Represalii la darea in plata: partidele nu se mai pot finanta de la banci

26 mai 2016 • General

Anumiti angajati din BNR sunt foarte suparati pe legea privind darea in plata. Justificarea am redat-o in postarile anterioare si are legatura cu telefoanele de interventie pentru credite si prejudiciile din dosare.

Supararea si santajul nu se manifesta doar prin coordonarea bancilor comerciale in a creste avansul la creditare.

Supararea se manifesta si prin imposibilitatea actuala a partidelor de a se finanta prin credite bancare pentru cheltuielile de campanie electorala desi acestea sunt garantate de stat printr-o lege speciala.

Pentru a reduce finantarea obscura a campaniilor, noua lege 113/2015 privind finantarea campaniilor electorale, este foarte stricta atat cu instrumentele de promovare acceptate ca legale precum si cu sursele de finantare.

Legiuitorul, pentru a evita situatiile din trecut in care apareau donatii masive de la companii abonate la contracte cu entitati de stat, a inclus o suma de bani care poate fi cheltuita in anumite scopuri in timpul campaniei electorale si a carei rambursare se face de la bugetul de stat.

In rezumat exista o lege speciala prin care statul garanteaza plata unei anumite sume in termen de maxim 105 zile de la data validarii alegerilor. Pentru referinta meschinariei si dimensionarea corecta a represaliilor contra partidelor, statul roman se imprumuta acum si pe periode de 20 de ani de la banci.

Dat fiind ca legea privind darea in plata a trecut pentru prima data in toamna anului 2015, BNR s-a pozitionat pentru represalii.

Ca o intimplare, in hotarea de guvern din ianuarie 2016 privind normele de aplicare a legii finantarii campaniilor electorale se strecoara, fara ca partidele sa bage de seama, exceptarea bancilor de stat CEC bank si Eximbank de la lege. Desigur o decizie stranie a guvernului care restrictioneaza legea.

Normele de aplicare pot fi consultate aici

http://m.mediafax.ro/politic/guvernul-a-aprobat-normele-de-aplicare-a-legii-de-finantare-a-partidelor-politice-14963993

Aceasta exceptare este similara cu incercarea de extrage CEC Bank si Eximbank de la includerea in legea de aprobare a ordonantei 109 privind managementul privat.

In consecinta, partidele politice au ramas sa ceara imprumuturi de la banci comerciale si de la membri pentru finantarea campaniei electorale.

Desigur imprumutul in cauza este garantat de stat printr-o lege speciala si nu este o finantare generala a unui partid politic pentru cheltuieli curente or alte nevoi.

Ca un facut aprobarea darii in plata a reusit sa coordoneze si raspunsul negativ al bancilor comerciale din Romania la cererea de finantare a partidelor, avand la baza preverile legii respective.

Conducerea BNR, prea usor validata si deloc supravegheata de parlament, probabil a uitat faptul ca rolul BNR nu este acela de a carteliza raspunsul/reactia bancilor pentru suparari private.

ETICHETE: ,

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA