Habemus Consiliu BVB

10 ianuarie 2012 • General

Nu a trecut euforia generata de schimbarea Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti. Exista motive reale de bucurie dar si semne de ingrijorare.

“Sindicatul Post Decembrist” a fost inlocuit de “Sindicatul Bancilor”.

Dupa mai mult de 15+ ani si rezultate modeste, conducerea Bursei de Valori Bucuresti a fost schimbata.

Este un semn bun in sensul consolidarii crapaturilor produse in acoperisul impus dupa revolutie in toata societatea, de la fotbal la finante.

Motivatia pentru care piata de capital nu s-a miscat similar cu alte piete cu potential echivalent nu o leg exclusiv de incompetenta ci de dualitatea intereselor, reale si de fatada, precum si de lipsa de guvernanta corporatista.

Cunoscuta propaganda a livrat ani intregi interesele de fatada. Interesele reale se manifestau prin dorinta de a mentine lucrurile nedezvoltate pentru a fi mai usor controlate.

Dramatismul situatiei este legat de faptul ca subdezvoltarea pietei de capital a vaduvit intregul sistem financiar roman de o alternativa viabila la banci.

Potrivit asteptarilor, noua conducere, aleasa dupa negocieri multiple si care reprezinta structura actionariatului ar trebui sa genereze o dezvoltare exceptionala.

Scepticismul provine din capacitatea experientiala si educationala a echipei de a genera crestere intr-un mediu international competitiv. Declaratiile recente sugereaza citeva elemente ce confirma anticiparile: inexistenta unei viziuni la nivelul unor membri marcanti ai CA, intentia de a miza pe parerea head-hunterilor in alegerea conducerii executive inclusiv la nivel de parametri directori ai mandatului de recrutare si respectiv delegarea generarii strategiei catre conducerea executiva.

Pentru o dezvoltare individuala a BVB sunt necesare resurse si energie semnificative. In lipsa acestora va fi cautata o cale alternativa. BVB are potential intern de dezvoltare dar a dovedit ca acesta nu se poate materializa fara oameni si fara schimbari pe planuri multiple e.g. CNVM.

Calea de compromis aparenta din structura conducerii este migrarea catre o alianta or alta forma de parteneriat cu Bursa de la Viena.

Trecand peste faptul ca in societatea romaneasca conflictul de interese si cumulul de functii nu este inca internalizat, acordul cu Bursa de la Viena genereaza multiple interogari.

In cazul unei astfel de situatii actionarii actuali ai BVB trebuie sa invete din experienta recenta a SIF-urilor si sa decida daca acestea nu au negociat cu diferite banci externe dintr-o pozitie captiva.

Interogarile importante sunt legate de viitorul finantarii economiei romanesti prin bursa, dat fiind stresul din sectorul bancar, si de captura acestui segment al ecologiei financiare romanesti de catre o alta entitate europeana.

Dupa aceasta mutare si dupa impotenta ultimilor ani, probabil ca finantarea dezvoltarii companiilor romanesti prin Bursa de la Viena reprezinta  evolutia naturala in lipsa fortei si capacitatilor locale.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

2 Comentarii

Ivi
13-01-2012 la ora 9:52 am

Ura s-a schimbat conducerea de la BVB… (aici sunt prea multe de criticat in acesti 15 ani de baltire si stagnare…)
Insa cand se va schimba conducerea de la BNR? …cand o politica de asemenea importanta se face, intr-o prima aproximatie, pe baza a doua harti – ambele inadecvate – harta situatiei (inadecvare prin reductionism) – si harta mentala a decidentului (inadecvare prin unilateralism uniformizator fundamentalism piata tip Washington Consensus) nu-i de mirare ca politica monetara a fost reactiva, de tip frana unei dezvoltari economice atat de necesare…
Chiar Domnule Isar cand se va termina cu “domnia de tip iezuit” in fruntea BNR a lui Isarescu? Ce e mai probabil o politica de tip Isarescu2 sau una de tip Xulescu1?

Lavinia
14-01-2012 la ora 7:05 pm

E enervant ca de cate ori ceva nu merge, romanul se uita peste granita, ca poate ne salveaza altcineva. In toate domeniile, la toate nivelurile. Self-development-ul pare o notiune necunoscuta in minunata noastra tara. Noi refuzam sa dezvoltam o identitate nationala, ne-am insusit mult prea puternic statutul de remorca. Si de aici se trag multe altele.

COMENTEAZA