Dati stiri pozitive! Dar cu discernamant

16 iulie 2013 • General, Macro

In ultima vreme se manifesta o dorinta a guvernantilor ca vectorii media sa dea vesti pozitive. Exista o baza pentru incercarea inducerii unui grad de optimism in economie dar distorsionarea realitatii poate avea efecte mai profunde si mai grave decat plusul de avant in sondaje dat de acest optimism efemer si cumparat.

In ultima vreme au fost fix 4 mari stiri venite din economia Romaniei:

– “investitiile straine directe au scazut cu 37% in primele 5 luni ale anului prin comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent”

– “inflatia anuala din Romania este cea mai ridicata rata a inflatiei din Europa”

– “Romania a inregistrat, in luna mai fata de aprilie, cea mai abrupta scadere din UE a productiei industriale, de 10,7%”

– “contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat, în primele cinci luni din acest an, un excedent de 314 milioane euro”.

Daca primelor 3 stiri le-a fost greu sa le gaseasca un unghi optimist ( la prima au venit cu un ecran mistificat) a patra stire, fiind cu excedent, a fost prezentata ca o mare realizare. Mai mult despre deficitul/excedentul de cont curent si de ce nu trebuie sa ne bucuram la stirea cu excedentul deoarece semnalizeaza stagnare economica in opinia “Deficitul de cont curent şi creşterea economica” ( 5% deficit se afla exact la marginea superioara a regulei lui ’44).

Este adevarat ca un dram de optimism in prezentarea realitatii economice poate avea ca rezultat un efect pozitiv asupra comportamentului agentilor economici si populatiei.

Aceasta infuzie de optimism nu trebuie abuzata de autoritati pentru ca:

– conduce in timp la decredibilizarea celor care transmit mesajul deformat;
– reduce viteza de reactie a agentilor la astfel de strategii ceea ce modifica mecanismul de transmisie a politicilor economice prin mesajul autoritatilor
– denatureaza deciziile agentilor economici si a populatiei ceea ce se poate traduce in costuri personale si falimente de firme.

Pentru a exemplifica ultima problema cu manipularea mesajului rupt de realitatea economica si efectele asupra populatiei si companiilor sunt suficiente doar 2 exemple:

– persoanele fizice care au crezut in mesajele Guvernatorului privind leul tare, intarirea monedei pe fundamente economice solide si conditiile economice ale Romaniei acum platesc cu 35% mai mult la creditele in valuta
– persoanele juridice care au crezut mesajele Guvernatorului BNR privind Romania “insula de stabilitate” din Octombrie 2008 si si-au ghidat strategia de afaceri pe asemenea pareri au acum firma in insolventa ori se chinuie sa restructureze credite luate, pentru expansiunea ori mentinerea afacerii, tocmai in perioada in care mai aveau o sansa sa se salveze daca mesajele ar fi fost corecte.

O problema suplimentara legata de prezentarea profund optimista a unor realitati sumbre apare in momentul in care guvernatii sunt puternic conectati la tot felul de informatii si in consecinta din lipsa de timp pentru aprofundare se hranesc doar cu titluri de stiri. O manipulare optimista a realitatii ii poate face pe acestia sa creada stirile si sa nu mai ia decizii de imbunatatire a situatiei pentru ca “deja pare buna”.

Manipularea prin injectarea in exces de optimism nu ar trebui utilizata in masura in care realizarile economice se lasa asteptate prea mult. Un plus de 0,5% la PIB s-ar putea obtine din feedback-ul pozitiv doar in masura in care realitatea economica prinde din urma optimismul mesajelor in urmatoarele 3 luni.

Un orizont de asteptare prea indepartat nu face decat sa sporeasca frustarile, sa genereze decizii economice gresite atat la firme precum si la persoanele fizice si risca sa permanentizeze actuala stagnarea economica a Romaniei.

imagine de pe img.timeinc.net

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

3 Comentarii

Etravel
16-07-2013 la ora 10:44 pm

Asta este un indemn bun pentru ministerul propagandei Goebbels-iene. Nu incerc sa spun ca personajele care fac acest lucru ar fi comparabile in vreun fel cu Goebbels, ci ca e un indemn venit exact din negura anilor respectivi.
De altminteri, mistificarea realitatii, in special a celei economice, are o lunga traditie la statul roman, ajungand peste timp un fel de a doua natura.
Personal nu intrevad un orizont de timp in care acest gen de practici propagandistice (ca de fapt asta sunt) sa inceteze.

Marius
17-07-2013 la ora 2:32 pm

Mai bine ar lua zilnic o decizie pozitiva pentru tara si asa ar aparea si stirile, prezentarea unor stiri pozitive fara acoperire se numeste manipulare [ noi suntem bine aici in posturi, ceilalti sa traiasca cu sperante]. Daca si cand suntem [ nu cei din politica, ei clar o duc bine ] cu apa la gura [ sa nu spun multe ore peste ceasul al 12 -lea ] tot asa gandesc [ in sens comunist, sa prezinte orice, dar nu situatia reala ] guvernantii, cred ca mai bine ar pleca acasa si ar lasa pe altii, pentru ca se vede dupa cum merge economia, ca sunt pe un plan paralel cu ea, mai au pana sa o inteleaga si sa adopte solutiile sa o ajute sa iasa din stare de “anemie”.

3sheriff
13-01-2022 la ora 12:16 am

1swaziland

COMENTEAZA