Metehnele de la constructia reactorului 2 bantuie proiectul reactoarelor 3 si 4

26 iunie 2014 • General

Probabil ca nu mai este pe radarul opiniei publice dar una dintre cele mai mari sifonari din istoria postdecembrista s-a consumat la constructia reactorului 2.

De la patratelul de faianta pana la mana de lucru pana la parti facute “pe masura” totul a contribuit la formarea bruta accelerata a capitalului romanesc si nu numai.

Experienta neplacuta legata de finantarea autostrazii Comarnic Brasov ( finantatorii au sesizat mark-upurile mult prea flagrante) si amintirea placuta a constructiei reactorului 2 fac ca actualii guvernanti sa impinga cu solutia Chineza: constructia si finantarea din acelasi loc.

Banii pentru acoperirea riscurilor inferente se pot genera ( utilizand doar exemplul de la reactorul 2 si de la Comarnic Brasov) prin facturarea suplimentara (motivul s-a si utilizat anterior “tailored made”) , subcontractarea unde trebuie (ca si anecdota este incredibil cat costa o pietricica pe Valea Prahovei). Finantarea este usor de realizat prin combinarea creditului furnizor (bine acoperit de marje), garantii de stat si/sau garantarea pretului productiei (total sau partial).

Va fi interesant de urmarit pana unde va merge inventivitatea, cu cat se va depasi bugetul initial si cu cati ani.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA