Doar o scapare investitiile?

25 ianuarie 2016 • General

Manipularea primara sustine ca si un neadevar repetat de un numar semnificativ de ori are abilitatea de a gasi suficiente spirite care sa il creada.

Cresterea economica a ultimilor ani nu a avut ca si determinant actiunile guvernamentale.

Nu se poate numi crestere remarcabila evolutia unei economii emergente care creste mult sub potentialul de crestere. Altfel spus lasata fara “buna guvernare” a ultimei perioade Romania are potentialul de a creste cu volatilitate redusa in jurul a 5% pe an.

Guvernul nu a investit conform promisiunilor batand record dupa record in acest domeniu. Lipsa investitiilor nu afecteaza doar cresterea economica pe termen scurt ci si sansele de dezvoltare a Romaniei afectand inclusiv fibra societala prin afectarea potentialului de crestere pe termen lung. O nuanta importanta.

Guvernantii din ultima perioada nu au permis mediului economic sa se manifeste fara intromisiuni barbare de tipul: taxei pe stalpi, taxe si impozite noi, schimbari permanente de legislatie si normative. Cresterea generata de mediul privat a fost o surpriza dat fiind cate garduri au fost introduse chiar in timpul cursei.

Un val mare ridica toate bancile. Perioada de crestere s-a suprapus peste cerere sporita din partea partenerilor de export ai Romaniei. “Motorul” de crestere export a turat inclusiv in lipsa realizarii promisiunilor legate de infrastructura.

Captura statului a atins noi culmi atat prin deraierea ordonantei 109 dar si prin ezitarile de semnare a noi contracte.

Finantarea economiei prin captarea fondurilor europene este un succes doar daca nu numeri miliardele de euro ratate.

Investitiile ar trebui sa fie prioritatea guvernarilor in Romania. Acestea indeplinesc o sumedenie de roluri inclusiv acela de ancorare a altor investitii private. Prioritizarea investitiilor este necesara deoarece politizarea demersului investitional pe fondul lipsei unei strategii nationale produce risipa si intarzieri.

Repetarea studiilor de fezabilitate pentru acelasi proiect mare de infrastructura este o anomalie economica raspandita in Romania. Aceasta anomalie intilnita de la mari proiecte de infrastructura de transport la proiectele din energie are o explicatie simpla legata de captura de 70-80%. Este “normal” un asemenea mercurial in conditiile in care multe din aceste studii repeta informatii si judecati de valoare predecembriste schimband doar forma de livrare.

Economia Romaniei a crescut cu un ritm pozitiv dar nu acesta este etalonul de comparatie corect. Actiunile guvernamentale nu au fost promotoare de crestere ci inhibitoare.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA