Mecanismul de transmitere a politicii economice si cresterea “surpriza”

17 februarie 2014 • General

Politicile economice afecteaza economia cu intarziere. De exemplu anumite masuri de politica monetara pot sa stinga maximul de efect mult dupa 9 luni. Anumite investitii pot sa ajunga si la peste 3 ani in termeni de impact maxim asupra economiei.

Dat fiind puhoiul de masuri economice ( multe de tactica electorala) care cresc incertitudinea legislativa si fiscala, masurile economice in Romania nu doar ca au o intarziere suplimentara in a afecta economia dar se pot si anula unele pe altele.

In consecinta, evolutia economica a acestui an este influentata major de ceea ce a facut sau nu a facut Guvernul in anii anteriori.

Surpriza de crestere economica din 2013 nu doar ca este datorata agriculturii si exporturilor unde Guvernul nu a avut nici un rol marcant dar este si susceptibila de ajustari majore dupa alegeri. Suplimentar, datorita mechanismului de transmitere a politicii economice, anul 2013 “profita” de cele bune si cele mai putin bune din anii anteriori : 2012, 2011, 2010 etc.

Reducerea investitiilor guvernamentale in anul 2013 la cel mai mic nivel al ultimilor 5 ani ( ca si procent) adauga la argumentele ce sustin un an de stagnare economica in 2014, de data aceasta in mod evident prin decizia explicita a Guvernului Ponta de a reduce investitiile.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

3dysentery
12-01-2022 la ora 10:50 pm

3deserve

COMENTEAZA