Istoria recenta a supararii lui Manole Isarescu pe dobanzi

9 februarie 2018 • General

Avantul dobanzilor a inceput la inceputul lunii septembrie 2017.

Pana in acel moment desi economia Romaniei duduia, deficitul de cont curent depasea recordurile post decembriste si inflatia crestea rapid, Isarescu a preferat sa tina dobanzile foarte reduse si norme de creditare laxe pentru a ajuta diferitele guverne.

Inca nu stim exact ce a primit la schimb pe persoana fizica “Manole”, poate doar liniste in presa pe dosarul de informator de la CNSAS or blocarea in parlament a articolului ce ii ofera imunitate civila si penala.

Suparararea lui Isarescu pe dobanzi si implicit pe cei cu credite in lei gen prima casa a coincis cu chemarea Guvernatorului Isarescu in comisia economica a Senatului Romaniei de catre senatorul Daniel Zamfir. Urmau cateva intrebari grele iar Isarescu inca avea pe retina accidentul de traseu cu eliminarea lui Negritoiu de la ASF.

Dupa fel si fel de fente si incercari de tergiversare, Isarescu a refuzat sa raspunda la intrebari si l-a trimis pe Georgescu. Spectrul unei demiteri pe reteta celei aplicate lui Negritoiu la ASF era viu in memoria lui Isarescu.

Ca forma de santaj la adresa clasei politice a inceput sa lase cursul de schimb sa mearga in sus (leul sa deprecieze) pentru a pune presiune pe cei cu credite in valuta si sa creasca rapid dobanzile la lei, pentru a pune presiune pe cei cu credite in lei.

Pentru orice neofit probabil este inexplicabil cum pot merge ambele simultan in sus fara ca BNR sa intervina.

Si a intervenit. Pentru ca nu era sigur de efectul santajului, nu mai era toamna anului 2008 sa taca toata lumea, Isarescu a iesit in conferinta de presa sa ghideze cursul si dobanzile spunand ca leul se va deprecia si dobanzile vor creste.

Deciziile de politica monetara si de credit se propaga cu intarziere in economie.

Altfel spus Isarescu a trebuit sa impuna o politica excesiv de acomodativa o perioada indelungata ca sa faca pe plac politicienilor pana cand acestia nu l-au mai ascultat.

Dobanzile lasate pana in 0,68% nu doar au prins in capcana pe cei ce au imprumutat in programul Prima Casa dar au si accelerat inflatia: bani ieftini si reguli de creditoare permisive stimuleaza cresterea preturilor.

In tot acest timp Isarescu a dat vina pe guvern si pe deficit. Doar ca guvernul, incompetent pe multiple planuri a reusit cu trucurile practicate si de celelalte guverne anterioare sa tina deficitul sub 3%. Altfel spus nu de la guvern a venit in cea mai mare masura abordarea prociclica care a alimentat inflatia ci de la Isarescu, care ca de obicei arata cu degetul si mustra guvernantii.

Exista incertitudine privind evolutia economiei mondiale similar cu cea manifestata in perioada anterioara anului 2007.

Sa cresti acum dobanzile in Romania fara sa realizezi ca economia incetineste rapid incepand cu trimestrul 3, 2018 e o dovada clara a disperarii lui “Manole” Isarescu de a chema politicienii la negocieri pe final de mandat.

Ii dispare la anul imunitatea si dosarele asteapta inca neprescrise. Noroc ca ajunge la 70 de ani si poate beneficia de reduceri …

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

0 Comentarii

COMENTEAZA