A doua miscare de tactica economica a PM Ungureanu. Think twice

7 martie 2012 • General, Macro, Media

Prima miscare de tactica economica a Premierului Ungureanu s-a concentrat asupra evaziunii fiscale. Despre aceasta initiativa cu componenta mediatica profunda am scris aici.

Cea de a doua propunere este reducerea cu 3-5% a CAS-ului la nivel de angajat , nu de angajator.

Raman la opinia ca nesansa Romaniei in perioade de reajustari si repozitionari globale este sa avem lideri ambitiosi cu generatori de idei slab pregatiti.

Propunerea poate fi analizata dintr-o mutitudine din perspective. Dupa analiza poate propunerea va fi imbunatatita. “Think Twice” de M. J. Mauboussin este titlul unei carti pe care o recomand .

Pornim de la premisa ca statul a descoperit de abia acum resurse bugetare, desi asupra existentei acestora unii insista de ceva vreme, si ca acestea nu sunt generate de “trucuri economice” de genul amanarii rambursarilor de TVA. ( aici ). Resursele pot fi temporare (one-off de tipul banilor generati prin capturarea unui evazionist) ori permanente. Acesta este un prim element care sa creioneze destinatia surplusului bugetar.

Un stat care are datorii sub forma de arierate si datorii conditionate ( beneficii salarilale castigate in instanta) si descopera resurse ar trebui sa inceapa cu plata acestor datorii care denatureaza circuitele economiei de piata si pilonii democratiei.

Desi aparent fungibili, aceeasi suma de bani primita sub forme diferite nu este utilizata in acelasi mod de aceiasi subiecti economici. Studiile de finante comportamentale si neuro-economie certifica faptul ca o suma perceputa  ca si increment fata de status-quo merge in marea majoritate catre consum . In schimb aceeasi suma primita de aceeasi subiecti si perceputa ca o re-intregire a status-quo-ului merge in marea majoritate catre economisire.

O propunere privind fiscalitatea trebuie sa priveasca atat in prezent precum si in viitor iar miscarile tactice in lipsa unei priviri holistice asupra arhitecturii fiscale este suboptima. Romania trebuie sa reduca taxele si impozitele dar sa le si simplifice, sa creasca baza de impozitare dar sa si creasca penalitatile pentru comportamentul evazionist.

Reducerea taxarii muncii la nivel de angajat nu este similara cu cea la nivel de angajator chiar daca suma “injectata” este aceeasi. Daca angajatul o directioneaza in marea majoritatea catre consum ori economisire, angajatorul are posibilitatea de a fi mai nuantat in utilizarea sumelor si de a imprima un efect de multiplicare respectivului capital. Angajatorul poate transfera parte catre angajat, injecta bani in afacere pentru sustinere ori extindere, investi in proiecte noi, anagaja forta de munca suplimentara.

In masura existentei unor sume de bani, a unor dezechilibre la nivelul bugetelor viitoare de pensii si asigurari sociale, a unui potential economic denaturat de mixul de politici macroeconomice gresite luate in ultimii ani, directionarea banilor doar catre consum nu este cea mai inspirata idee. Nici macar directionarea catre economisire in tichete mici nu este mult superioara in lipsa rezolvarii problemelor de coordonare la nivelul ecologiei antreprenoriale si a deblocarii intermedierii financiare.

Propunerea nu pare a fi rezultatul unei incercari de constructie economica sustenabila si credibila ci un o miscare de tactica economica cu implicatii electorale.

Un excedent de bani ar trebui directionat atat in investitii sub forma Triumviratului si a Polilor de crestere cat si in reducerea fiscalitatii la nivel de angajator. Polii de crestere au capacitatea de a genera o rentabilitate superioara costului capitalului inclusiv dupa deducerile generate de captura statului ( spaga) iar Triumviratul la nivel de investitii ale statului implica atat antreprenori straini precum si locali.

imagine de pe www.eurobiz.jp

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

6 Comentarii

gabrilea filip
07-03-2012 la ora 2:28 pm

Eu cred ca nu trebui sa-l judecati pe Ungureanu ca slab pregatit.El trebui sa justifice inteligent prostiile lui basescu si a ministrilor lui incompetenti.scaderea cas ,chiar si la angajat suna mai bine decat marirea pensiilor si salariilor bugetarilor in conditiile in care nici conditiile nu permit si cand statul are datorii la bugetari obtinute prin hotarari judecatorestisi arierate descoperite in plus de fmi de 3 miliarde. basescu a vorbit mereu de lupta impotriva coruptiei dar daianu uitati ce spune;

Romania a cheltuit pe investitii mai mult decat Polonia sau Cehia, ca procent din PIB, cu o medie de peste 5% anual, dar rezultatele par sa indice o alocare de numai 1-2%. Acesta ar putea fi de fapt procentul banilor sifonati din bugetul statului.
E clar ca vine campania electorala si cei de la putere trebuie sa dea ceva electoratului.Probabil ca se oftica ca nu pot face ca Tariceanu in 2008.
Dar decat sa faca investitii in care spaga la politic sa fie 50% (psd lua doar 10%) mai bine ca micsoreye cas.
Daca datoria privata nu intra in deficitul structural , sau cel calculat dupa metoda Esa ,atunci doar parteneriatul public privat ne mai poate salva.Dumneavoastra faceti calcule pentru o tara normala,cu politicieni normali,dar eu cred ca singurul care se ridica la pretentiile unui politician occidental e doar Mihai Ungureanu, iar el are ghinionul sa lucreye ce o sumedenie de incompetenti .Eu cunosc personal in afara de pesedisti mai toti politicienii la varf din pnl si pdl.va spun sincer ca am ajuns sa fac indigestie cand aud de investitii de stat.

Lucian Isar
07-03-2012 la ora 2:49 pm

multumesc

Triumviratul propus este o forma de parteneriat public privat in care este obligatorie si implicarea intereselor antreprenoriale locale
Doar asa se pot rezolva probleme de pauperizare, transfer de know how, rezistenta la masuri idiosincratice de dezinvestire

Eu nu ma refer la decidenti ci la generatorii lor de idei
Aceleasi nivel de masuri putea sa le ia si guvernul Boc, nu e nici o diferenta calitativa a masurilor propuse a fi luate

Da, in Romania captura statului la investitii este impresionanta de aici nevoia de a imbina polii ( clusterele ) de creste cu rentabilitate mare cu structura de Triumvirat care sa tina in sah scaparile

Peste tot in lume exista captura statului, in tari din america latina exista un standard de 5%, in unele zone din europa este 3%

Nivele mai mari denatureaza procesele economice si trag in jos dezvoltarea economica si afecteaza mentalitatea societatii denaturand-o
Toate propunerile pe care le fac tin cont de captura statului si nu se refera la situatii de laborator

Un sef care admite incompetenti in jur nu este lipsit de vina ….

gabrilea filip
07-03-2012 la ora 3:22 pm

domnu Lucian,nu pune degetul pe rana.eu rar ma mai enervey cand aud politicienii vorbind ca am ascultat multe si de la sursa .dupa ce l+am auyit pe premier spunand ceva coerent la tvr,vine ayi basescu si se baga in seama cu marirea salariilor bugetarilor, ca si cum ar putea fi facute amandoua si asta si scaderea cas. eu m+am saturat de discursurile lui demagogice si neaviyate economic si cand ma gandesc ca l+am votat in 2009 imi vine sa rosesc.nu ai vayut ce spunea cu tehnologiyarea agriculturi, cine l+a oprit sa puna un ministru al agriculturii care sa sprijine proiecte europene in acest sens? stii ca pe proiecte ca instalarea tinerilor fermieri sau creare de pensiuni spaga nu numai ca exista dar e de vreo 30%?
ai vayut ce spunea basescu ayi? ca daca nu luam bani de la fmi ajungeam ca grecia? pai de ce am avut eu nevoie de 6 sau 8 miliarde euro investitii de stat din care 4 miliarde de euroi nu au fost nici macar in piscine ci in spaga politica*? nu mai bine ii duceam la bugetul asigurarilor sociale si gata?basescu crede ca toti sunt tampiti iar dumneavoastra economisti adevarati in loc sa il demonstrati minciunos si impertinent sunteti critic excesiv de politicosi si prea elevati pentru nivelul lui de pricepere.uite eu o sa te rog frumos ceva .iti trimit un link cu o emisiune in franceya , unde vorbesc despre economie experti. sa veyi cum pot exprima lucruri inteligente in termeni mai accesibili sa priceapa un public mai larg.eu cred sincer ca acum e vremea economistilor sa faca publicul sa priceapa ce se intampla in lume si in tara, ca sa nu mai fie romanii manipulati la vot.decat discutii despre piscine si modificarea constitutiei mai bine sa vedem cum au fost gestionate bugetele ministerelor,judetelor si localitatilor.eu va rog sa va uitati un pic cand discuta madame dragotescu despre economie sau cei de la antena 3.e penibill, penibil. la turcescu frunda spunea ca daca cei saraci nu ar plati impoyit pe cladiri ar putea plati energia electrica un an.noroc ca i’a spus biris ca acest impoyit e 25 de euro si a tacut , dar s’a mirat omul.in europa impoyitul pe proprietate e intre 3 si 4 la suta , la noi e 0,7 %.cand munca si proprietatea sunt impoyitate asa diferit credeti ca e bine?
aveti tastatura in engleye eu in romana si nu gasesc litera y

gabrilea filip
07-03-2012 la ora 3:30 pm

Un sef care admite incompetenti in jur nu este lipsit de vina ….
dle isar eu daca as avea putere te+as pune in locul lui isarescu , dar daca m+ai refuya nu ai face bine tarii,iar daca ai accepta l+ai da afara pe bogdan olteanu? nu , ca nu poti , e pus de parlament.

gabrilea filip
07-03-2012 la ora 3:34 pm

am gasit zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz, de acum o sa scriu corect

http://www.bfmbusiness.com/programmes-replay/emission/les-experts

Lucian Isar
07-03-2012 la ora 9:47 pm

multumesc
f interesante discutiile din aceste emisiuni

COMENTEAZA