Mantra deficit bugetar 3% din PIB. De unde vine

31 ianuarie 2017 • General

Pana mai ieri propaganda impunea termenul MTO. Cu un asemenea termen s-a pus la pamant un premier aproximativ si se putea inchide orice discutie economica despre optiuni si rost. Propaganda face minuni.

Momentan s-a uitat acest termen, probabil si pentru ca in 2016 s-a inregistrat o abatere remarcabila de la tinta.

Fiind prea departe de obiectivul pe termen mediu, discutia in spatiul public a revenit la faimoasele criterii de la Maastricht care includ si deficit bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut.

! Nivelul de 3% pentru deficitul bugetar ca procent din PIB nu are nici o baza teoretica!

Aceasta valoare este derivata dintr-o forma simplicata a unui model macroeconomic in care s-au introdus urmatoarele 2 valori: 60% datorie ca si procent din PIB, respectiv crestere nominala a economiei de 5%.

La momentul deciziei referitoare la criteriile Maastricht, Franta si Germania aveau un nivel al datoriei in jur de 60%, nivel care s-a constituit ca ancora pentru restul.

Sustenabilitatea fiscala a unei economii nu este garantata, data de o combinatie fixa de indicatori.

Sustenabilitatea fiscala, in functie de modelul macroeconomic de abstractizare a economiei, este data de o suprafata, de o infinitate de combinatii de valori.

Pe modelul utilizat la nivelul cunoasterii economice din momentul statuarii criteriilor de la Maastricht, 3% deficit – 60% datorie este doar un punct de pe suprafata.

Inclusiv pe un calcul simplist se poate vedea ca Romania nu are datorie la 60% si nici crestere economica nominala de 5% (reala plus inflatie). Orice modificare a celor 2 valori conduce la o valoare diferita a deficitului bugetar corespunzator acestei suprafete.

In concluzie reperele simple, de tipul deficit bugetar de 3%, sunt bune pentru simplificarea comunicarii dar este important a se intelege de unde vin si care este originea lor istorica.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

Robert G.
07-02-2017 la ora 11:51 am

Care e estimarea ta privind deficitul bugetar in ipoteza in care sunt respectate toate promisiunile din campania electorala? Multumesc.

COMENTEAZA