“Un rol important in aducerea Bancorex in stare de faliment l-a avut Banca Nationala a Romaniei”, PDSR 2 iunie 1999

17 septembrie 2016 • General

In materialul „Adevarul despre BANCOREX“ remis presei de PDSR in 2 iunie 1999 se afirma

“Un rol important in aducerea Bancorex in stare de faliment l-a avut Banca Nationala a Romaniei. BNR nu si-a exercitat obligatiile statutare prin Legea bancara privind supravegherea sistemului bancar din Romania. Controlul preventiv a lipsit cu desavarsire. Conducerea BNR nu a fost reprezentata la nici o sedinta a Consiliului de Administratie si la nici o Adunare Generala a Actionarilor de cand exista Bancorex. Monitorizarea de catre BNR a fost inteleasa in mod neprofesionist, ea s-a redus la exprimarea intentiei de a declara banca in stare de faliment si de a-i retrage autorizatia de functionare. Aceasta atitudine a BNR reprezinta o constanta, ea fiind intalnita si in cazul altor banci, precum Credit Bank, Dacia Felix, Banca Agricola, Banca Columna, Banca Albina si – mai recent – Bankcoop, ceea ce a avut ca efect o slabire a puterii sistemului bancar din Romania, cu efecte distructive directe asupra economiei romanesti si a increderii populatiei in sistemul bancar autohton.”

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

6 Comentarii

Motanul Incaltat
17-09-2016 la ora 2:21 pm

Declaratie de campanie electorala a PDSR, tinand cont de faptul ca Isarescu a ajuns premier pe 22 decembrie 1999. PDSR era, desigur, interesat sa castige alegerile din 2000, cand Isarescu isi sfarsea mandatul de premier. Din aceasta cauza PDSR avea tot interesul sa arate ca tot ce s-a petrecut sub CDR e foarte rau si foarte prost. Pe de alta parte, e clar ca-i deranja o guvernare Isarescu, ce putea fi performanta si ar fi putut sa mai atenueze perceptia publica legata de “dezastrul” facut de CDR.

Dar daca lucrurile stau asa, cum spunea atunci PDSR, intreb si eu daca au facut o plangere la Parchet in acest sens, data fiind gravitatea situatiei. Aducand, desigur si probele necesare. Ancheta penala ar fi trebuit demarata imediat. Posibil ca cineva sa-l fi protejat pe atunci pe Isarescu… Insa eu n-am auzit ca s-ar fi inceput urmarirea penala in sensul celor afirmate de PDSR… Data fiind gravitatea a ceea ce se afirma in comunicatul respectiv, ar fi trebuit sa se lase, pe la BNR, cu desfaceri ale contractului de munca pentru incompetenta plus o ancheta penala serioasa si schimbata toata conducerea. Ma intreb si eu: de ce n-au actionat…?

Lucian Isar
17-09-2016 la ora 3:01 pm

A existat un dosar

Motanul Incaltat
17-09-2016 la ora 3:23 pm

Daca a existat un dosar (penal, nu?) de ce nu se merge pana la capat? Pentru ca afirmatiile facute de PDSR atunci sunt foarte grave. Au adus niste acuzatii extrem de grave BNR-ului. Si care nu se refera doar la problema Bancorex: ” Aceasta atitudine a BNR reprezinta o constanta, ea fiind intalnita si in cazul altor banci, precum Credit Bank, Dacia Felix, Banca Agricola, Banca Columna, Banca Albina si – mai recent – Bankcoop, ceea ce a avut ca efect o slabire a puterii sistemului bancar din Romania, cu efecte distructive directe asupra economiei romanesti si a increderii populatiei in sistemul bancar autohton.”. Pentru ca ori vorbim despre o chestie serioasa, ori vorbim despre niste impresii pe care le-ar fi avut PDSR… Cand se refera direct la BNR si afirma ca a dus activitati “cu efecte distructive directe asupra economiei romanesti si a increderii populatiei in sistemul bancar autohton”, cred ca ar trebui sa existe si dovezi in acest sens… Iar masuri ar fi trebuit luate demult!

Ek
17-09-2016 la ora 3:52 pm

A existat chiar si o comisie parlamentara de ancheta care și-a încheiat activitatea brusc si la care BNR-ul a refuzat sa participe.
La acesta comisie a fost audiat si Temesan care a spus ca principalii vinovați pentru falimentul Bancorex sunt conducătorii BNR din perioada cu pricina.
Stim toți cine a vândut flota si cu toate acestea suspectul nr 1 a fost scos elegant din poveste.

lucian
19-09-2016 la ora 9:05 am

Nu este nimic nou si nici un documentar complet.

Asta este omul.

Aici discutam despre ce face el or nu face in pozitia de Guvernator al BNR.

COMENTEAZA