Primaria Bucuresti: cum fura obligatiunile?

30 iunie 2015 • General

Cum au fost emisiunile de obligatiuni ale Municipiului Bucuresti? Bune, pentru unii.

Istoria ultimelor 2 emisiuni de obligatiuni este interesanta. La ambele au pierdut bucurestenii si au castigat unii. Nu aceiasi.

La penultima emisiune, suma anuntata competitorilor a fost de 5 ori mai mica decat cea adjudecata. Ca un facut doar un sigur participant a avut o cotatie de parca ar fi intuit ca asa se va intimpla. Ceilalti au cotat ca pentru 100 milioane de euro si nu pentru 500.

La ultima emisiune adjudecata intr-un mod netransparent cererea a fost semnficativ mai mare decat oferta. Spre exemplificare la una din transe a fost de 4 ori mai mare. In consecinta, dobanda la care se putea imprumuta Municipiul Bucuresti putea sa fie mult mai mica. Acest lucru a fost dovedit imediat de dinamica pe piata secundara unde dobanda la transa la 10 ani a coborat cu aproape un punct procentual in cateva zile. La un instrument cu o asemenea durata inseamna o pierdere in valoare prezenta de peste 7%. Adica cam atat au trecut in valoare prezenta din buzunarul bucurestenilor in alte buzunare.

Desigur bucurestenii sunt un personaj colectiv obisnuit si cu panselute si cu borduri duble asa ca inca 30 milioane de euro cam cat s-au indestulat in total nu mai conteaza.
Pentru o analiza a modului in care poate fi estimata pierderea suferita de un emitent pot fi consultate urmatoarele opinii Dobanda ridicata la imprumutul Romaniei de 1.5 miliarde USD este o expresie a taxei pe disperare or a taxei de smecher ? respectiv Emisiunea de “succes” a Romaniei, pierdere de 72,5 (+) milioane dolari in 3 saptamani Q.E.D

Emisiunile de “mare succes” in dolari ale Romaniei sunt studii de caz cum sa nu administrezi datoria unui stat.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

3 Comentarii

ADRIAN
30-06-2015 la ora 7:41 am

Domnule Isar,
Aseara, 29/06/2015, zapam pe canalele televiziunilor se stiri, cand am ajuns la Romania Tv, fix la ora 19,48, am asistat uimit la atacul doamnei moderator (nu/i cunosc numele) care va acuza de participarea la ”ATACUL SPECULATIV” PE LEU din septembrie-octombrie 2008, mai mult, facea insinuari privind relatia dvs. cu Alina Gorghiu si nominalizarea pentru o functie de ministru in viitorul guvernul PNL. In platou era invitat dl. Mihai Voicu, care spre surprinderea mea, la afirmatiile moderatoarei a avut un raspuns total neinspirat.
Cred ca este cazul sa luati atitudine, nu este corect sa fii CALOMNIAT, sa/ti fie afectata REPUTATIA si DEMNITATEA, mai ales ca, Consiliul Concurentei a inchis investigatia avand ca obiect o posibila intelegere si comportamentul bancilor participante la stabilirea indicilor de piata monetara, in sensul respectarii regulilor de concurenta.

Marta
01-07-2015 la ora 7:15 pm

Buna seara

A fost super pentru cine a luat. Normal ca noi astia mici n avem acces la asa ceva ca si la titluri de stat decat acum cu 2.15
Daca vine PNL-ul se vor schimba lucrurile astea?

multumesc

[…] Primaria Bucuresti: cum fura obligatiunile? […]

COMENTEAZA