Ba “putem cu taxele din România să avem spitalele şi drumurile din Germania”

25 septembrie 2013 • General, Macro

Premierul Ponta afirma ca “Nu putem cu taxele din România să avem spitalele şi drumurile din Germania.”

Daca premierul Ponta ar fi fost atent inclusiv la propunerea liberala capturata partial si in programul de Guvernare USL ar fi aflat ca se poate si cu actualele taxe si mai mult ca acestea pot fi reduse.

In continuare Premierul Ponta afirma “Am fost în Finlanda unde sunt peste 50%. Ei au 50% taxe, noi avem 16%. Nu poţi cu 16% să ai şcoli, spitale ca cei cu 50%.” Declaratia poate fi consultata aici.

Cateva comentarii:

– comparatia 50% versus 16% nu este relevanta pentru o comparatie holistica a fiscalitatii din doua tari pentru ca Romania are o structura complicata de taxe si impozite care fac ca 16% sa devina mai mult o ancora mediatica decat o dovada a unei fiscalitati reduse e.g. Germania are un TVA de 19% respectiv 7% , Finlanda de 24%, respectiv 14% si 10%;

– captura statului, cat se sifoneaza din proiecte de infrastructura si echipamente, este semnificativ mai mare in Romania decat in Germania ceea ce face ca mare parte din diferenta de calitate sa fie absorbita de sifonare;

– salarizarea nu este aliniata la performanta, pregatire si rezultate e.g. la medici in loc sa se introduca “atentiile” in compensatia la vedere si a o cuprinde in baza de impozitare nu este scoasa la vedere prin redesenarea arhitecturii sistemului, mentinandu-se salariile fara legatura cu performanta;

– deraierea actului guvernamental de la Programul de Guvernare USL si neglijarea componentei liberale de dreapta in favoarea transferurilor si ajutoarelor prin amanarea investitiilor, contribuie la amanarea atingerii unui ritm de crestere de 4%

– nu doar la nivelul taxelor si a calitatii spitalelor si drumurilor exista diferente intre Romania si Germania, respectiv Finlanda si fara o intelegere din perspectiva teoriei sistemelor discutia, prin prelevarea unor ancore facile, este pur manipulatorie.

Exista o diferenta majora de intelegere a fenomenului economic deoarece nici in Germania statul nu trebuie sa construiasca spitale si sosele cu participare financiara exclusiva.

Statul trebuie sa reprezinte o ancora de credibilitate si garantii astfel incat capitalul privat local si strain sa fie atras in proiecte.

Romania este o tara cu potential ne-exploatat si capacitatea de crestere de 4% pentru un numar semnificativ de ani ceea ce reprezinta o atractie importanta pentru investitori seriosi.

imagine de pe buildipedia.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

AC
25-09-2013 la ora 7:09 pm

Probabil buble gum a avut in capul lui gol ceva notiuni despre taxarea progresiva. I s-au amestecat informatiile in bureti si a mai scos o dumă.

COMENTEAZA