Aderarea la euro cu probleme inclusiv la comunicare: 2) cursul de schimb

14 aprilie 2014 • General

Multe din tarile care acum fac parte din zona euro nu mai indeplinesc criteriile nominale care au fost cerute in momentul aderarii.

Aceasta realitate,realizata ex-post, face ca noile candidate sa fie mai atent analizate la nivel de indepliniri ne-fulgurante ale criteriilorsi tendinte si sa aiba nevoie de o baza a economiei reale mult mai solida decat cea care era permisa in trecut.

Aderarea la zona euro va rezulta in urma unei decizii politice cu putine ancore economice dincolo de comunicarile pentru populatie.

Pentru aceasta aderare o tara trebuie sa indeplineasca o serie de criterii nominale.

Cele reale pe care ar trebui sa le intruneasca sunt mai putin discutate iar lipsa de convergenta in acest domeniu a creat bazele dezechilibrelor din ultima perioada.

In ultima perioada a crescut numarul decidentilor care discuta despre cat de bine sta Romania.

Pe 14 februarie Premierul Ponta anunta indeplinirea tuturor criteriilor. Mai multe despre aceasta dezinformare in opinia „Indeplinirea criteriilor euro: dezinformarea zilei„

Cele 2 criterii indeplinite sunt bifate de mai multa vreme: deficitul bugetar si raportul datorie versus PIB.

Cele 3 criterii care nu sunt indeplinite se refera la: inflatia medie, dobanda medie la datoria la 10 ani si cursul de schimb in ERM2 pentru 2 ani.

Daca celelalte criterii nominale sunt destul de simplu de “urmarit”, criteriul cursului de schimb este mai complicat de analizat si de evaluat.

Indeplinirea acestui criteriu ridica o serie de probleme de discutat si de agreat inainte de a intra in mecanismul numit ERM2.

Din momentul anuntarii intrarii in acest tip de mechanism cursul de schimb nu trebuie sa aiba in urmatorii 2 ani deviatii majore de la paritatea centrala aleasa pentru culoarul de evolutie.

Alegerea paritatii este importanta. Valoarea aleasa va ghida nivelul la care se va alege paritatea de transformare in euro.

Un curs de schimb ales gresit si fara viziune va plasa economia Romaniei, actualmente intr-o pozitie de “atelier de prelucrare si ansamblare”, intr-o pozitie nefavorabila.

In ultima perioada cursul de schimb nominal a fost mentinut intr-o banda ingusta de miscare ceea ce a a erodat pozitia competitiva a Romaniei prin intermediul evolutiei cursul de schimb real. Erodarea a fost realizata de diferentialul de inflatie inregistrat in fiecare an de Romania fata de partenerii din zona euro.

Existenta unui culoar de evolutie in cazul ERM2 creeaza o serie de fenomene mai ales in proximitatea barierelor deoarece regimul valutar se schimba din unul administrat (dupa voie, dupa ureche) intr-un regim de curs de schimb de tip banda in care autoritatea relevanta se angajeaza ferm sa nu il lase sa iasa din aceasta banda.

Acest angajament ferm va fi o noutate in economia romaneasca deoarece pana acum nu au existat astfel de tinte si desigur si “penalizari” de nerealizare. “Best effort” se inlocuieste cu “with all costs”.

Aceasta aparent mica schimbare creeaza bazele unui comportament diferit pe piata valutara mai ales in conditiile mentinerii convertibilitatii monedei.

Economia Romaniei a avut nesansa de a evolua fara un curs flexibil. Cursul ar trebui sa reprezinte un pret macroeconomic nefixat administrativ si o expresie a acestei economii.

Prin urmare economia va trece nu doar printr-o perioada de continuare a pierderii de competitivitate dar si printr-o ajustare brusca la realitatile economiei de piata fara a avea sansa de a dezvolta tehnici, instrumente si deprinderi pentru a concura cu sanse.

Momentul cand va intra Romania in ERM2 va trebui anuntat public si avem de asteptat cel putin 2 ani pentru a afla daca acest criteriu a fost indeplinit.

ETICHETE:

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

3 Comentarii

Edy
15-04-2014 la ora 9:21 am

Dupa cum a zis sefu de la BNR nici el nu stie cat va fi cursul peste un an sau doi 🙂 dar de prin 2009 leul sta bine proptit in jurul valorilor estimate de CNP care a nimerit binisor prognozele pe curs 🙂 mai putin pe alea de crestere economica 🙂 .Daca nu prea mai ai ISD e bine sa atragi si bani speculativi dar cu masura cam asta e politica BNR prin care cei care au luat titluri in lei din 2009 incoace au fost fericiti precum si cei cu rate in euro facute dupa 2009.Sa vedem daca vor fi fericiti cei care vor lua credite in lei cand va dansa Robor 🙂

Edy
15-04-2014 la ora 9:26 am

Cum CNP da un 4,45 curs mediu anul asta cred ca deja cursul nu mai e o miza decat pe intervale scurte cand mai are MF de schimbat niste valuta sau BNR de cumparat mai ieftin dupa ce pedepseste speculatorii pe crestere 🙂 Pictisitor ,nu ca la turci 🙂

2looting
13-01-2022 la ora 2:00 am

2schooling

COMENTEAZA