De ce sunt mai scumpe creditele ipotecare exprimate in moneda locala in Romania fata de Polonia

19 februarie 2012 • All, Banking at Large, General, Media

Din cand in cand, apar articole de analiza in care se compara situatia din Romania cu cea din alte state similare, ca de exemplu Polonia. In unele cazuri argumentele prezentate sunt insuficiente pentru a decripta sursa diferentelor.

Datorita performantelor si politicilor economice diferite de cele aplicate in Romania, Polonia este folosita rar ca si etalon iar uneori in mod gresit.

In Ziarul Financiar se prezinta o analiza privind diferenta intre dobanda medie la creditele ipotecare in Ron si cea in Zloti.  Ziarul mentioneaza ca media la Ron este de 9.4% iar la Zloti de 6.7% in conditiile in care indicele pietei monetare relevant probabil in ambele cazuri este egal cu 5%.

Probabil ca intentia analizei din Ziarul Financiar este de a raspunde la intrebarea din titlu si nu de a fi ecoul declaratiilor diferitelor autoritati.  Argumentele incluse in textul din ziar nu ofera o imagine corecta asupra situatiei pe cele doua piete .

O serie de informatii suplimentare pot ajuta la creionarea unei imagini mai clare.

1. O banca, pe langa gestionarea riscului de credit intermediaza temporal in sensul in care atrage resurse pe termen scurt si plaseaza pe termen lung. Prin urmare,  la fiecare maturitate a finantarii pe termen scurt, banca trebuie sa-si asigure resursele. De exemplu daca un credit la 10 ani se finanteaza prin intrumente la 7 zile, rostogolirea se realizeaza pe parcursul existentei creditului, de aproximativ 521 de ori. Am folosit 7 zile pentru ca acesta este perioada la care a decis BNR sa ramana cu injectia de lichiditate. La fiecare rostogolire a instrumentului banca are un risc de lichiditate, in sensul in care poate sa nu mai gaseasca resurse in moneda de exprimare a creditului si de pret.

Intre piata poloneza si cea romana este o diferenta majora de lichiditate la termene lungi. Bancile straine au posibilitatea de a genera mai multa lichiditate la termen lungi in valuta decat intregul sistem bancar Romanesc poate genera Ron. Mai mult , piata Romaneasca este neomogena in detinerile de lichiditate mai ales de Ron iar noul regulament de creditare este inca la nivel de validare pentru majoritatea sistemului  ceea ce face ca in prezent creditarea ipotecara in Ron sa fi marginita un numar redus de banci.

In conditiile in care BNR refuza reducerea rezervelor si realizarea de injectii de lichiditate la termene lungi, riscul de lichiditate si de pret al bancilor romanesti este semnificativ mai mare decat cel al bancilor poloneze. Acest risc suplimentar se traduce intr-o marja suplimentara fata de piata poloneza.

2. De-a lungul istoriei economice post decembriste au fost doua decizii care au marcat masiv sistemul economiei de piata. Prima a fost nationalizarea valutei iar cea de a doua a fost blocarea administrativa a Robor-ului, miscare care a colmatat canalul dobanzilor si l-a afectat pe cel de credit in ultimii 3 ani.

In toamna anului 2008 ,BNR, dupa ce a scos toata lichiditatea din piata a blocat administrativ dobanda Robor. Aceasta imixtiune administrativa nu a coborat dobanzile ci doar a creat piete paralele.  Piata interbancara se manifesta pe anumite paliere, piata depozitelor pe altele, dobanda de interventie are propria “conduita”. Existenta acestei distorsiuni a creat mai multe dobanzi pentru acelasi punct de pe curba dobanzilor si a scurtat maturitatea instrumentelor lichide.

In aceeasi perioada, datorita presiunii preelectorale asupra autoritatilor monetare, acestea au si reversat partial convertibilitatea monedei nationale, limitare realizata prin instrumentul de politica monetara numit “moral suasion ” .

Situatia descrisa se manifesta si dupa 3 ani, reprezentand un argument pentru pledoaria analistilor de refacere a canalului dobanzilor in economia romaneasca.

In Romania datorita diferitelor accidente istorice, lichiditatii scazute la termene lungi  si segmentarii pietei nu se poat vorbi de o curba a dobanzilor in Ron pe termen lung.

Acesta este un alt element pentru care creditele ipotecare in moneda locala sunt mai scumpe decat in Polonia.

3. Dobanzile la depozitele in moneda locala in Romania sunt decuplate tot de 3 ani atat de dobanzile interbancare cat si de cea de interventie. Bancile nu pot sa-si finanteze portofoliile de credite ipotecare nici prin apelarea la dobanda de interventie nici prin accesarea pietei interbancare.

Un alt motiv pentru excesul de dobanda la creditele ipotecare este reprezentat de faptul ca dobanzile la depozite sunt in medie mult superioare  dobanzii interbancare.

