Ponta favorizat, Boc defavorizat de politica monetara

9 mai 2014 • General

Politica monetara influenteaza masiv economia reala si prin urmare rezultatul afisat ca si crestere/descrestere economica intr-un anumit an.

Pe parcursul ultimilor 7 ani am asistat la asa numite schimbari de paradigma in politica monetara din Romania.

Altfel spus s-au produs schimbari de evaluare in ceea ce priveste modul in care trebuie sa raspunda/sa se pozitioneze politica monetara in fata realitatilor economice ale lumii si propriei economii. Alte tari nu au trecut prin astfel de razgandeli deoarece au operat corect si au stimulat economia inca de la primele semanale ca o criza economica se va manifesta.

Aceste schimbari de abordare au favorizat sau defavorizat major anumite guvernari.

Spre exemplificare guvernarea Boc care s-a suprapus si peste varful crizei atat in lume precum si in Romania a fost intampinata cu o politica monetara si de credit restrictiva, prociclica care a sporit pierderile din economie si a ingreunat efortul guvernamental de diminuare a efectelor recesiunii.

O politica monetara similara celei care a inceput sa fie introdusa in Romania la inceputul anului 2013/sfarsitul anului 2012 putea sa fie introdusa in Romania inca din 2009. Exact o asemenea abordare au avut alte tari europene ca de exemplu Polonia inca din 2009.

Un astfel de ajutor monetar inca din 2009 ar fi oferit posibilitatea guvernarii Boc de a avea un singur an de recesiune cu maxim 2 puncte procentuale sub zero si desigur ar fi eliminat tentatia de a gresi cu cresterea tva-ului si taierea salariilor.

Politicile economice au o intarziere in afectarea economiei reale si de aceea se pledeaza pentru proactivitate si nu pentru intarziere in reactie si ajustare. In mod similar cine taie panglica nu este neaparat cine a dus greul realizarii unui proiect, cine prezinta realizarile pe fonduri europene nu inseamna ca a si contractat ceva.

Interpretarea gresita a semnalelor din economie, resorturilor si mecanismelor de transmisie a crizei au influentat atat deciziile precum si rezultatele economice ale Romaniei.

Sfarsitul anului 2012/inceputul anului 2013 a reprezentat o schimbare de paradigma in politica monetara din Romania intampinata cu balbe de analistii economici obisnuiti sa gaseasca scuze greselilor anterioare.

Cu siguranta noua politica monetara din Romania este una corecta, cu exceptia stoparii recente. Este o politica mai relaxata si acomodativa.

Aceasta noua politica monetara a adaugat peste 1 punct procentual la cresterea economica din 2013.

In perioada guvernarii Boc politica monetara si de credit restrictiva a scazut intre 4+ puncte procentuale si 1+ punct procentual in functie de an, impactul negativ maxim fiind resimtit in 2009.

Politica monetara are o componenta politica in toate statele lumii, alegerea conducerii si campanile preelectorale fiind in multe cazuri puncte de inflexiune, momente de schimbare de stare or pareri.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA