Fix trei legi pentru mediul de afaceri : Insolventa, PPP si IMM

3 iunie 2013 • General, Macro

Mediul de afaceri a cerut inainte, in perioada in care activam ca si Ministru Delegat pentru Mediul de Afaceri si dupa, acelasi lucru si anume modificarea a 5 elemente de legislatie.

Discutiile legate de taxare, cu exceptia celor legate de taxarea muncii si a TVA-ului, erau introduse ca sa nu para lista prea scurta, toata lumea realizand ca nivele din Romania nu sunt impovaratoare si ca discutia in domeniul fiscalitatii e mai ampla si trebuie sa vizeze intreaga arhitectura. Despre acest subiect am scris si in “1.5% din PIB in 60 de zile”.

Cele 5, fara o ordine anume, au menirea de a readuce atat optimismul in mediul de afaceri precum si de a crea o baza coerenta pentru revenirea Romaniei la ritmuri de crestere de 4% pe an.

Pe linga relaxarea restrictiilor de creditare si provizionare si introducerea obligatiunilor ipotecare, mediul de afaceri din Romania are nevoie de modificarea Legii Insolventei, a Legii Parteneriatului Public Privat si aprobarea Legii Intreprinderilor Mici si Mijlocii.

Pe linga relaxarea restrictiilor de creditare si provizionare si introducerea obligatiunilor ipotecare, mediul de afaceri din Romania are nevoie de modificarea Legii Insolventei, a Legii Parteneriatului Public Privat si aprobarea Legii Intreprinderilor Mici si Mijlocii.

Modificarile la Legea Insolventei sunt gata din Iulie 2012.
Legea Insolventei in forma actuala este nociva pentru economia Romaniei. Este o lege mult abuzata si nu este folosita in scopul readucerii companiilor in circuitul economic, rapid si asanate. Singurul exemplu remarcabil de restructurare in insolventa, Hidroelectrica, nu poate constitui decat un exemplu care sa confirme regula. Desi exista si finantare externa de la Banca Mondiala pentru modificare acestei legi, demersul de modificare s-a impotmolit in consultantii alesi, aceeasi care au “capturat” si denaturat spiritul legii si in prima faza.

Legea Intreprinderilor Mici si Mijlocii este gata din Iulie 2012 aliniind legislatia din Romania cu ultimele propuneri si decizii in domeniu, adoptate la nivel european. Este o lege care a trecut prin toate etapele de dezbatere si inglobeaza propunerile venite din mediul de afaceri a carui exponent marcant pe aceasta nisa este Consiliul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

Fara o lege a Parteneriatului Public Privat operationabila in contextul nevoilor actuale ale Romaniei nu se poate vorbi de iesirea din perioada de stagnare economica. In masura in care creditatrea este blocata administrative, singura iesire pentru generarea de finantare este acesta maniera de implicare a mediului privat in marile proiecte.

Incetinirea in aprobarea acestor legi este cel putin curioasa mai ales ca exista o intirziere intre momentul aprobarii unei legi si efectele pozitive in economie.

Instantaneu va reactiona in schimb optimismul mediului de afaceri si cresterea interesului investitorilor ceea ce poate impulsiona pozitiv ritmul de crestere economica.

imagine de pe corpshealth.blogspot.ro

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

1consequence
13-01-2022 la ora 1:30 am

1fundamentals

COMENTEAZA