Declaratiile dnei Lagarde, permit re-negocierea acordului cu FMI

24 ianuarie 2012 • General, Macro, Media

Declaratiile recente ale directorului general al FMI, Christine Lagarde, intitulate “ Global Challenges in 2012”  permit Romaniei re-negocierea clauzelor din acordul cu FMI.

Noile directii mentionate si abordarea sugerata sunt echivalentul unei schimbari de programa scolara iar cine spera la pastrarea coronitei ar trebui sa-si faca déjà noile teme.

Cele trei imperative sunt o crestere economica mai puternica, masuri de protectie pentru limitarea extinderii contagiunii si o integrare Europeana mai profunda.

In 2012, cresterea economica ar trebui sa fie dezideratul economic al Romaniei si nu consolidarea fiscala.

Dupa cum afirma directorul FMI si este aplicabil si in situatia Romaniei, cresterea economica este anemica (in Romania suntem intr-o perioada de “crestere recesionara”) iar inflatia scade prea repede afectand suplimentar cresterea economica.

Prin urmare, este necasara o relaxare rapida a politicii monetare si o facilitare a creditarii pentru a limita riscurile asupra expansiunii economice.    

Referitor la politica fiscala in discurs se insista pe faptul ca reducerile bugetare suplimentare nu fac decat sa amplifice presiunile recesionare. Exista numeroase economii unde ajustarile pot fi effectuate gradual deoarece exista spatiu fiscal care poate fi folosit in mod expansionist.

Romania se incadreaza in aceasta categorie si poate fi folosit spatiul fiscal pentru dezvoltare, negociind cu FMI-ul un proces de ajustare mai lent.

Tot aplicabila la Romania este si afirmatia ca sustenabilitatea fiscala depinde in ultima instanta de generarea de crestere economica pe termen lung . Reformele structurale sunt critice, desi efectele pot aparea doar pe termen mediu si lung, in masura in care aceste reforme sporesc ccompetitivitatea si potentialul de crestere al economiei.

imagine publicata pe http://www.charlierose.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA