Guvernul versus KazMunaiGaz: statul pierde 200+ si incaseaza 200 milioane dolari

7 mai 2013 • General

De ceva vreme se anunta triumfalist in presa finalizarea negocierii dintre Guvernul Romaniei si KazMunaiGaz.

Statul primeste 200 de miliane de dolari, care fiind considerati plata unei datorii si nu o vinzare de actiuni detinute, probabil ca va intra in buget deasupra liniei si va fi cheltuita pe pensii si salarii.

Ce nu se mentioneaza este ca din datele prezentate in presa pina acum, statul roman va pierde in urma acestui acord peste 200 milioane de dolari indiferent de metoda de calcul.

Povestea a fost pe larg dezbatuta in presa si se refera la cele 600 milioane de dolari datorie la nivel de 2010 pe care statul incearca sa le recupereze. Suma provine dintr-o esalonare a platii unor datorii catre stat deghizata intr-o inginerie financiara curios de usor trecuta cu vederea. Detinatorul anterior al Rompetrol a convins un alt guvern sa ii aprobe schema de esalonare iar actualul guvern pare dispus sa continue traditia.

Probabil ca aceasta pierdere este motivul intirzierii obtinerii semnaturilor si a incercarii de a il aproba la nivel de lege.

Din datele scapate in presa este un acord ce incearca sa ascunda in urma unor elemente de marketing pierderea reala e.g. un fond de investitii de un miliard care se va crea cu un aport initial de doar 150 de milioane etc.

imagine de pe hotforsecurity.com

ETICHETE:

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

5 Comentarii

Harrison R. Gregory
10-05-2013 la ora 7:06 am

Cu toate acestea, nimeni nu vorbeşte despre ele. Cu excepţia oamenilor de ştiinţă precum şi a oamenilor care au lucrat zeci de ani acolo şi care nu au nimic de ascuns sau de pierdut. Mai mult decât atât, chiar cifrele cantităţilor de minereu (aur, argint, metale rare etc.) care se găsesc acolo sunt distorsionate voluntar, astfel că, dacă la evaluarea realizată de statul român în 1985, cantitatea totala estimată de minereu era de 30 de milioane de tone, la „recalcularea” făcută de RMGC cantitatea estimată este de 200 de milioane de tone. De ce un decalaj atât de mare pe baza aceloraşi date? Simplu, verificaţi acţiunile companiei la bursă şi veţi observa o ascensiune rapidă!

A S
10-05-2013 la ora 10:20 am

Ce as astepta de la acest blog ar fi nu doar semnalarea unei astfel de pierderi dar si o analiza mai amanuntita in care sa explici cum exact s-au pierdut banii, care sunt metodele de evaluare de care vorbesti prin care se pierde oricum ai calcula, etc. Care e ingineria financiara ? Cum s-a facut debt-equity swap-ul ? Care e valuation-ul la care ar fi trebuit vandute actiunile ? Cum s-au pierdut efectiv banii ?

Imi dau seama ca e mai greu si necesita ceva mai mult timp, insa valoarea adaugata a content-ului blog-ului ar fi mult mai ridicata fata de niste simple semnalari. Omul obisnuit sau chiar si cel semi-calificat care ar urmari acest blog nu vrea doar sa auda “se fura”, ci si sa i-se explice detaliile oarecum “tehnice” ale acestui intreg proces. Altfel la fel de bine se poate informa din articole din presa, scurte si cu continut strict factual.

[…] Despre pierderea statului in aceasta tranzactie am scris in “Guvernul versus KazMunaiGaz: statul pierde 200+ si incaseaza 200 milioane dolari” […]

[…] Despre pierderea statului in aceasta tranzactie am scris in “Guvernul versus KazMunaiGaz: statul pierde 200+ si incaseaza 200 milioane dolari” […]

[…] nu se explica nici Ordonanta Rompetrol (“Guvernul versus KazMunaiGaz: statul pierde 200+ si incaseaza 200 milioane dolari&#…), nici Ordonanta Brazi pentru Petrom (” Premierul Ponta ar trebui sa il apere pe Ministrul […]

COMENTEAZA