Oaia rotunda si Rosia Montana

21 septembrie 2013 • General

In ritmul in care se procrasturbeaza (vezi deciziile de politica monetara si de credit ale d. Isarescu aici pentru semnificatia termenului ) de catre Premierul Ponta decizia in ce priveste proiectul de la Rosia Montana, acesta va fi negociat in favoarea statului si a cetatenilor Romaniei cand oaiile vor fi rotunde.

Analogia cu oile rotunde provine dintr-o gluma cu un cioban si un fizician caruia ii cere ciobanul sa ii gaseasca o solutie astfel incat oile sa dea mai multa lana. Dupa o vreme fizicianul a aparut cu o solutie darcare functiona doar cu conditia ca oile sa fie rotunde.

Revenind la proiectul Rosia Montana acesta este evident negociat in defavoarea statului Roman. Procesul pe intreaga durata este atat de viciat incat o investigatie ar reusi sa elimine nevoia pentru o “comisie” parlamentara care sa faca turism pana la muzeul minier din Rosia Montana.

Prezenta externalitatilor legate de acest proiect si a presupunerilor simplificatoare cu care se tot opereaza in discutia publica, similare conditiei ca oaia sa fie rotunda, trimite economistii cu gandul la rezultatele Profesorului Coase ( laureat al premiului Nobel, professor la Chicago si care a murit acum cateva saptamini la 102 ani) cunoscute ca fiind generate de asa numita Teorema Coase.

Inspirate din literature dezvoltata in jurul acestei teoreme si a extinderilor cateva concluzii se pot desprinde in cazul Rosi Montana:
– alocarea avutiei nu este optima si statul este capturat, pierzand sume considerabile in fiecare din nodurile de negociere/renegociere cu interesel private
– institutiile statului nu au o activitate eficienta deoarece in conditii de echivalenta rezultatul optima r fi obtinut si fara a introduce de exemplu taxare Pigouviana pe externalitatile negative
– corectarea situatiei este posibila
– dreptul de proprietate trebuie intarit si clarificat in Romania, neclaritatile putand fi folosite in camapniile de manipulare publica
– dreptul initial de proprietate ar trebui retras pe motive de legalitate a deciziei si realocat astfel incat catre un actor economic cu costuri mici de diminuare a externalitatilor
– taxarea Pigouviana nu este singurul mod de internalizare a unei externalitati existand si alte metode e.g. institutii de piata, contracte, subventii corrective etc.
– desi guvernul Romaniei nu cunoaste ex-ante valoarea maxima ce poate fi extrasa din proiect strategia poate fi modificata in asemenea mod incat proiectul sa fie deschis unei ecologii de afaceri si unei forme de impartire a beneficiilor din care sa extraga semnificativ mai multa valoare decat actualul status-quo decis de Premierul Ponta.

imagine de pe wordans.co.nz

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

ThinkAgainRO
22-09-2013 la ora 7:03 am

Pe scurt CORUPTIA are o singura solutie: FOC și SÂNGE! Numai că PETRE ȚUȚEA a identificat corect românii ca fiin un popor de idioți!Mulțumim mult de analize Maestre sunteți foarte activ în ultima vreme!
Repet pentru toți cititorii: BNR și ISĂRESCU apațin unor entități PRIVATE și de aceea au servit în ultimii 23 de ani interese diferite de ale poporului român!
Mecanismul tipăririi de bani poate funcționa viabil numai în condițiile în care GUVERNUL, precum un CA al poporului, ARE CONTROL TOTAL asupra tiparniței!
ISARESCU din 1990 a mărit masa monetară de 38 de mii de ori de a fost nevoie sa taie din zerouri!Nuami că românii sunt prea anesteziați de Acces DIrect și Kanal D să mai gândească la o RECAȚIE!

COMENTEAZA