Secares Presedinte la Eximbank si “independenta” BNR

20 mai 2016 • General

Cine nu a auzit de Vasile Secares poate consulta Wikipedia sau materialul de aici
https://theophylepoliteia.wordpress.com/2010/04/04/avem-elite-stefan-gheorghiu-patronul-democratiei-romanesti/

Domnul Secares este in prezent Presedinte al Boardului Eximbank Romania.

Cine nu crede ca este posibil asa ceva in 2016 poate consulta link-ul urmator

http://www.paginadebanci.ro/eximbank-trece-la-conducere-dualista-inaintea-cec-bank-secares-noul-presedinte-ca/

In momentul schimbarii legislatiei (2015) cele doua banci de stat, Eximbank si respectiv CEC Bank, au avut abordari diferite desi au acelasi actionar.

O singura lege dar doua maniere ca BNR sa isi mentina/impuna cunostintele in functie.

In cazul Eximbank s-a negociat prelungirea mandatului conducerii executive cu inca 4 ani desi mandatul initial nu expirase. Teodorovici a semnat chiar inaintea demisiei guvernului desi exista o opinie negativa din partea departamentului juridic al Ministerului Finantelor. Contractul privind schimbarea sediului, expunerile pe Ion Morar, garantiile statului nu pot fi “aparate” decat de oameni competenti si dedicati cauzei.

Ca sa accepte aceasta miscare contra cronometru BNR a introdus in conducerea Eximbank, independent, 2 oameni: o vice si pe domnul Secares. Ulterior vicele a fost schimbat cu un alt vice propus si sustinut de aceeasi persoana din BNR, de la supraveghere. Legal este ca actionarul, Ministerul de Finante, sa propuna iar validarea sa se realizeze conform unui proces formal, ulterior. Cum Teodorovici se grabea a trebuit sa accepte si conditiile BNR.

In cazul CEC, mizele nu mai sunt doar ale PSD-ului ci mult mai apropiate de camasa supravegherii BNR. Metoda aleasa a fost aceea a prelungirii tehnice, a 3-a. Desigur aceasta prelungire presupune o dispensa de la BNR privind aplicarea legii in cazul CEC Bank si in particular a domnului Ghetea.

Suna straniu. Daca cititi articolul articolul 25 din Legea privind statutul Băncii Naţionale a României probabil ca manevra BNR de a facilita o exceptie de la lege pentru a mentine pe cineva in functie nu mai inseamna mare lucru.

In cazul CEC Bank este foarte curios cate prelungiri tehnice va mai aproba Ministrul de Finante pana cand se va face un audit serios. Si la Bancorex tot rostogolirea pierderilor a fost practicata ani de zile. Greu sa renunti la un asemenea sport fara garantii credibile ca nimeni nu se va uita in urma.

Pariul meu este ca rezultatul CEC Bank pe 2015 este masiv negativ, indiferent de cata presiune se face pe auditori or pe Ministrul de Finante.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

4 Comentarii

[…] Secares Presedinte la Eximbank si “independenta” BNR […]

Maria
30-05-2016 la ora 7:20 pm

nu m-a uitat sa-i caut varsta, dar nu e in varsta? Doamne, era rector SNSPA acum “100 de ani” pt ca nu m-a interesat am crezut ca are vreo functie onorifica pe acolo dar eu sincer, nu ma mir. Dvs care sunteti din sistem, chiar va mirati? dupa mine el stie banking cum stiu eu fizica adica de loc.

Anticoruptia
15-06-2016 la ora 4:36 pm

Ghetea si-a asigurat sustinerea BNR prin prietenul de pescuit, de cele mai multw ori nu in apele teritoriale romane, celebrul domn Cinteza. Acesta a inchis intotdeauna ochii la multele matrapazlacuri de ordin patrimonial din evidenta contabila a CEC -ului. Nu degeaba Ghetea si-a adus inxa din 2007 la conducerea dirwctiei financiare pe nepoata sa. Falsurile in evidenta contabile, pe perrea de provizioane, au permis obtinerea unui profit fals, din condei. Pentru situatiile financiare ale anului 2015 audirorul extern a dat opinie cu rezerve, ptr provizioane. Dezastrul produs CEC de conduxerea de peste 9 ani a dlGhetea si amantei sale Iovu nu va putea fi reparat decat prin resteucturarea masiva a celei mai vechi banci din Romania. Din pacate conducerea ineficienta a tehnocratei de la finante nu va reusi sa aduca la conducerea CEC o persoana capabila si dornica de a face curatenie. In privinta Exim , interesele grupurilor infractionale cu implicatii politice sau chiar PEP, ca Bucharest Arena lui Moraru, vor dicta intordeauna.

2welcoming
12-01-2022 la ora 10:22 pm

1antarctic

COMENTEAZA