Kahneman la Bucuresti: Adnotari pe marginea opiniei consilierului Croitoru de la BNR, partea a treia

25 august 2016 • General

Consilieru’ Croitoru de la BNR a inceput, in ciuda greselilor crase deja punctate in spatiu public sa isi insereze opinia intr-o serie de carti.

Opinia emisa de Consilieru’ Croitoru de la BNR exceleaza printr-un sir de sofisme. Aceste sofisme suprapuse pe propriile date sunt utilizate in incercarea de a justifica afirmatiile Guvernatorului BNR Isarescu potrivit carora a fost “atac” doar in Octombrie si nu, de exemplu in Ianuarie 2009.

Guvernatorul BNR Isarescu a fost invitat la o dezbatere cu public pe marginea afirmatiilor pe care le-a facut, dar pana acum a preferat sa se ascunda in spatele consilierilor.

Nu poti sa nu te minunezi cum putina lectura suplimentara (similar bancului cu cine l-a omorat pe Mihai Viteazu) poate sa schimbe ideile aparute in publicatii ale aceluiasi “autor” la un an distanta.

Cum cartile din carti se scriu, salutam aparitia in Romania a lucrarilor “Gândire rapidă, gândire lentă” de Kahneman si Predictably irrational de Ariely.

Este evidenta aparitia tarzie in piata romaneasca de idei pentru carti si scrieri a conceptelor de finante comportamentale, deoarece acestea nu au influentat opinia emisa de Consilieru’ Croitoru de la BNR referitoare la “atac” dar au marcat-o profund in restul scriiturilor ulterioare.

Finantele comportamentale sunt o ramura a finantelor care produce masiv idei din anii’70, dar care atunci nu erau prinse de revista The Economist si probabil de aici scaparea de cultura generala.

Practic cine a citit aceste carti ori sursele lor mai tehnice poate sa sara peste cartile recente semnate Consilieru’ Croitoru de la BNR.

Kahneman a luat premiul Nobel in 2002 iar prezentarea facuta la decernare, “MAPS OF BOUNDED RATIONALITY: A PERSPECTIVE ON INTUITIVE JUDGMENT AND CHOICE” poate fi lecturata aici. Cartea aparuta in romana este o lectura placuta, atehnica numai buna de bibliografie selectiva.

Mai multe in “Guvernatorul BNR, actor in propria farsa media”.

Primele doua parti ale adnotarilor pe marginea opiniei consilierului Croitoru, de la BNR in Adnotari pe marginea opiniei consilierului Croitoru, de la BNR (I)/ Wag the Dog si respectiv in Adnotari pe marginea opiniei consilierului Croitoru, de la BNR (II)/ Patul lui Procust

Pagina 12 din opinia Consilieru’ Croitoru de la BNR, punctual 3 incepe decisiv “Dacă nici unul dintre factorii analizați nu poate explica bine volatilitatea ratei dobânzii, atunci trebuie căutați alți factori. Ipoteza noastră este că volatilitatea mare a ratei dobânzii în perioada 17 octombrie-5 noiembrie a fost cauzată de un atac speculativ asupra leului. “

Pentru a justifica aceasta afirmatie, in continuarea opiniei isi construieste de maniera procustiana propria masura fara de care concluzia nu sta in picioare.

In completarea comentariilor din Adnotarea (II) si desigur a opiniei exprimate de Consilieru’ Croitoru de la BNR , Banca Centrala a facut swapuri valutare cu “un numar mic de banci” la dobanzi preferentiale, ca intre prieteni, alterand baza de analiza si concluziile opiniei ca nici unul din factorii analizati nu poate explica bine volatilitatea de vreme ce nu se tine cont de injectarea de lichiditate pe sestache.

Sumele sunt in miliarde euro: Oct (0,758), Nov (0,524) , Dec (0,381), Ian (1,124), Feb (0,999), Mar (1,471), Apr (1,091m), Iunie (1,031) etc.

Inainte de a continua de la pagina 12 cu adnotarile pe marginea opiniei consilierului Croitoru de la BNR cateva comentarii de fundal.

Cursul este in mod normal o expresie a fundamentelor economiei si se misca in mod normal intr-o banda in jurul unei asa numite valori de echilibru care variaza in timp.

Romania nu beneficiaza ca de exemplu Polonia de un curs de schimb liber nici de unul fix ca Bulgaria.

Cursul de schimb in Romania este controlat de BNR, numindu-l curs de schimb cu regim administrat.

Desi comentariile media se ghideaza dupa valoarea nominala, ceea ce afecteaza economia reala este valoarea reala, ajustata cu inflatia.

Efectul nominalului asupra publicului se numeste iluzie monetara.

In 2007, ca urmare a intrarii in Uniunea Europeana, a liberalizarii recente a contului de capital si eliminarii restrictiilor de creditare cursul s-a apreciat puternic, departandu-se semnificativ de zona de echilibru data de evolutia economiei.

E drept ca au iesit in strada exportatorii dar nu a contat in fata aparatului de propaganda BNR care miza pe entuziasmul popular dat de “leul tare”.

Pe fondul aprecierii au intrat si investitori pe termen scurt care urmarea strategia de carry trade.

Mai multe in opinia Tranzactionarea preelectorala in marja in Cazul Romaniei sau cum ai putea sa te alegi perpetuu

A fost o greseala de manual de politica monetara si de credit pe care o platesc in continuare cei care au tras credite in valuta dar si economia care si-a vazut mugurii exportului decimati.

In 2008 pe fondul crizei subprime, a colapsului Lehman, investitorii pe termen scurt au inceput sa isi repatrieze banii, potrivit dreptului de proprietate si a liberalizarii contului de capital.

Aceasta miscare a impins cursul catre nivelul de echilibru care este mentinut incepand cu 2009 in jurul nivelului de 4,3. Bineteles ca cel real a fost erodat in toata aceasta perioada de inflatie.

Inainte de alegerile legislative din noiembrie 2008, pe fondul panicii Guvernatorului BNR Isarescu si a unei incercari de ascundere a unei alte greseli de politica monetara si de credit ( restrictionarea creditarii din noiembrie 2008 si respectiv extragerea lichiditatii dintr-o piata care era deja in deficit structural si pe sfarsit de rezerva) a aparut manipularea legata de “atac” dar si reactia bancii centrale de a tine cursul in chingi doar pana treceau alegerile astfel incat saltul de 14% s-a realizat in decembrie si Ianuarie 2009.

Isarescu a dezinformat opinia publica si Parlamentul Romaniei din prima clipa.

Pe 14.10.2008 Guvernatorul BNR a sustinut un discurs in Parlamentul Romaniei. In discurs Guvernatorul spunea:
” Prin lege suntem deci obligaţi, dacă apare vreo problemă de lichiditate în sistem (nu de solvabilitate), să asigurăm lichiditatea necesară şi, cu această ocazie, explic şi de ce nu a trebuit să luăm măsurile pe care ţările occidentale le-au anunţat.”(eu am pus in bold partile care conteaza).

In realitate sistemul bancar a fost in deficit de lichiditate incepand cu octombrie 2008 ceea ce a fost favorabil bonusului BNR.

BNR a imprumutat sistemul bancar aflat in deficit de lichiditate la dobanzi mari e.g. 14,25% (costul leilor a fost transmis imediat in nivelul indicatorului Robor la care se stabilea dobanda creditelor pentru companii si persoane fizice).
Dobanzile au fost tranferate in costul creditelor penalizand companiile si persoanele fizice.
Profitul facut din emisiunea de moneda si creditarea la dobanzi mari de catre BNR se regaseste in bonusului lui Isarescu.

Cu atitea greseli intr-un interval asa de scurt si cu presiune prelectorala singura solutie a fost tot manipularea media printr-un scenariu de tip “Wag the Dog”.

Diferentele ideatice fata de politica monetara si de credit urmata de BNR au iesit in domeniul public in primavara anului 2008 prin prezenta in emisiuni TV, analize si opinii in presa.

Incepind porgramul de Executive MBA la Chicago GSB in toamna anului 2007, era evident pentru oricine calatorea in Statele Unite ca evolutiile generate de criza Subprime vor afecta economia Romaniei.

Deoarece impactul unei astfel de dezvoltari nu este instantaneu, Romania avea timp sa se pozitioneze astfel incat sa absoarba socul.

Fiind evident din actiunile si declaratiile BNR , crescand in continuare dobanda la lei si intarind politica monetara, ca nu sesizeaza pericolul si ca accelereaza spre zid, am decis sa imi fac cunoscute opiniile in public dupa ce exprimarea bilaterala a esuat.

Primele idei au fost exprimate in opinii exprimate de banca pe diferite teme, prezenta in emisiuni la Money Chanel si declaratii pentru ziare.

Deciziile de politica monetara si de credit au o intarziere in a afecta economia reala dar o fac cu siguranta.

In masura in care BNR crestea dobanda de interventie inclusiv in primavara tarzie a anului 2008, in conditiile in care lumea se clatina de criza, ritmul declaratiilor a fost intensificat.

Desigur ca opinii critice la adresa politicii monetare “mai mult ca perfecte” a BNR este considerata un “atac”.

O serie de opinii exprimate public in acea perioada pot fi consultate aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici.

Ideile si tonul erau in acest registru:

“directorul executiv al Bancpost, Lucian Isar, care a aratat ca BNR a luat o decizie nelegata de context care ar putea contribui la dezechilibrele din economie. Acesta a dat ca exemple unele masuri luate de BNR, anul trecut, care au avut efecte negative in economie.”

“Miscari similare nelegate de context si care in realitate au potentat dezechilibrele din economie au avut loc si in 2007: eliminarea plafonului de indatorare, dobanda interbancara lasata la cateva puncte procentuale sub rata dobanzii de interventie, respectiv interventia sustinuta inainte si in timpul declansarii crizei creditelor. “

“Directorul executiv al Bancpost a precizat ca evolutiile ulterioare anuntului de majorare arata ca BNR a marit incertitudinea din piata cu privire la conduita viitoare a politicii monetare. “Pasul este prea redus pentru a avea un impact clar in piata. “Credem ca BNR s-a grabit cand a majorat din nou rata dobanzii de politica monetara”.

In August 2008 contrele ideatice s-au inflamat in momentul in care am acuzat BNR ca baga Romania in recesiune daca continua cu politica monetara si de credit.

Replica a fost ca este o erezie pentru ca Romania ca sa intre in recesiune are nevoie de doua trimestre de crestere negativa ceea ce este imposibil.

Pentru a intelege cat de subtire era contra si ca recesiunea trebuie privita pe multiple dimensiuni, mai multe in opiniile “Ieşirea din recesiune nu trebuie judecată doar din punctul de vedere al evoluţiei PIB. Urmăriţi şi alţi indicatori” si respectiv INS, We’ve Got a Problem.

Acesta este fondul istoric al reactiilor BNR, afirmatiilor si supararilor Guvernatorului BNR Isarescu pe pareri diferite si care s-au mai si adeverit.

Revin cu analiza modului de a masura unic al Consilieru’ Croitoru de la BNR. Aceasta unicitate este probabil si motivul pentru si-a autobotezat modul de a decide dupa voie care e atac si care nu, “metoda Croitoru”.

Altfel spus, conform metodei personale a consilierului Croitoru de la BNR, afirmatiile Guvernatorului BNR Isarescu sunt corecte.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

11 Comentarii

Marius Croitoru
25-08-2016 la ora 7:43 am

Interesant articol. Si totusi ar fi oportun domnule Isar un articol cu masuri economice pe care dvs le considerati de implementat urgent laBNR. Discutiile teoretice sunt bune numai in mediul academic. Practic dvs ce masuri ati lua?

