii care sa nu fie afectata de iluzia monetara. Aceasta unitate de cont va putea fi folosita la exprimarea chiriilor, pretului imobilelor, structurarea de instrumente de economisire care sa pastreze valoarea reala, negocieri salariale ale sindicatelor.

O astfel de unitate se foloseste cu bune rezultate in Chile din 1967. Mai multe despre istoricul acestor unitati de cont indexate poate fi consultat in “Indexed Units of Account: Theory and Assessment of Historical Experience”  de R. J. Shiller iar o propunere pentru UK in “The Case for a Basket: A New Way of Showing the True Value of Money” de R. J. Shiller

Romania are o inflatie moderata dar cu o variatie mare si prin urmare este nevoie de o masura a valorii care sa nu fie afectata de iluzia monetara.

Banii de a lungul timpului au indeplinit numeroase functii: mijloc de schimb si de plata, mijloc de acumulare si economisire si masurator al valorii. Aceasta ultima functie este afectata de modificarea preturilor.

Iluzia monetara se refera la inclinatia oamenilor de a confunda valoarea nominala a banilor cu valoarea lor reala. Acest fapt modifica perceptiile si denatureaza judecata economica, creeaza confuzie in discursul public intre valoare reala si nominala si impiedica indexarea rationala a contractelor la inflatie.

Inflatia a mincat din valoarea nominala exprimata in lei a unui bun, in mod semnificativ in ultimii ani si va continua sa o faca intr-un ritm greu de prevazut.

Inflatia in Romania este capturata incomplet de Indicele Pretului de Consum (CPI) dar este calcult lunar, este “tintit “ de BNR ceea ce il face util pentru structurarea Unitatii Reale de Cont.

Solutia este Unitatea Reala de Cont (URC).

Romania are o economie eurizata. Indicatori pentru masurarea eurizarii sunt propusi si in “Dollarization and Euroization in Transition Countries: Currency Substitution, Asset Substitution, Network Externalities and Irreversibility” de E. L. Feige and si J. W. Dean. Desi utili, folosirea acestor indici ar complica prea mult calculul ceea ce face ca inlocuirea monedei locale cu euro in indice sa fie o alternativa buna.

Deprecierea a avut un rol important in pierderea valorii activelor exprimate in moneda locala. Dupa episodul in care populatia a fost ademenita de catre autoritati prin promovarea asidua a conceptului de leu puternic, putin probabil ca acelasi truc sa functioneze si in cazul mentinerii unui curs stabil pentru o anumita perioada.

In Romania datorita eurizarii economiei, inflatiei moderate dar volatile, cosului ne-acoperitor de bunuri este nevoie de o formula pentru Unitatea Reala de Cont care sa surprinda atat efectele eurizarii asupra zonei necuprinse de CPI precum si o indexare intirziata la inflatie. Mai mult despre desenul acestor indici in “Designing indexed units of account”  by R.J. Shiller .

In Romania datorita eurizarii economiei, inflatiei moderate dar volatile, cosului ne-acoperitor de bunuri este nevoie de o formula pentru Unitatea Reala de Cont care sa surprinda atat efectele eurizarii asupra zonei necuprinse de CPI precum si o indexare intirziata la inflatie.

Solutia este Unitatea Reala de Cont (URC).

La 1 ianuarie 2012 Unitatea Reala de Cont are valoarea de 100 de euro. URC(0)=100 Eur .

Unitatea Reala de Cont in ziua “t”  este data de formula URC(t)=URC(t-1)x(1+i)^(1/z) , unde

i este:

–       rata inflatiei pentru luna calendaristica ce precede luna in care cade ziua t, in cazul in care t este intre ziua zece inclusiv si ultima zi a lunii ;

–        rata inflatiei pentru a doua luna consecutiva anterioara lunii in care cade ziua t, in cazul in care t este intre prima zi din luna si ziua zece exclusiv,

iar z este numarul de zile in care care cade ziua t.

Unitatea Reala de Cont va fi publicata cu 4 zecimale.

De exemplu, in data de

1 Feb  : URC=100,2795 iar URC/Ron=435,6844

1 Mar  : URC=100,6110 iar URC/Ron=437,5370

2 Apr  : URC=101,2147 iar URC/Ron=443,1788

20 Apr : URC=101,5187 iar URC/Ron=444,0936

Spre exemplificarea modului de utilizare, daca rata chiriei este exprimata ca si 2 URC si plata trebuie efectuata in data de 2 aprilie atunci trebuie decontati fie ca 202,4295 euro fie ca 886,3576 ron.

Avantajele sunt evidente pentru cei care vor sa evite iluzia monetara si sicanele induse de o economie eurizata. O extindere a aplicabilitatii acestui concept va face ca deciziile agentilor economici si a persoanelor fizice sa fie mai aproape de dezideratul de rationalitate economica. Un astfel de instrument poate evita pierderile si pastrarea valorii reala a investitiilor si a obligatiilor.

imagine de pe seekingalpha.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA