Tarom: “lectia” de guvernanta corporatista administrata de d. Demetriade

25 iunie 2013 • General

D. Demetriade este nou venit, o luna si ceva, in Consiliul de Administratie Tarom, fiind introdus prin voia Ministrului Transportului.

Puciul din aceste zile nu putea fi facuta fara dorinta Minstrului Transportului ( exprimata publicat ca vrea schimbarea CEO-ului), coniventa si premeditarea Ministrului Transporturilor ( eliminarea mea din CA-ul Tarom la sfarsitul lui Mai ca sa destabilizeze voturile) si participarea directa si ajutorul Ministrului Transportului ( fara aprobarea AGA nu poate fi creata pozitia destinata d. Demetriade si preluarea atributiilor CEO-ului Tarom).

Fara fortarile descrise in opinia “Batalia” pentru Tarom , guvernanta corporatista ar fi rezistat si in continuare cu a facut-o in primele 7 luni de mandat.

Fara aprobarea AGA, aflata sub controlul Ministerului Transporturilor, noua pozitie infiintata pentru d. Demetriade de director executiv, ramine doar o propunere !

Si totusi in mod pragmatic pentru ce anume este batalia pentru Tarom?

Pentru rezultatele companiei, pentru angajati si conditiile oferite clientilor?

Desigur ca nu! Acestea sunt deja pe calea cea buna dupa un efort de 6 luni.

Nu ramine decat sa ne uitam la justificarile alternative care pot fi numeroase: tranzactiile de uniformizare a flotei , contracte de asigurare, angajarea de apropiati, renegocierea contractelor, iesirea Tarom de pe anumite rute, vinzarea de bilete la preturi preferentiale catre anumiti operatori, contractatarea de noi servicii de la favoriti, privatizarea partiala cu interes arab, terenul de la Romaero prin preluarea angajatilor in unitatea de mentananta, spargerea companiei in bucati.

D. Demetriade, desi si-a dorit sa intre in managementul executiv al Tarom nu a trecut in toamna de selectie. Nu cunosc motivele dar cele mai evidente sunt legate de conflictele de interese in care se afla, incompatibile cu spiritul si litera ordonantei 109 privind managementul privat in companiile de stat. Dumnealui are o experienta vasta intr-o perioada in care Tarom nu mergea extraordinator, desi era sustinuta de stat, dar in care anumite companii de turism au excelat. Este perioada introducerii de concepte novatoare ca de exemplu ” supracomisioanele”.

Tarom fiind pilotul programului de guvernanta corporatista, guvernarea nu si-a permis o astfel de incompatibilitate flagranta din prima. La schimbarea conducerii Ministerului Transporturilor principille de guvernanta corporatista s-au diluat. Dupa incercarea nereusita ( datorita interventiei FMI) de a modifica legislatia vizand managementul privat, maniera de acaparare a conducerii executive a companiilor de stat a trecut intr-o noua faza.

D. Demetriade a intrat in board dupa ce propunerea boardului referitor la completarea celei de a 7-a pozitii a fost refuzata de Ministrul Transporturilor. Propunerea de membru in board era reprezentata de o doamna cu experienta in domeniu.

Practic sfidand spiritul de transparenta si responsabilitate care a stat la baza ordonantei 109 s-a trecut la introducerea in managementul executiv al companiilor de stat prin usa din dos, printr-o pozitie intermediara in calitate de membru neexecutiv al Consiliului de Administratie.

Vineri in saga Tarom, prin vointa d. Pascariu aliniata cu cea a Ministrului Transporturilor, mandatul Directorului General a fost limitat pina in noiembrie iar implementarea Planului de Management a fost alocata unei noi pozitii executive creata pentru d. Demetriade.

Practic CEO-ul a fost fortat sa semneze diminuarea perioadei de mandat dupa luni de presiuni, SMS-uri, emailuri si materiale scrise inminate. In ciuda presiunilor nu a renuntat pe perioada cat mai are mandat de CEO la atributii. Acestea au fost luate printr-o decizie a Consiliului de Administratie dar care nu poate fi implementata decat dupa decizia AGA, aflata sub controlul Ministrului Transporturilor.

Semnarea a fost doar pentru limitarea timpului si nu a atributiilor si a venit in urma presiunilor, exprimate metaforic drept “scrisori de dragoste” : sms-uri, emailuri si materiale scrise inminate personal. Pina in noiembrie este sufficient pentru a administra o demonstratie peremptorie ca situatia Tarom poate fi imbunatatita.

Luni in scena a intrat d. Demetriade cu un set de declaratii care au starnit ori zambete ori nedumeriri.
Interviul poate fi citit aici.

In necunostinta de cauza sau doar ignorand principiile de transparenta si responsabilitate pentru decizii in cazul guvernantei coporatiste mai ales cand este vorba de o companie de stat, d. Demetriade a debutat in noua capacitate de propus pentru pozitia nou inviintata dar inca neaprobata de AGA, de director executiv, afirmand ca nu este treaba presei ce decizii se iau in boardurile companiilor.

La o companie de stat si mai ales una aflata sub incidenta ordonantei 109 transparenta si responsabilitatea sunt fundamentale.

O decizie de tip puci de schimbare a CEO-ului, prin diminuarea atributiilor, in conditiile in care compania intra pe profit sub acelasi CEO si bazat pe planul echipei lui de management, dupa o perioada lunga de pierderi, este de importanta si relevanta publica.

D. Demetriade nu doar ca are impresia ca in Consiliul de Administratie al Tarom nu se da atentie cifrelor si rezultatelor tangibile pentru care au fost mandatati membrii boardului dar are si o cunoastere aproximativa a Planului de Administratie, pentru a carui implementare este dornic sa se implice.

Practic d. Demetriade se prezinta ca si unealta de implementare a Planului de Management creat si ghidat de echipa actualului CEO cu input de la Consiliul de Administratie din care nu facea parte la momentul respectiv d. Demetriade.

Si totusi in mod pragmatic pentru ce anume este batalia pentru Tarom?

Pentru rezultatele companiei, pentru angajati si conditiile oferite clientilor ?

Desigur ca nu ! Acestea sunt deja pe calea cea buna dupa un efort de 6 luni.

Nu ramine decat sa ne uitam la justificarile alternative care pot fi numeroase: tranzactiile de uniformizare a flotei , contracte de asigurare, angajarea de apropiati, renegocierea contractelor, iesirea Tarom de pe anumite rute, vinzarea de bilete la preturi preferentiale catre anumiti operatori, contractatarea de noi servicii de la favoriti, privatizarea partiala cu interes arab, terenul de la Romaero prin preluarea angajatilor in unitatea de mentananta, spargerea companiei in bucati.

imagine de pe currentconfig.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

14 Comentarii

[…] Domnul Demetriade este nou venit, o luna si ceva, in Consiliul de Administratie Tarom, fiind introdus prin voia Ministrului Transportului. Puciul din aceste zile nu putea fi facuta fara dorinta Ministrului Transportului, coniventa si premeditarea Ministrului Transporturilor (eliminarea mea din CA-ul Tarom la sfarsitul lui Mai ca sa destabilizeze voturile) si participarea directa si ajutorul Ministrului Transportului (fara aprobarea AGA nu poate fi creata pozitia destinata d-lui Demetriade si preluarea atributiilor CEO-ului Tarom), scrie Lucian Isar, fost membru in CA Tarom pe blogul personal […]

[…] Demetriade si preluarea atributiilor CEO-ului Tarom), scrie Lucian Isar, fost membru in CA Tarom pe blogul personal Source: […]

angel
25-06-2013 la ora 11:06 am

Planul lor e ca Tarom sa fie falimentar; pe urma sa fie privatizat de “tovarasi”, cu datorii convertite in actiuni, la pret de fier vechi, ca si celelalte companii. Cum a spus Ilici: “noi nu ne vindem tara la straini” … o luam tot noi inapoi aproape moca.

Tandala
25-06-2013 la ora 12:48 pm

Am citit interviul lui Demetriade, INCREDIBIL! Individul vine cu argumente cretinoide in a justifica schimbarea lui Heinzman! D. habar n-are de principii banale de management: implementare plan de management, nedublarea atributiilor executivilor, comunicare (nu spui tot timpul “probabil”) etc. Jalnic! Si se mai face si de ris spunind timpenii in gura mare!
Sa dea Doamne-Doamne sa se revina la contractul de managemnt al lui Heinzman si sa fie schimbati pucistii din CA, dar, sincer, nu-mi pun mari sperante ca se va intimpla!

Dan
25-06-2013 la ora 1:29 pm

Imaginea din stanga sus certifica vorba : “Hartia suporta multe!”

[…] "Domnul Demetriade este nou venit, o luna si ceva, in Consiliul de Administratie Tarom, fiind introdus prin voia Ministrului Transportului. Puciul din aceste zile nu putea fi facut fara dorinta Ministrului Transportului, coniventa si premeditarea Ministrului Transporturilor (eliminarea mea din CA-ul Tarom la sfarsitul lui Mai ca sa destabilizeze voturile) si participarea directa si ajutorul Ministrului Transportului (fara aprobarea AGA nu poate fi creata pozitia destinata d-lui Demetriade si preluarea atributiilor CEO-ului Tarom)", scrie Lucian Isar, fost membru in CA Tarom pe blogul private. […]

Marius
25-06-2013 la ora 4:41 pm

Acum vedem daca securisto-comunisti nenorocoti care ne-au tinut 23 de ani pe loc doar pentru a le fi lor bine, ne lasa sa mergem inainte sau “sug” [ei asta au fost pregatiti sa faca, si au invatat bine] in continuare fara sa fie deranjati [chiar protejati ca stiu unde si cand sa cotizeze] din companiile statului cum au facut din Petrom, pana se da ordin de “afara” ca trebuie vandute, normal fara minusul creat de ei, minus platit de prostime [vezi nu avem banii de pensii, alocatii …]. Prietenii inteleg de ce ! …

[…] si preluarea atributiilor CEO-ului Tarom)”, scrie Lucian Isar, fost membru in CA Tarom pe blogul personal.Citeste tot articolul: […]

Cetatean
26-06-2013 la ora 7:04 am

Suntem in fata unei repetabile erori pe care le face MT in ultimii 15 ani!
Ridicarea pe soclul de MANAGER a unui individ fara pregatire, fara scrupule si de o integritate mai mult decat indoielnica nu face decat sa ridice in continuare mari semne de intrebare asupra intentiilor reale privind TAROM.
Dupa o viata de servitor in slujba mai marilor din sistem, contabilul marunt fara performanta s-a vrut contabil sef la Aviatia Utilitara a anilor 80; a asigurat din spagile primite de la unitatile agricole pe care elicopterele si avioanele utilitare le deserveau, sacii cu ceapa, castraveti, cartofi si pepeni pentru mai marii din Consiliul Politic al Departamentului Aviatiei Civile. Marele si importantul MANAGER a livrat personal “marfa” door-to-door!
A aspirat la mai mult, atat el in calitate de “donator” dar si “receptorii”, asa ca a transformat sacii cu produse agricole in tigari si bautura fina, desigur in calitate de reprezentant TAROM la Dubai!
De aici pana la a conduce destinele TAROM nu a mai fost decat un pas si a reusit sa convinga echipa Miron Mitrea ca el este solutia! A reusit prin inregistrarea tarzie in contabilitate a facturilor la sfarsit de an sa reduca pierderile TAROM, neinregistrand in anul fiscal respectiv facturile aferente ultimei perioade a anului! N-a observat nimeni!
Oare FMI, WB sau EBRD nu ar trebui sa stie ca selectia managementului privat la TAROM a esuat si vor trebui reluate procesele de selectie? Chiar nu vede nimeni ca CA nu include nici o voce autorizata cu experienta in aviatia civila?
De ce nume cu mare greutate si cu performante in aviatia civila nu se regasesc in componenta CA? Unde au disparut Ivascu, Valceanu, Racaru, Brancusi, Dimitrescu, Ionascu, etc?
O mare rusine pentru toti cei care iubesc aviatia si vor sa fie mandri de compania lor nationala!

dacus
26-06-2013 la ora 8:21 am

Fratilor gruparea este mare, Brucan a stiut ce spune, stia ce ne asteapta, reasezarea grupurilor care astazi au toata puterea banilor si controleaza tot. Felicitari domnule Isar, stii bine ce spui , cunosti multe, esti si tinar poate intr-o buna zi vei fi si auzit si ascultat si solicitat ppentru aceasta natie. Batalia mare este si pentru terenurile din Baneasa(aeropot + Romaero) dupa cum ziceai. Numele mari din aviatie in citiva ani vor dispare, asta au astepta gruparile care nu au culoare politica decit financiara.

Liviu
26-06-2013 la ora 9:37 am

Si totusi nu inteleg un lucru. Exista in actuala structura a CA exista 3 membrii care au habar ce inseamna guvernanta corporativa si au tangente cu mediul privat (Dan Pascariu, Marius Ghenea si Ciprian Ladunca). Nu i-ati mentionat deloc in aceasta discutie.

Care este pozitia lor cu privire la cele semnalate in acest articol? Nu au cunostinta despre aceste manevre? Nu ii intereseaza? Au alta optica privitoare la aceste aspecte? Sau sunt si acestia aserviti unor interese politice?…

Lucian Isar
26-06-2013 la ora 9:44 am

Dan Pascariu este cel care l-a fortat pe CEO, cel care trimite “scrisorile de dragoste”, cel care a propus si sustinut membri din board sa ajunga executivi.
Dumnealui implementeaza sugestiile actionarului.
Am facut referire inca din prima descriere a “bataliei” si numele i-a fost confirmat si de declaratia CEO-ului.
Probabil ca are propriile justificari pentru actiuni.

slick
26-06-2013 la ora 11:27 am

este cel putin curioasa tacerea presei, absenta oricaror dezbateri serioase, fundamentate, despre mizeriile de la varful companiei TAROM.

Lucian Isar
26-06-2013 la ora 11:43 am

nu este asa de surprinzator
nu au crezut niciodata in management privat si in faptul ca o companie de stat poate fi intoarsa pe plus
suplimentar exista bugete de publicitate care pot fi pierdute
exista ziare si televiziuni care au preluat temele

COMENTEAZA