4% crestere in Romania prin 8 poli: IT /Inovatie, Aeronautica/Mecatronica …

26 iulie 2013 • General

Recent s-a reluat tema ritmului de crestere de 4% pentru economia Romaniei.

De data aceasta nu de catre mine ci chiar de Guvernatorul Isarescu, desi din ton nu prea pare sa creada in asemenea posibilitate.

Desigur referirea la o astfel de crestere pentru Romania a fost in sensul in care ar fi mai bine sa se intimple decat sa nu se intimple si nu a oferit si solutii constructive pentru atingerea acestui ritm potential de crestere. Mai multe in opinia “Declaratiile de Miss World ale Guvernatorului BNR, Isarescu”.

Pentru atingerea acestui ritm exista si o propunere constructiva lansata in timpul Guvernului Ponta 1 prin care s-au creionat 8 mari poli de crestere. Pe tema propunerii constructive de a reface economia reala a Romaniei si atingerea ritmului potential de 4% am scris in “Statul trebuie să participe la relansare prin organizarea de poli de creştere” si in “Construcţia macroeconomiei reale este soluţia pentru creşterea economică”.

Dintre cei 8 poli, s-au popularizat mai mult 2.

Unul este proiectul botezat initial Cluj Silicon Valley care ulterior a evoluat si extins in Cluj Innovation City, despre care am scris si in “Reindustrializarea privata a Romaniei : Cluj Innovation City”

Al doilea este polul de Aeronautica si Mecatronica similar in conceptie cu se gaseste linga Toulouse, mai multe detalii aici

Acest pol de crestere inca nu si-a gasit inca locatia mai ales datorita lipsei de preocupare a autoritatilor si antreprenorilor locali astfel incat va fi realizat la un moment dat in una din 4 locatii: Brasov, Bucuresti, Craiova, Bacau.

In masura in care strategia Romaniei pentru atragerea fondurilor europene pe perioada 2014-2020 a fost intoarsa la planseta iar regiunile doresc sa isi asigure si un suport economic nu doar bazin de votanti, cei 8 poli ar putea sa devina scheletul strategiei de crestere economica a Romaniei prin reindustrializare privata pentru urmatorii 10 ani.

imagine de pe cartoonwork.com

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

4 Comentarii

Corporate Dog:)
26-07-2013 la ora 5:44 pm

D-le Isar:

Care sunt ceilalti “poli” de dezvoltare, maiputin popularizati?

De asemenea, care este rolul fulminant al guvernului romanesc in polul “Cluj Innovation City”? Ce face concret guvernul fata de, sa zicem, municipalitatea clujeana sau firmele locale deja angrenate in proiect?

As fi curios sa aflu perspectiva d-voastra.

Multumesc

Lucian Isar
27-07-2013 la ora 11:17 am

Polii au fost popularizati in vara cand i-am lansat si m-am plimbat prin tara.
Am sa revin asupra lor pe masura ce incepe sa existe interes si local in expansiunea respectiva.

Inpus nu merge sa construiesti asa ceva si cum se intimpla cu cel de aeronautica nu vreau sa mai amintesc unde credeam eu ca este oportun in conditiile in care foarte probabil va trebui agreata o noua localizare.

Cluj Innovation City este un exemplu de parteneriat public privat.
Un asemenea proiect nu se face fara participarea tuturor actorilor, printre care si statul chiar si doar prin ADR.

As prefera sa se decida asupra ponderii fiecarui participant dupa ce proiectul incepe sa livreze conform intentiei.
Este suficient de mare proiectul incat sa existe pentru fiecare ceva de facut.

Silver Price
29-07-2013 la ora 11:35 pm

In cazul regimul de tintire a inflatiei, partea tehnica surprinde relatia dintre deviatia PIB (output GAP) si inflatie. Relevanta nivelului tintei de inflatie a BNR apare in acest context deoarece instrumentarul politicii monetare si de credit este subsumat acestui deziderat si afecteaza diferenta intre ritmul potential de crestere a economiei si ritmul real de crestere. Aceasta relatie este influentata de BNR balansind costurile si beneficiile actiunilor de politica monetara si de credit. Benficiile din aceasta perspectiva se refera la reducerea inflatiei iar costurile la impcatul asupra economiei reale. Un rezumat pregatit de C.E. Walsh al acestui cadru tehnic poate fi consultat aici.

Lucian Isar
30-07-2013 la ora 7:17 am

Literatura este clara si materialele si cadrul sunt descrise in amanunt de la Lars E.O. Svensson pina la rezumate gen C.E. Walsh. Una este cadrul teoretic si alta implementarea. Ce anume din elementele punctate pe acest blog nu se regasesc in realitatea implementarii politicii monetare si de credit implementate de BNR. Politica de credit a BNR este unica in Europa si cu siguranta depaseste “intelegerea” economistilor mentionati. Rezultatele, atat asupra inflatiei 45,5% medie si cresterea economica, sugereaza cel putin o eroare de implementare.

COMENTEAZA