Capital versus expunere: vestea buna, vestea rea

29 ianuarie 2012 • All, Banking at Large, General, Media

In timpul crizei din 1993, Boris Yeltsin a facut faimos inclusiv un mod de a raspunde referitor la o situatie problematica. Intrebat de reprezentantii occidentali cum este situatia in Rusia a raspuns spontan “Good”. Rugat sa dezvolte raspunsul in macar doua cuvinte a raspuns “Not good”.

In momentul de fata politicienii si consilierii se intrec in a alege unghiuri din care situatia sa para buna. Sub pretextul alimentarii optimismului populatiei se ascunde realitatea si se limiteaza atat caile de rezolvare precum si  mecanismele individuale de protectie in fata unor dezvoltari economice negative.

Retragerea or diminuarea capitalului bancilor nu are acelasi impact ca reducerea expunerii bancilor pe Romania.

Capitalul este semnificativ mai mic decat expunerea. De exemplu o banca cu un capital in Romania de 300 milioane de euro poate avea o expunere de 5 miliarde de euro pe Romania, adunand portofoliile inregistrate local si cele inregistrate in afara tarii.

Acordurile de la Viena se refera la expunere si nu la capital deoarece promisiunea de a nu diminua capitalul este foarte usor de facut dar cu relevanta minora pentru finantarea economiei in actualele conditii de adecvare a capitalului si cu provizionarea IFRS.

Capitalul definit in extenso poate contine capitalul varsat , rezerve si imprumuturi subordonate.

Expunerea pe Romania a bancilor trebuie calculata prin cumularea portofoliilor inregistrate local precum si a celor inregistrate in strainatate.

Datele raportate de curand de autoritati si care arata o crestere a creditarii in 2011 prezinta o imagine probabil voit incompleta si prezinta doar o parte din expunere. Expunerea pe Romania formata din credite catre companii si populatie, finantari ale statului, credite de comert, alte expuneri nefinantate este in continua scadere. Date relevante pot fi consultate in raportarile Bancii Reglementelor Internationale (www.bis.org).

Expunerea pe Romania scade dintr-o multitudine de motive. Cele mai importante sunt legate de lipsa perspectivei de crestere economica datorita mixului de politici economice promovate de autoritati  si reglementarile bancare suplimentare fata de alte tari concurente (rezerve minime obligatorii mai mari, norme de creditare prociclice etc.)

Lipsa cresterii economice afecteaza negativ atat portofoliile existente dar si trece rentabilitatea ajustata la risc sub costul finantarii.

In concluzie, vestea buna este ca nu scade capitalul bancilor, vestea proasta este ca expunerea pe Romania se va diminua in continuare.

imagine publicata pe http://www.oddee.com/

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA