“Redevente” noi

10 decembrie 2015 • General

De la “inspirata” privatizare de catre guvernarea Nastase a Petrom, regimul redeventelor in Romania a avut o evolutie aparte.

Desi exhibeaza un deficit bugetar estimat in vecinatatea plafonului de 3% din PIB, nici actualul proiect de buget nu reuseste sa avanseze in privinta noului regim al “redeventelor”.

Utilizarea “redeventelor” ca si ancora de comunicare este mai degraba o simplificare de comunicare manipulatorie deoarece discutia este despre noul regim de taxare a petrolului si gazelor care nu presupune doar o revizuire a nivelului redeventelor ci si elemente de supraimpozitare.

Desi studiile pentru fundamentarea unei decizii cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2014 erau finalizate cu circa 18 luni inainte o serie de tertipuri au fost utilizate pentru amanarea unei decizii E.g. Schimbari de oameni, consultanti, consultari succesive.

Pastrarea status-quo in acest segment de fiscalitate si lipsa unei decizii clare privind urmatorii 10 ani este favorabil doar beneficiarului privatizarii din 2004 si respectiv politicienilor facilitatori cu univers scurt de asteptari.

Un investitor serios pe termen mediu si lung in domeniul petrolului si gazelor prezent sau prospect pentru piata din Romania este interesat de o decizie clara referitor la noua fiscalitate a domeniului si nu de pastrarea status-quo-ului pentru o perioada incerta. Investitorii in domeniu sunt mai putin sensibili la nivel cat la incertitudine si la forme de taxare informala succesiva. Exemple de taxare informala folosite sunt contracte de consultanta, contracte de sponsorizari, publicitate directionata, subcontractari, achizitii de bunuri si servicii, achizitii de terenuri si imobile, vanzarea de cladiri si reinchirierea ancestora, neparticiparea directa la licitatii pentru facilitarea brokerilor/intermediarilor.

Daca captura statului inainte de privatizarile din domeniu era rudimentara si directa, dupa privatizare, captura a continuat la fel de defavorabil pentru romani dar avand un rand de interpusi.

Lipsa deciziei in acest domeniu al noii fiscalitati privind sectorul petrolului si gazelor nu prejudiciaza interesele economiei Romaniei doar prin sumele suplimentare ce ar putea fi recuperate si directionate catre dezvoltare ci si prin semnalul de lipsa de predictibilitate in domeniul fiscalitatii.

In ultimii doi ani pastrarea status quo-ului la nivel de taxe si impozite dar mentinerea iminentei unei schimbari a semnalizat lipsa de predictibilitate fiscala din Romania si o chemare perpetua la negocieri informale.

Sistemul de taxare in domeniul petrolului si gazelor ar trebui clarificat rapid si transparent si pentru ca vizeaza o resursa strategica epuizabila .

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

1entities
13-01-2022 la ora 1:41 am

3appeals

COMENTEAZA