4. Un motiv suplimentar pentru diferentialul de dobanzi este evident din comparatia intre dobanda de referinta intre cele doua tari si cea de la facilitatea de creditare. In Polonia dobanda de referinta este 4.5% iar in Romania de 5.5%. In cazul dobanzii la facilitatea de creditare Romania se situeaza cu 3.5% peste Polonia, la 9.5%.

Dobanda la facilitatea de depozit  in cazul Bancii Nationale a Poloniei este de 3.0%, in timp ce Banca Nationala a Romaniei o mentine la 1.5%. Diferenta intre intre facilitatea de credit si cea de deposit in cazul Poloniei este de 3% iar in cazul Romaniei de 8%. Aceasta este o alta masura a amplitudinii variatiilor posibile de dobanda in conditii normale, a pierderilor posibile in gestiunea lichiditatii sia riscului de prêt de piata  si a costurilor impuse de politica monetara in gestiunea intermedierii temporale. Cu cat costurile impuse de politica locala sunt mai mari cu atat preturile oferite clientului final sunt pe masura. BNR ar trebui sa refaca canalul dobanzilor micsorand diferenta intre diferitele categoriile de dobanda si cea de interventie si repozitionand dobanda la depozite atrase de la clientela sub dobanda de interventie.

5. Facilitatile de la BNR nu sunt accesibile decat contra colateral eligibil iar creditele ipotecare nu fac parte din aceasta categorie. Pana si Ungaria a anuntat introducerea portofoliile de credite ipotecare ca si collateral eligibil pentru finantare. Bancile in Romania sunt lasate sa se descurce singure in asigurarea necesarului de lichiditatilor pentru finantarea facilitatilor ipotecare in Ron.

6. Comparatia mediilor dobanzilor din cele doua sisteme nu este deosebit de informativa fara o privire asupra distributiei preturilor si fara a lua in calcul ponderea finantarilor in moneda locala in totalul finantarilor ipotecare. Intre cele doua piete exista diferente semnificative. In functie de maturitatea pietei la credite ipotecare in moneda locala si a potentialului acesteia se pot intalni produse cu dobanda fixata la nivele reduse in prima perioada a creditului care pot influenta imaginea oferita printr-un singur moment al distributiei, media acesteia.

7. Bancile Romanesti au operat pana la inceputul acestui an cu un sistem de provizionare unic, diferit de standardele internationale, care le pozitiona dezavantajos din punct de vedere al rentabilitatii fata de cele Poloneze.

Si acest dezavantaj se regaseste in diferenta de pret.

8. In Romania “costul de a face afaceri “ pentru banci este semnificativ mai mare decat in cazul Poloniei. Acestea sunt costuri impuse de sistem si transferate clientului final. Un exemplu important este rezerva minima care creste semnificativ costul finantarii si diminueaza lichiditatea. Costul incremental al rezervei minimine obligatorii la Ron este de circa 0.7%+.

Aceste costuri impuse de BNR se regasesc in diferentialul de dobanzi.

9. Diferenta intre situatia pietei ipotecare din Romania si Polonia este semnificativa si prin urmare diferenta de pret obtinuta prin valorificarea colateralului modifica demersul de stabilire a pretului in cele doua jurisdictii.

In concluzie, in conditiile unei piete interbancare si a unei dobanzi de interventie irelevante pentru creditarea ipotecara, a unei piete de depozite deasupra dobanzii de interventie si a indicilor pietei interbancare, a unor instrumente de injectare a lichiditatii considerabil mai scurte, a unor rezerve minime mult mai mari, a unei dobanzi la facilitatea de creditare semnificativ superioara , a unor costuri de a face afaceri simtitor mai importante decat in cazul Poloniei, a unei diferente majore in colateralul eligibil pentru refinantare si a unor ample deosebiri intre pietele ipotecare, diferentialul de dobanda medie de 2.7% la creditarea in moneda locala pe termen lung este unul competitiv.

imagine de pe loudounscene.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

9 Comentarii

i - conomics
20-02-2012 la ora 10:10 am

Oare una din cauze nu poate fi si diferenta de expansiune a masei monetare? Spre exemplu in Romania in ultimi 10 ani Baza Monetara a crescut enorm, crestere neacoperita de crestere economica plus inflatie oficiala. Acest gap, in cazul reangrenarii multiplicatorilor poate genera inflatie semnificativa chiar daca acum ea este scauzta iar BNR ar pune baza monetara pe crestere zero. Poate Bancile cunosc acest lucru si ca urmare prin dobanzi ridicate incearca sa atenueze riscul aferent unei pierderi a puterii de cumparare a RON peste ceea ce este previzonat oficial? La Polonezi gapul dintre expansiunea cantitatii de bani si inflatie plus crestre economica este mult mai mic, riscul inflationist tinand mai mult de actiunile viitoare ale bancii lor centrale.

