Politicile industriale si cea energetica: Departamentul pentru Energie ar trebui sa revina la Economie
In dorinta de oferi posturi si a nu se bate pe avutie in cadrul coalitiei, fosta guvernare a decis delimitarea departamentului pentru energie de ministerul economiei.
Pe langa imbunatatirea capturii statului aceasta mutare risca sa creeze probleme majore intr-o zona greu de cuantificat.
Zona respectiva se refera la politicile industriale ale Romaniei si la legatura cu politica energetica.
Romania nu doar ca nu are un program de tara care sa ghideze eforturile de dezvoltare economica si sociala dar risca pentru un argument functionaresc de “organigrama” sa genereze politici industriale si o politica energetica care nu promoveaza interesele nationale si care nu comunica.
Desenarea politicilor industriale si a celei energetice independent si fara o intelegere holistica a complexitatii unei economii nu face decat sa rateze inca cel putin un an eliminarea incertitudinilor legate de investirea in Romania.
Intr-o perioada in care relocarile din China si India au o noua dinamica lipsa unor politici ale Romaniei nu face decat sa incetineasca dezvoltarea si sa limiteze sporul de bunastare.
Politicile industriale desi par a avea relevanta doar in alte economii si nu si in Romania incep sa fie intelese si cerute inclusiv de mediul de afaceri emergent autohton.
Strategia energetica nu poate sa nu tina cont de dezideratele de dezvoltare, de prioritati si de politicile industriale.
Departamentul pentru Energie ar trebui sa revina in cadrul Ministerului Economiei chiar daca aceasta miscare ar elimina cateva pozitii in organigrama.
0 Comentarii
COMENTEAZA
Blog roll
My links
- BMW Stiftung Herbert Quandt
- Cluj IT
- Doctoral School of Finance and Banking, ASE Bucharest
- Faculty of Mathematics and Computer Science, Bucharest University
- Harvard Business School
- Mathematical Institute, University of Oxford.
- Princeton Institute for Advanced Studies
- Santa Fe Institute
- University of Chicago Booth School of Business