Reforma Sistemului Sanitar din Romania

16 ianuarie 2012 • All, General, Media, Miscellaneous

Trebuie reformat sistemul sanitar din Romania ? Cu siguranta.

Demersul viciat devoalat in ultimele zile genereaza nevoia de implicare activa pentru a nu gasi ulterior multumire doar in justitia poetica a unui fiasco.

Daca nu s-ar fi produs un accident nefericit de relatii publice, actuala reforma ar fi trecut fara reactii similar altor reforme cu efecte insidoase pe termen lung e.g. noul cod al muncii, reforma sistemului de pensii.

Paternalismul libertarian este izvorul ideatic potrivit pentru reforma sanatatii, deoarece melanjul intre alternativele presetate, miscare libera a actorilor si tehnici disruptive (e.g. “clinici de retail”) este mai probabil sa sporeasca bunastarea sociala in cazul acestor servicii. Motivatia este legata de faptul ca in cazul pietei produselor de sanatate, consumatorii sunt eterogeni in atributele si nevoile lor, achizitionarea de informatie este costisitoare si nu este usor de comunicat tuturor.

Statul nu trebuie sa intervina decit la nivel mezzoeconomic si nu macro or micro, de exemplu prin promovarea parteneriatelor public-privat pentru clustere de servici medicale ca si forma de evolutie incrementala de la conditia actuala a sistemului.

Cele doua extreme, piata libera cu numeroasele probleme si sistemul etatist nu sunt progrese fata de conditia actuala in cazul sistemului sanitar. Produsele acestul sistem au un caracter special si produc externalitati positive.

Sistemul economic este intr-un flux continuu si prin urmare reformarea ar trebui realizata de o maniera incrementala pentru a nu produce un soc. O reforma care produce realocari sctoriale produce somaj temporar. Pe masura ce angajatii sunt reangajati gradual, invata despre costurile si beneficiile reformei si suportul pentru refomra se schimba. Un exemplu este realizarea intr-o prima faza a unei “piete interne” care usureaza acceptarea schimbarii.

In dezbaterea publica este greu de decelat intre fapte si opinii iar argumentele cantitative de multe ori sunt irelevante in starea in care sunt prezentate. De exemplu saltul in costurile cu serviciile aduse de sistemul sanitar nu este un argument pentru risipa si sugereaza doar existenta “informatiilor din interior”, fara a sti care a fost dinamica pe grupe de virsta a populatiei, cresterea veniturilor reale, evolutia tehnologiilor, emanciparea si nevoia de servicii medicale suplimentare ale populatiei, evolutia industriei de produse medicale din Romania.

Propunerea de reforma trebuie analizata atit la nivel holistic cit si a detaliilor de implementare. Altfel spus, fara legislatia secundara, incercarea de validare a perspectivei “primare” poate fi banuita de interese ascunse or de superficialitate si repezeala la tradus si implementat.

Echipa nu poate sa contina doar tehnicieni in domeniul medical ci si manageri (resursa cheie pentru cresterea eficientei prin organizare) si economisti, deoarece o astfel de reforma are repercursiuni majore atit asupra prezentului cit si viitorului structurii economiei si a societatii.

Argumentele din sfera “copy paste” nu isi au locul in creionarea unei arhitecturi bazate pe nevoile si realitatile Romaniei. Ce functioneaza la altii poate sa nu functioneze la noi, mai ales in conditiile in care diferentele intre diferitele modele sunt majore iar nemultumirile populatiei o permanenta sursa de schimbare. Nu exista un panaceu evident. Rezultatele finale sunt influentate  de cererea pentru servicii medicale, de contextul economic, de pozitionarea fata de frontiera tehnologica, precum si de conditiile geografice si de mediu.

Eficienta nu este unicul criteriu pe care trebuie sa se bazeze noul proiect . Alocarea si productia eficienta de servicii medicale fara a fi dublate de echitate orizontala si verticala este sortita esecului.

Paternalismul libertarian poate reprezenta ghidajul filozofic al noului proiect. Dimensiunea schimbarii trebuie sa respecte evolutia nevoilor si dezideratelor societatii. Aceasta nu trebuie sa fie o impunere neinspirata si lipsita de analiza impactului asupra unor dimensiuni fundamentale ale societatii si economiei.

Publicat in ideilibere.ro si in standard.ro.

 

 

 

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA