“Campionii Economiei Romanesti” – un PP-PPP pentru expansiune regionala

27 iulie 2013 • General

“Campionii Economiei Romanesti” este un proiect pilot de parteneriat public privat (PP-PPP) lansat anul trecut in vara si care nu a fost continuat.

Are menirea de a selecta 20-30 de companii cu capital Romanesc, cu potential de export si dorinta de expansiune si care sa fie sustinute activ de stat.

Lansata initial de catre stat ca si ancora de catalizare nu a fost continuata la schimbarea garzii. Mediul privat ar fi fost invitat sa participe.

Date conditiile, acest proiect este repus pe tapet dar de data aceasta ancora este reprezentata de mediul privat. Statul este invitat sa participe.

Campionii Economiei Romanesti au posibilitatea sa devina jucatori regionali iar completarea arhitecturii economiei reale cu polii de crestere cu impact regional pot transforma economia Romaniei.

Extras din materialul de prezentare al Ministerului Economiei/ Mediului de Afaceri de anul trecut :

“Ne aflam aici pentru a lansa un proiect pe care noi l-am intitulat „Campionii”.

Este de precizat de la bun inceput ca acest proiect, public-privat nu presupune cheltuieli bugetare suplimentare si nici acordarea de suport sau sprijin financiar firmelor ce vor fi invitate sa participe la acesta.
Succint depre acest proiect, aflat in faza de pre-lansare, pot sa va prezint urmatoarele idei:
Asa dupa cum cunoasteti, cresterea si diversificarea exporturilor romanesti reprezinta un obiectiv major al ministerului nostru.
In situatia actuala de criza economico-financiara mondiala, care afecteaza cu precadere statele europene sunt necesare actiuni si metode noi de promovare a exporturilor romanesti.
Penetrarea unor noi piete, mai putin afectate de criza (America Latina, Asia, Orientul Mijlociu, Africa etc) ar avea darul sa contribuie la:
– sprijinirea efectiva a cresterii economice a Romaniei pe termen scurt;
– echilibrarea balantei comerciale a tarii noastre;
– generarea de noi locuri de munca;
– industrializarea Romaniei prin efort propriu, pe baze private;
– sprijinirea firmelor romanesti private sa se dezvolte, sa-si consolideze activele, sa functioneze pe profit ascendent etc., care in final va conduce la creerea unui pol exporatator romanesc;
Pe aceasta linie se inscrie si Proiectul Pilot Public – Privat “Campionii” .

Definirea Proiectului

Acest proiect presupune:

1. Selectionarea a cca. 20-30 de firme romanesti, din diverse sectoare economice, pe criterii de:
– vocatie de exportator;
– cifra de afaceri peste medie;
– situaţie financiara pozitiva;
– numar de angajati peste 500;
– sa nu aiba datorii la stat;
– sa fie intre liderii industriali ai sectorului pe care-l reprezinta;
– alte criterii de performanta.

2. Promovarea ofertei de export a acestor firme , in baza unei prealabile cercetari a pietelor externe, prin reteaua externa a ministerului nostru si a instrumentelor de care dispunem (misiuni economice, participari la targuri, includerea in delegatiile oficiale, ca o componenta economica a acestora etc.);
Totodata, se are in vedere identificarea unor parteneri solizi pentru firmele romanesti precum si sprijinirea lor sa semneze contracte comerciale, sa castige licitatii, sa fie certificate tehnic de catre mari firme importatoare etc., sa deschida sucursale si filiale in strainantate, sa creeze joint-ventures cu parteneri straini, sa deschida noi obiective in exterior etc.
De asemenea, aceste firme for fi sprijinite sa aiba intalniri in plan institutional public , la nivel de ministrii, presedinti de mari firme publice etc.

3. Obligativitatea acestor firme de a promova o imagine favorabila tarii noastre in exterior, prin produsele pe care le exporta, rigurozitate in indeplinirea angajamentelor contractuale, atitudinea pe care o vor adopta in declaratiile publice , de presa, TV etc. , atat in tara , cat si in exterior.

Alte consideratii :
– acest proiect va functiona o perioada limitata de timp, de comun acord cu pozitia firmelor selectionate
experienta generata de acest proiect va fi folosita in gandirea si a altor proiecte care sa promoveze si alt tip de firme romanesti in special din categoria celor mici si mijlocii.”

imagine de pe ziuaveche.ro

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

[…] de viziune” a Premierului Ponta se poate vindeca cu un “Stat Participativ””, ““Campionii Economiei Romanesti” – un PP-PPP pentru expansiune regionala”, “Amnistie fiscala in […]

COMENTEAZA