Aurel
25-08-2016 la ora 7:43 am

Lucica, nu cred ca exista leac pentru ce ai tu. Pe langa faptul ca denigrezi o institutie si pe angajatii acesteia, lansezi si acuze la adresa reputatiei unor specialisti din tara noastra. Pe langa asta, mai vii si mai zici ca a venit Isarescu la tine sa te roage sa iti faci doctoratul cu el. Mi se pare halucinant. Adica, tu fiind deja o somitate recunoscuta pe plan national si internatioal si universal, chiar, ne spui ca vine o persoana cu peste 40 de ani de experienta si cu sute de studii publicate, in speta, Guvernatorul BNR, vine la tine sa il inveti carte… iti dai seama ca dupa aceasta denigrare continua, nu te-ar baga nimeni in seama daca ar fi sa mergi vreodata in BNR. Nu dai dovada nici macar de cea mica credibilitate. O zi buna, Lucica!

Lucian
25-08-2016 la ora 7:52 am

Este plin blogul de opinii cu masuri inclusiv de politica monetara si de credit opportune la momentele cand au fost scrise. Pentru usurinta parcurgerii am sa repostez unele din ele

Lucian
25-08-2016 la ora 8:03 am

Sunt multe institutii in Romania care au trecut printr-o bine meritata primenire in ultimii 26 de ani si acum sunt institutii performante si credibile fara masaj propagandistic. Specialist nu devii nici prin relatie de rudenie, nici prin numire si cica nici prin osmoza.

Isi
25-08-2016 la ora 8:09 am

Aurel, esti Isarescu sau esti pus de el sa faci propaganda?
Tocmai ti s-a demonstrat ca ceea ce spui despre Isarescu:”persoana cu peste 40 de ani de experien ta si cu sute de studii publicate, in speta, Guvernatorul BNR, vine la tine sa il inveti carte” nu mai crede nimeni.
Isarescu a laut multiple decizii total gresite, si uite in ce stadiu deplorabil a adus Romania.
Personal cred ca esti un BNR’ist (sau un angajat pus sa ponteze, sau ruda cuiva, sau…..).

EK
25-08-2016 la ora 8:46 am

Si despre Elena Ceausecu se spunea ca a inventat metamfetamina….

AristotelCostel
25-08-2016 la ora 12:22 pm

@EK

Nu cunoști subiectul. Elena Ceaușescu a fost o persoană cu peste 40 de ani de experiență și cu sute de studii publicate.

ek
25-08-2016 la ora 1:45 pm

imi cer scuze o sa fiu mai atent pe viitor

andrei
25-08-2016 la ora 4:22 pm

interesant ar fi sa ne explicati cum “se face” cand se stabileste cursul de schimb pentru calcularea accizelor

Lucian
25-08-2016 la ora 4:34 pm

Simplu: “piata libera”. Altfel spus veniturile din accize sunt suficient de predictibile incat sa se poata estima cat reprezinta o anumita miscare intamplatoare a cursului. Cursul de schimb euro leu este un curs administrat.

Curiosul
25-08-2016 la ora 9:03 pm

Doua observatii:
1. Dl Croitoru ne poate confirma dc are rude de gradul 1 (sora as zice) angajate la Eximbank?
2. Si cand explica dl Croitoru, public de preferat, sa il ia si pe economistul sef al BNR sa-i invete pe parintii care au copii studenti la ASE cum faci sa obtina note foarte bune la toate materiile ( in toti anii de studiu) cand copilul nici nu intelege termeni financiari de baza: dobanda, credit, moneda, curs de schimb… dl economist sef ne mai poate invata si cum iti angajezi baiatul la Exim si cand devine vizibil prin capabiliatatile extraordinare de a nu face nimic toata ziua ( nu am luat in calcul vorbitul la telefon in curtea bancii si plimbarile prin parcul din apropiere) il trimiti la MF . Sa faca ce?!?!? Ma intreb dc si acolo isi poate dezvolta pasiunea legata de cinema si costume folosite in filme istorice de SN?!

COMENTEAZA