Telefoane de interventie pentru credite, DNA cere 14 ani

31 mai 2016 • General

Telefoanele de interventie pentru a da credite in conditii “stranii” sunt o realitate. Acestea se regasesc in dosare pe rol sau in plangeri penale.

Ieri am aflat ca procurorii DNA au cerut 14 ani de inchisoare pentru “Puiu” Popoviciu in dosarul legat de smenuirea terenului de 224ha pe care a construit Mall-ul de la Baneasa.

Link aici http://m.zf.ro/zf-24/procurorii-cer-14-ani-inchisoare-puiu-popoviciu-discutie-terenul-afla-mall-ul-baneasa-ikea-mobexpert-carrefour-cel-mare-pol-comert-bucuresti-vanzari-500-mil-euro-15396614

Telefonul de interventie este o certitudine si in acest caz. Nu este cuprins in acest dosar dar probabil sta/va sta la baza unei disjungeri.

Orice bancher stie, asa cum au aflat recent si unii procurori, faptul ca exista o reticenta majora in a acorda credite pentru constructii pe terenuri susceptibile a avea probleme legale. Reticenta in a acorda credite este o constructie eufemistica in acest caz.

Mai pe sleau, sub nici o forma in conditii bancare normale si fara telefon de interventie, bancile nu ar fi finantat cu sute de milioane de euro o dezvoltare pe un teren cu probleme legale.

Deloc surprinzator, dupa asemenea zbateri/telefoane ca proiectul sa se poata finanta, au aparut si tranzactiile tintite cu apartamente.

Asa cum rezulta din presa, o pleiada de copii ai potentatilor timpurilor respective au avut acces la “deal-uri bune” pentru a isi achizitiona apartamente in noile blocuri.

Unii au plusat si pe langa apartamente s-au pricopsit si cu contracte de consultanta “in real estate” sau cu business notarial.

A fost un telefon de interventie de nerefuzat pentru bietii bancheri. Ce au primit la schimb? Supravegherea BNR stie.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

8 Comentarii

[…] Sursa: Lucian Isar […]

Turtescu
31-05-2016 la ora 4:31 pm

Lăcrămioara Isărescu, este director independent şi membru în Consiliul de Administraţie al dezvoltatorului cu capital norvegian RomReal.
RomReal, firmă înregistrată în Bermude, are capital norvegiano-britanic şi urma să dezvolte proiecte imobiliare în România prin intermediul firmei Westhouse. Criza i-a prins pe investitori fără încasări şi cu mai mult de 50 de milioane de euro îngropate în terenuri.
În prezent, RomReal nu are în desfăşurare niciun proiect imobiliar pe piaţa din România, dar mai deţine 13 terenuri, cu o suprafaţă totală de peste 1,2 milioane de mp. O parte din aceste terenuri sunt pregătite pentru vânzare, şi asta pentru că RomReal are de rambursat 12,3 milioane de euro către Alpha Bank, de la care a obţinut finanţare pentru achiziţionarea terenurilor.
RomReal a rambursat 850.000 de euro, bani care au provenit din vânzarea unui teren de 4.000 de mp din centrul oraşului Braşov. Preţul total de vânzare a fost de 1,05 milioane de euro. Creditul trebuie rambursat în noiembrie 2015, însă RomReal are posibilitatea de a prelungi cu un an data de rambursare.
RomReal se afla în faţa falimentului pentru incapacitatea de a-şi plăti creditul.
Ulterior, banca a fost de acord cu prelungirea împrumutului…….toc poc!

radu
31-05-2016 la ora 4:57 pm

Lacrimioara are un apartament în blocul de pe Ion Slătineanu, complexul facut de Puiu.

[…] stam si plangem. Asa ca stau si eu si ma intreb: ce fel de capitalism romanesc vrem sa sustinem? Cu politicieni sau parlamentari implicati in afaceri dubioase? Este curios cum toata lumea da vina pe […]

Dezastruosul esec! « Motanul Incaltat
06-06-2016 la ora 4:17 pm

[…] cum se vede si din ultimul articol citat in postare. In Romania nu se mai vorbeste nici de reforme economice, nici de altceva, decat de anticoruptie. Si asta de vreo cativa ani incoace!! […]

[…] Telefoane de interventie pentru credite, DNA cere 14 ani […]

Mihai
08-06-2016 la ora 11:17 am

Imi place cu Puiu suporta ghilimele, insa smenuirea nu. Aduce realitatea greu de transmis in scris, mai aproape de realitate.

Anticoruptia
15-06-2016 la ora 4:55 pm

Vreti exemplu de interventie telefonica in acordarea creditelor ? Va dau doua exemple de la CEC : credit de peste 30 mil. Euro dat Green City Construct si credit persoana fizica de 3 milioane lei dat Ioanei Basescu. La Bucsaru telefonul a fost ulterior acordarii, intr-o perioada cand se facea rwstructurarea creditului, prima dintre acestea. Cand CEC a vrut sa-l cheme la discurii pe Bucsaru, ptr ca acesta considera ca nu mai trebuie sa restituie creditul ,ca doar nu il luase sa-l dea inapoi si cu dobanda, telefonul lui Ghetea a sunat . La capatul firului era……Basescu. Intai i-a reamintit lui Ghetea ca in 2009 a ramas in functie ptr ca el a vorbit cu Boc sa nu-l schimbe cu Enachw Jiru, dupa aceea (hahaind) i-a spus ca nu e cazul sa-l cheme la raport pe Bucsaru ca nu are omul bani……

COMENTEAZA