Premierul Ponta, o abordare proactiva

1 iulie 2013 • General, Macro

Daca pana acum abordarea de ansamblu a fost mai mult pasiva, asteptand ca investitorii sa bata la usa, recent Premierul Ponta a facut un pas important in a schimba perceptiile si viteza de lucru.

In turneul prin tari asiatice s-au dat deja 3 semnale promitatoare:

1) SOCAR pentru Oltchim;
2) Conducta din sud pentru gaze si/sau terminal pentru gaz lichefiat;
3) Cedarea majoritatii in cazul constructiei reactoarelor 3 si 4.

Mediul privat din Romania nu are inca nici credibilitatea nici capitalul pentru a suplini statul, prin reprezentantii sai, ca si ancora de credibilitate pentru investitorii straini.

Despre implicarea “soft” a statului in economie pentru a readuce economia reala pe crestere am mai scris in “2% în plus pentru investiţii şi întoarcem creşterea economică pe plus”, “Zăpada şi creşterea Schumpeteriană a economiei” si “Statul trebuie să participe la relansare prin organizarea de poli de creştere”.

Prezenta Premierului in acest turneu este importanta deoarece respectivele economii asiatice se caracterizeaza printr-o influenta covarsitoare a statului in economie. Fara o implicare credibila a statului roman, chiar si la nivel declarativ, investitorii asiatici nu ar avea incredere sa demareze investitii de amploare in Romania.

Romania este singura tara din Europa care are potentialul de a creste cu 4-5% pe an pentru un numar semnificativ de ani. Capitalul uman (migratia tinara), resursele naturale neexploatate, pozitia logistica, infrastructura modesta si intarzierea in reforme fac ca rentabilitatea investitiilor in Romania sa fie superioara celorlalte destinatii din Europa, inclusiv dupa deducerile corespunzatoare capturii statului.

imagine de pe slgiroadshow.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

[…] Articolul a apărut anterior pe blogul personal. […]

COMENTEAZA