Lucian Isar
20-02-2012 la ora 10:26 am

Interesanta abordare dar cred ca bancile opereaza cu un cadru in care sunt incluse cele 9 puncte mentionate in opinie. Anticiparile inflationiste sunt captate in curba de dobanzi nominale. Dupa cum am mentionat aceasta este putin informativa la termene lungi si cu tranzactii reduse. Din faptul ca bancile sunt circumspecte in a se lansa in finantari masive in Ron la termene lungi si la dobanzi fixe se pot trage multiple concluzii printre care si o incertitudine sporita privind traiectoria inflatiei si ancorarea anticiparilor inflationiste.

gabriela filip
20-02-2012 la ora 6:03 pm

Bravooo.dle Isar , asa emisiuni sunt interesante, ca cea pe care tocmai am urmarit-o cu Bodu.Saracu se temea sa nu fac avre-o gafa, avea handicap politic dar si de competenta un pic.de aceasta data ati fost foarte clar,si concis, usor de inteles si pentru neeconomisti.mi-a venit sa zambesc cand ati tradus din daianu,inseamna ca aveti si simtul umorului, chiar daca eu am senzatia ca sunteti prea sobru pentru tineretea dvs,la chestiunea cu germania, iar nu ati avut adversar, pentru ca bodu nu a stiu sa va raspunda cum spun nemti de exepmplu, ca ei la ora 8 seara se culcau obositi iar grecii stateau pana la miezul noptii pe terase.adevarul e undeva la mijloc.niciodata nici nemtii si nici macar francezii care sunt mult mai socialisti in idee ….nu vor accepta transferuri si compensari desi au vandut toate stifturile lor second la greci…..cand ii imprumutau.dar eu intreb cu toate austeritatile si impunerile astea , in final vor fi deacord nemtii sa se emita euroobligatiuni,adica sa comunizeze datoria:???????/

Adi
22-02-2012 la ora 2:53 pm

1. Noroc că-s băiat deştept şi sînt capabil să-mi traduc din romana ta în română dar: ,,Polonia este folosita rar ca si etalon”… şi tu eşti în gloata analfabeţilor care nu sînt în stare să vorbească aşa cum trebuie? Ţi se uscau mîinile dacă scriai ,,Polonia este folosită rar ca etalon”?
2. Zlotul e moneda naţională a Poloniei, da’ Ronul ăla al cărei ţări e monedă naţională? A României? Ia uită-te ce scrie pe bancnotele alea cu care plăteşti tu la magazin, scrie pe undeva Ron?
3. ,,blocarea administrativa a Robor-ului, miscare care a colmatat canalul dobanzilor..”: tu ai tradus cu Google?!? În ce limbă e chestia aia cu colmatatu’ canalului dobânzilor?
4. Tu ştii să scrii numere zecimale în română? 4.5? 5.5? 9.5? Ce-s alea? Versiuni de programe sau ce?

Lucian Isar
22-02-2012 la ora 3:58 pm

Multumesc

Lavinia
26-02-2012 la ora 11:08 pm

LOL, Adi :))). Sa ti se ridice statuie,.

Daniel Caramidaru
07-03-2012 la ora 10:35 am

@ Adi:

Cred că poți mai mult. Din câte știu BNR are standarde de angajare înalte 😉 Comentariul de la 1. e valid, dar restul sunt răutăți pe care nici măcar nu ai curajul să ți le asumi cu numele complet.

2) RON e indicativul folosit în piețele financiare pentru moneda națională a României. O alegere stilistică ciudată, dar nu incorectă. Caută pe Reuters, pe Bloomberg sau pe Yahoo! Finance.

3) Colmatat e un cuvânt care apare în DEX. Un cuvânt prețios, de acord, dar care e echivalent cu „obturat” : http://www.webdex.ro/online/dictionar/colmatat

4) 4.5, 5.5 si 9.5 nu sunt versiuni de programe (cu atât mai mult cu cât au și semnul % după) ci numere cu zecimale scrise în limba engleză. Da, autorul ar fi trebui să facă un efort de editare dacă a ales să publice articolul în limba română, dar cine chiar nu înțelege poate întreba frumos, iar cine înțelege poate comenta ideile de fond dacă vrea să contribuie la discuție.

Dar, aproape cum ziceai tu, noroc că ești un trol deștept 🙂

[…] permite obligatiunile ipotecare, amanunte in “Creditul de consum … si da-i si lupta”, “De ce sunt mai scumpe creditele ipotecare exprimate in moneda locala in Romania fata de Polon…, “Corifeii instiga, profesorii si profesionistii […]

3consequence
13-01-2022 la ora 12:37 am

2diverse

COMENTEAZA