Aderarea la euro cu probleme inclusiv la comunicare: 3) dobanda medie la 10 ani

15 aprilie 2014 • General

O serie de oficiali ai statului roman se lauda ca Romania a indeplinit deja criteriile nominale de aderare la zona euro.

Fals!

Se profita de lipsa de informare a populatiei si se incearca o noua capitalizare electorala dar in lipsa realizarilor.

Aderarea la zona euro va rezulta in urma unei decizii politice cu putine ancore economice dincolo de comunicarile pentru populatie.

Pentru aceasta aderare o tara trebuie sa indeplineasca o serie de criterii nominale.

Cele reale pe care ar trebui sa le intruneasca sunt mai putin discutate iar lipsa de convergenta in acest domeniu a creat bazele dezechilibrelor din ultima perioada.

Pe 14 februarie Premierul Ponta anunta indeplinirea tuturor criteriilor. Mai multe despre aceasta dezinformare in opinia „Indeplinirea criteriilor euro: dezinformarea zilei„

Cele 2 criterii indeplinite sunt bifate de mai multa vreme: deficitul bugetar si raportul datorie versus PIB.

Cele 3 criterii care nu sunt indeplinite se refera la: inflatia medie, dobanda medie la datoria la 10 ani si cursul de schimb in ERM2 pentru 2 ani.

Indicatorul numit dobanda medie la datoria 10 ani este in teorie o masura a durabilitatii convergentei. Se pleaca de la premiza ca pietele sunt destul de fine in a analiza si a decide daca rezultatele macro raportate au fost sau nu manipulate si daca indicatorii bifati nu sunt doar o situatie efemera.

In consecinta acest indicator cere ca dobanda medie la datoria la 10 ani a tarii candidate sa nu depaseasca cu mai mult de 2 puncte procentuale pe cele mai performante 3 tari sin zona euro.

In aceasta perioada media dobanzii la datoria la 10 ani a Romaniei se situeaza in jur de 5,45% versus un benchmark de 4,81%.

Ca si perspective ale evolutiei dobanzilor la 10 ani se poate aprecia ca:
– media celor 3 campioni va fi stationara spre in jos (datorita problemei legate de fenomenul deflationist european)
– incheierea ciclului de reducere a dobanzilor in Romania dublat de accelerarea inflatiei in urmatoarea perioada urmatoare face ca media dobanzilor la 10 ani in Romania sa fie stationara in sus.

Criteriul curs in banda ferma va interactiona cu criteriul dobanda in sensul in care apararea primului va afecta indeplinirea celui de al doilea.

Prin urmare nu doar ca in acest moment nu se indeplineste nici acest criteriu dar nici in perioada de pana la sfarsitul anului 2014 nu este probabil sa fie indeplinit.

ETICHETE:

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

2 Comentarii

Edy
16-04-2014 la ora 6:30 am

Sa mai adaugam si criteriul somaj ?Poate ne primesc daca convergem spre 30% al grecilor , dar ce mai conteaza daca cursul e stabil 🙂

1sanguinary
12-01-2022 la ora 9:10 pm

2aspirant

COMENTEAZA