Nu stia Isarescu ca “o politica monetara restrictiva poate produce o recesiune”?

21 noiembrie 2016 • General

Isarescu a aruncat Romania in recesiune adanca (minus 7,1% in 2009 in cadere de la plus 7,6% in 2008).

Pentru a frana economia reala de la un an la altul de la plus 7,6% la minus 7,1% a restrictionat brusc si simultan mai multe instrumente apartinand politicii monetare si de credit.

Dovezile sunt in inregistrarile sedintelor Consiliilor de Administratie ale BNR din toamna lui 2008 si primavara lui 2009. Acesta este motivul pentru care nu sunt facute si se incearca “cosmetizarea acestora.

E ca si cum la masini ai apasa frana, ai trage frana de mana si ai da drumul la parasuta de franare. Toate simultan.

Paul Romer, proaspat numitul economist sef al Bancii Mondiale afirma sec in lucrarea ” The trouble with macroeconomics” ca “tight monetary policy can cause a recession.”

Nu stia Isarescu ce face sau a facut-o cu premeditare pentru bonus? Pentru cineva care nu a raspuns inca pentru Bancorex sau pentru CEC-FNI este o intrebare importanta.

Cum se compara cu rechizitoriul in cazul Consiliului de Administratie al Societatii Romane de Radiodifuziune:

“Din probatoriul administrat în cauză, până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat faptul că, în perioada iulie 2011 — ianuarie 2014 aceștia ar fi participat la luarea unor decizii în cadrul ședințelor Consiliului de Administrație al Societății Române de Radiodifuziune, în urma cărora au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii, în baza cărora aceștia au obținut în mod ilegal foloase patrimoniale în cuantum total de aproximativ 400.000 lei“, acuză procurorii.”

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

16 Comentarii

Idm
21-11-2016 la ora 6:05 am

Romania a avut un sistem monetar pe trei straturi intre 2008 si 2014. Banca centrala, banci mama si banci locale. S.a incheiat acel memorandum cu bancile straine. Pana in 2014 bancile mari au gesrionat masa monetara a ro. Bnr nu a aplicat reglementarile, au fost aplicate lax..etc. Se observa in fluctuatia cursului eur ron

Lucian Isar
21-11-2016 la ora 7:34 am

Troll-ul din BNR poate il roaga pe Isarescu sa publice decizia din 2006 si cand a avut loc ultimul control pe aur din partea Curtii de Conturi

In rest felicitari pentru cum sunt folosite resursele statului roman in apararea unui angajat la stat, Isarescu

Vai...
21-11-2016 la ora 8:04 am

Tu vorbesti de trolli Isare, care postezi atacuri la Isarescu de 2 ori pe zi? Ia zi mai bine ce_ai inteles din text? E nasol cand iti dau peste nas oamenii care se pricep?

Lucian Isar
21-11-2016 la ora 8:18 am

In primul rand am inteles ca eu postez in nume personal iar Isarescu se ascunde in spatele troll-ilor angajati BNR
So troli angajati pe banii statului. Ca si comparatie doamna Udrea ii platea de la ea din buzunar nu ca Isarescu de la stat

In al doilea rand faptul ca la un moment dat se va avea acces si la informatia din 2006 desi Isarescu o ascunde

Si la venituri a mintit Isarescu pana a aparut ANI

Mai am avem un deficit de transparenta la problem pensiei

In final reiau rugamintea de a publica forma originala a deciziei din 2006 referitor la dobanda la aur

AristotelCostel
21-11-2016 la ora 8:50 am

Suciu spune că BNR se concentrează pe transparentizare.
Mai au de lucrat la niște hârtii, transferuri, bilanțuri… transparentizarea nu e simplă. 😀

Lucian Isar
21-11-2016 la ora 8:55 am

Cate minute trebuie corelate la transcriere …

Dan Pop
21-11-2016 la ora 9:20 am

Ca sa se stingă disputa si sa dovedească buna credința BNR ar putea sa declasificice deciziile de natura tactica ale CARI.

Aljosa Asanovic
21-11-2016 la ora 11:58 am

Salut Dan Popa.

Mai stii vreo Banca Centrala din lume, sau vreun Fond Suveran, care declasifica deciziile TACTICE ale comitetelor lor de investitii ? E un pic nerealist, nu ? Poate ar trebui sa montam si camere de luat vederi sa intelegem exact cand, cat, cum si de ce investesc on a daily basis…come on..

Dan Pop
21-11-2016 la ora 1:18 pm

Stimate Aljosa Asanovic,
La BNR nu se poate vb de transparenta, iti reamintesc ca in cazul veniturilor domnului guvernator trompetele BNR au invocat norme de confidențialitate si prevederi legale care nu exista.

La ce problema de reputație are BNR in prezent nu este deloc rea propunerea dumneata legata de montarea de camere de luat vederi….măcar pentru Parlament sau DNA…just in case.

Legat de CARI cine supravegheza/sancționează activitatea acestui comitet? prin ce lege este reglementata activitatea acestuia?

Aljosa Asanovic
21-11-2016 la ora 1:35 pm

Nu ma refeream la veniturile lui Isarescu, habar n-am daca a ascuns bani sau si-a tras mai mult decat merita…nu am urmarit si nu-l apar in vreun fel. Deviati in mod ciudat de la subiect.

Departamentele sau comitetele din BNR nu cred ca trebuie reglementate prin lege speciala…existe deja legea BNR prin care se spune ca institutia administreaza rezervele tarii. In cadrul BNR am impresia ca Consiliul de Administratie monitorizeaza deciziile CARI.

Inca o data, deciziile TACTICE (tactice = pt urmatoarele 1-2 luni ) doriti sa fie publicate ???
Strategia de administrare (strategica = pe 1-2-5 ani) mi-se pare ok sa fie publica insa.

Dan Pop
21-11-2016 la ora 2:19 pm

Stimate Aljosa Asanovic,
Conform regulamentului BNR 3/2005 “CARI este o structura permanenta, responsabila in principal pentru aducerea la îndeplinire, prin decizii de natura tactica, a orientărilor strategice adoptate de CA-ul BNR”…….decizie la decizie?! so cine răspunde pentru operațiunile cu metale prețioase? CA/ul sau CARI? sau se împarte răspundere?

Nu exista control real legat de rezerva de metale prețioase asta e realitatea.

Iar cu importanta strategica….sa ne aducem aminte ca Isărescu ( DA CHIAR EL!!!) a omorât industria metalelor neferoase si nu s-a supărat nimeni, de ce s-ar supară acum cineva ca se publica ce discuta noua funcționari din BNR?

Decât deciziile mai bine sa publice minutele….e mai sigur.

Lucian Isar
21-11-2016 la ora 3:04 pm

Regulamentul din 2005 se numeste autoreglementare

Sa intelegem corect ce sustine un troll BNR: dobanda nu este incasata deoarece CA BNR isi permite sa autoreglementeze pe subiect

Aljosa Asanovic
21-11-2016 la ora 4:14 pm

Eu propun sa administram rezervele internationale prin referendum lunar. Long EUR, short USD, long duration, sell gold, etc. Se poate administra online sau prin SMS, si toata tara ar participa. In felul asta ar fi perfect.

Stimati domni, nu contest necesitatea unei mai mari transparente in BNR, inclusiv in administrarea rezervelor.
Cu toate acestea, trebuie sa recunoasteti ca exista o balanta intre delegare de responsaiblitate si supervizare.

Mi-se pare simplu : Parlamentul a delegat BNR-ului mai multe sarcini : politica monetara, administrarea rezervelor, stabilitatea financiara, etc. Parlamentul ar trebui sa controleze daca BNR-ul isi indeplineste aceste mandate ( si de asemenea sa si stie sa discearna cand au fost indeplinite sau nu !!)

Exista un raport anual privind administrarea rezervelor. Ce s-a obtinut in ultimii 10 ani ? Care erau obiectivele impuse de parlament ? Randament mare ? risc mic ? Cred ca nici ei nu stiau, nu ? Tara de ce are nevoie ? Romania de cate rezerve “imediate” are nevoie ? Astea sunt intrebarile. Daca raspundem la astea, ne putem apoi uita la ce randament anual s-a produs, cat risc s-a asumat si daca e ok.

De abia ulterior zic eu ca ne putem intreba daca s-au luat decizii TACTICE corecte in CARI si mai stiu eu ce…

Nu stiu ce inseamna “troll BNR” , poate imi explicati. Sper ca nu e o jignire pt ca eu nu v-am jignit.

Dan Pop
21-11-2016 la ora 6:23 pm

Stimate Aljosa Asanovic,

How convenient! ca de obicei sa aruncam vina pe Parlament si pe vidul de reglementare.

Va întreb si eu…..pentru o instituție de anvergura BNR e normal ca purtătorul de cuvânt sa intre in direct beat mort, ori un directoras sa amenințe cu DNA-ul Parlamentul ori un consilier prăfuit sa explice cum sta treaba cu populismul si partidele sau sa se impute populației lipsa de educație financiara? e in regula asa? e normal? oare este îndreptățita populația sa fie revoltata?

Banca Naționala a României nu este Mugur Constantin Isărescu si camarila sa.

Lucian Isar
22-11-2016 la ora 5:45 am

Deciziile “tactice” din 2006 sunt secrete la fel de urile pentru concurenta ca si veniturile lui Isarescu de nu se publica

Am aflat veniturile de la ANI si surpriza nu a facut nimeni dar nimeni contraoferta sa il angajeze pe Isarescu acum ca stie cat trebuie sa ofere cum indelung se sugera

Nici in momentul in care aflam bazele deciziei lui Isarescu din 2006 nu se va grabi concurenta sa o copieze

COMENTEAZA