DNA si noul capitalism Romanesc

11 ianuarie 2016 • General

DNA a devenit o metafora pentru vectorii de transformare ai capitalismului Romanesc.

Capitalismul Romanesc a fost initiat in perioada ’91-’93 de anturajul fostului P. Iliescu. Similitudinile cu ce a impus Yeltsin in Rusia nu mira pe nimeni. Oligarhii rusi sunt popularizati in Romania in timp ce privatizari de tipul nitramonia, marmura or insolventi in serie isi cumpara protectia media.

Bazele au fost solide, principiile au fost aparate de catre beneficiari si prin urmare a rezistat necontestat 25 de ani. Romania este inca un stat capturat prin desenul initial. O captura realizata direct prin arhitectura capitalismului implementat in Romania.

In literatura acest tip de capitalism este cunoscut drept capitalism oligarhic (Baumol 2007).

In ultimii 60 de ani mai multe modele de capitalism au fost testate. In general acestea au reflectat ca si in cazul Romaniei zestrea anterioara in termeni de structuri institutionale si coalitii formale si informale. Acestea si-au pus amprenta asupra gradului permis de concurenta, asupra dreptului de proprietate, asupra intensitatii interventiei statului, asupra rolului reglementarii si supravegherii ca si protector al capturii rentei.

Pilonii pe care se fundamenteaza capitalismul sunt proptietatea privata, mecanismele de piata, concurenta, libertatea de alegere, rol limitat al statului.

Gradele de asigurare a diferitilor piloni da varietatea de capitalism experimentata.

Daca initial sistemul a fost resetat si setat ca si rezultat al asa zisei revolutii, in prezent resetarea se produce ca si reactie evolutiva la deteriorarea si abuzarea sistemului si la distrugerea panzei societale.

Cu 1% ritm mediu de crestere in 25 de ani, cu 3 milioane de romani plecati din tara, cu protectia sociala calibrata ca si capcana electorala nu poate fi numit un exemplu de succes capitalismul ’91-’93.

In 2016 regulile noului capitalism Romanesc incep sa se rescrie. Exact ca si in alte state or in alte perioade istorice noul capitalism are un caracter evolutiv fara o traiectorie prestabilita. Un lucru e sigur: anacronismele capitalismului ’91-’93 incep sa dispara.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA