“Realizarile” d. Fenechiu la Transporturi

17 iulie 2013 • General

Pentru a distrage atentia de la realitatea faptelor Ministrului Fenechiu, tehnica folosita este aceea de a invoca “realizari” marete la Ministerul Transporturilor.

In realitate, numitele “realizari” nu sunt decat tot atitea dovezi in sensul conturarii unui profil de faptuitor in “capturarea statului”.

Initiativele legislative ale Ministrului Fenechiu sunt amendamentele la ordonanta 109, privind managementul privat( pentru a putea interveni mai usor in managementul companiilor) si exceptarea Tarom de la legea achizitiilor publice, parte din premeditarea de aservire prin d. Demetriade si d. Pascariu ( mai multe in opinia “Batalia” pentru Tarom).

Amendamentele la 109 ale d. Fenechiu nu au trecut deoarece s-a opus FMI-ul.

“Privatizarea” CFR Marfa, epitropul carierei de ministru a d. Fenechiu, nu doar ca nu s-a semnat conform calendarului anuntat dar este cea mai viciata privatizare de dupa revolutie cu schimbari de parcurs inclusiv la nivelul evaluarii (e.g. transformarea datoriilor in capital fara a fi prinsa in evaluare, prelevarea de active, program de disponibilizari finantat de stat), modificari ale conditiilor si termenilor de plata.

In cazul CFR Infrastructura eliminarea Consiliului de Administratie a fost realizata sub pretextul inaintarii unui plan de administrare ” exhaustiv si general”. In realitate motivele sunt legate de refuzul schimbarii cistigatorului la o licitatie pe fonduri europene in valoare de 300 milioane de euro ( sectorul Vintu Simeria), refuzul asignarii doar partiale de responsabilitati catre minister in ceea ce priveste fondurile europene, controalele inclusiv la Iasi.

Relatia cu finantatorii internationali FMI si BERD a fost puternic testata prin impactul negativ al prestatiei Ministrului Fenechiu in ce priveste CFR Infrastructura, dupa cum rezulta din memo-ul de informare adresat Guvernului de Ministrul Voinea.

In cazul Companiei Tarom, ministrul Fenechiu a tot incercat sa preia puterea executiva prin d. Pascariu si d. Demetriade. Puciul inca nu a reusit iar compania a intrat pe plus in ciuda sabotajului continuu. Ce a reusit in cazul Tarom Ministrul Fenechiu este sa mentina un numar ridicat de curse pe pierdere din Iasi in detrimentul celor cu cerere ca de exemplu pe destinatii gen Cluj si Satu Mare.

Deblocarea Fondurilor Europene prin programul POS-T prin efortul principal al d. Bolos a fost cat pe ce sa fie deturnata prin accidentul de mandat al Ministrului Fenechiu, numit Vintu Simeria.

Desi pierduse intr-o prima faza bugetul pentru drumuri, a reusit sa negocieze revenirea sub conducerea proprie a drumurilor nationale dar prea tarziu pentru a monetiza.

Prin urmare singura “realizare” remarcabila a fost ca a reusit intoarcerea bugetului pentru drumurile nationale inapoi la Minsiterul Transporturilor pentru o mai corecta distributie a “capturii statului”.

Imagine: static.guim.co.uk

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

4 Comentarii

anonymus
18-07-2013 la ora 9:44 am

“Ce a reusit in cazul Tarom Ministrul Fenechiu este sa mentina un numar ridicat de curse pe pierdere din Iasi in detrimentul celor cu cerere ca de exemplu pe destinatii gen Cluj si Satu Mare.”
Pierderea nu este cauzata de potentialul pietei cat despre capacitatile de promovare implementate. Comparatia Iasi-Cluj nu mi se pare viabila. Dati totul catre Cluj, iar Iasiul sa se duca de rapa. Asta e ceea ce se vrea de fapt.

Suleiman
18-07-2013 la ora 12:20 pm

Pentru informarea dvs. sa stiti ca toate cursele care pleaca de pe Aeroportul International Iasi sunt pline cu pasageri sau cel putin jumatate din locurile din avion sunt ocupate, interne sau internationale. Aici gresiti, o fi avut sau nu o fi avut dnul Fenechiu vreo influenta cursele sunt pline pentru ca…se zboara de pe Iasi! Si comparatia cu Clujul e inutila, va rog sa comparati calitatea pistei Cluj cu pista Iasi!

Lucian Isar
18-07-2013 la ora 4:00 pm

Eu afirm doar ca zborurile sunt subventionate in sensul in care compania Tarom pierde pe unele din ele. E usor sa umpli un avion daca zbori sub cost.

2necessarily
13-01-2022 la ora 1:37 am

2breakdown

COMENTEAZA