Isarescu si Dragnea foarfeca consumul si incetinesc economia in 2018

11 februarie 2018 • General

Cresterea economica din 2017 se datoreaza in proportie de peste 80% cresterii consumului final al populatiei (date publicate de Institutul National de Statistica).

Lamele foarfecei sunt reprezentate de:

1. dezancorarea anticiparilor inflationiste de catre Isarescu ceea ce va justifica cresteri de preturi si de dobanzi care vor diminua venitul disponibil;

2. ancorarea anticiparilor de cresteri de salarii la plus 20% de catre Dragnea fara ca acestea sa reprezinte cresteri ale venituri nete ci doar alba neagra bazata pe o iluzie nominala.

1. Lama dezancorarii anticiparilor inflationiste de catre Isarescu

Isarescu a condus o politica monetara si de credit prociclica adica dobanzi mici si creditare laxa cand economia crestea peste potential. Aceasta greseala elementara din partea lui “Manole” Isarescu a fost doar o slugarnicie pentru guvernanti pentru a il “ajuta” cu dosarul de informator de la CNSAS si cu blocarea comisiei de ancheta din Parlamentul Romaniei pentru a nu fi demis ca Negritoiu de la ASF.

In acest moment Manole Isarescu face ceea ce nu a facut nici un guvernator de banca centrala si anume dezancoreaza anticiparile inflationiste. Desi BNR are un singur obiectiv si anume stabilitatea preturilor, obiectiv ratat in 11 din 12 ani de cand BNR “tinteste inflatia”, Isarescu s-a suparat pe sat si ghideaza cresterea preturilor.

Aceasta crestere a preturilor ceruta de Isarescu devine o profetie auto implinita deoarece nici macar Consiliul Concurentei nu va mai putea interveni in momentul in care toti producatorii si comerciantii vor creste preturile aparent ne-coordonat. Toata lumea va invoca comunicarea publica a Guvernatorului BNR Isarescu.

Actiunea de crestere a preturilor este macro ghidata de Manole insusi ca sa poata sa isi ascunda actiunile de santaj la adresa clasei politice: cresterea dobanzilor si a cursului de schimb, respectiv ingreunarea accesului la credite (desi tot el se minuneaza ca Romania este ultima din Europa la nivel de intermediere financiara cu doar 27%).

Isarescu dezancoreaza anticiparile inflationiste pentru a justifica deprecierea permisa a cursului si cresterea dobanzilor. Cursul si dobanzile sunt armele folosite de Isarescu in negocierea cu politicienii. Politicienii sunt sensibili la problemele persoanelor cu credite in lei sau valuta care isi vad micsorate veniturile disponibile prin cresterea dobanzilor si/sau a cursului (ca paranteza doar Isarescu crede ca populatia inghite o crestere simultana a cursului si a dobanzilor la lei ca fiind una determinata de piata libera fara ca el sa anunte public simultan deprecierea cursului si cresteri de dobanzi).

Saltul actual in inflatie a fost creat de politica monetara si de credit, guvernul pastrand ca si celelalte anterioare deficitul bugetar in limita a 3% din Produsul Intern Brut.

2. Lama ancorarii anticiparilor de crestere a salariilor de catre Dragnea

Dragnea a folosit o tehnica de manipulare a populatiei de tip alba neagra privind cresterea salariilor. A mizat pe iluzia nominala data de diferenta intre salariul brut si cel net.

Transferarea constributiilor de la angajator la angajat a fost vanduta populatiei drept o crestere a salariului primit cu peste 20% dar in realitate s-a materializat fie in diminuari ale salariului net fie in mentinerea salariului net.

Cresterea de 20% a fost doar o ancorare a anticiparilor de crestere a veniturilor care nu s-a regasit si in cresterea veniturilor nete disponibile.

Populatia care a crezut promisiunile lui Dragnea si-a ajustat comportamentul de consum si investitional la promisiunea cresterii veniturilor disponibile cu 20%. Multi au intrat in contracte Prima Casa crezand ca de la 1 ianuarie 2018 cresc veniturile.

Iluzia nominala utilizata de Dragnea in acest joc de tip Alba Neagra cu populatia are multe maniere de expresie si este indelung studiat in economie. Link

http://freakonomics.com/2008/03/25/nominal-illusion-a-mistake-or-a-choice/

Utilizatorii acestei metode de manipulare pleaca de la premisa ca populatia datorita unei sumedenii de motivatii nu face corect distinctia intre nominal si influentele ce diminueaza aceste sume nominale.

In cazul populatiei Romaniei in 2018 promisiunea de crestere a veniturilor este doar la nivel nominal si nu net. Aceste venituri care nu au crescut au fost deja in parte alocate anumitor destinatii de cheltuieli datorita alterarii comportamentului de consum si investitional (de exemplu angajarea de noi credite in speranta existentei veniturilor care sa acopere ratele creditelor).

Cresterea inflatiei, a cursului de schimb si a dobanzilor diminueaza pe diferitele canale pe care actioneaza venitul disponibil deja diminuat in urma pacalelii cu cresterea venitului nominal si cresterea volumului de cheltuieli.

Cele doua tipuri de scalpari ale venitului disponibil practicat de “Manole” Isarescu si de Dragnea in 2018 va diminua consumul si implicit va frana cresterea economica in 2018 cu implicatii legate de sustenabilitatea finantelor publice si a investitiilor in infrastructura.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

7 Comentarii

Sindromul MARFAN al economiei
12-02-2018 la ora 8:18 am

_Crestere economica 2017 – 80% crestere consum populatie : inca din 2016 se anunta acest scenariu. Paraditul la cetateni prin venituri foarte mici si erodarea lor prin inflatie , dobanzi si alte smecherii ieftine. Astfel cetatenii devin captivi “”_. Ancorarea anticiparilor de cresteri salariale cu 20% “”- Se traduce printr-o asigurare de viitoare colt cu str. Romana , adica largirea bazei de calcul la pensii intr-un viitor la care te uiti in zare , dar venituri imediate la BUGETUL DE STAT( bani de cosnita veniti imediat ) . Intradevar iluzie optica pentru cetateni insa taiat nodul pentru intelegeri neprincipiale facute cu unii angajatori care nu respecta nimic , adica nici pe angajati , nici clientii, nici pe guvernanti si nici tara unde castiga nepermis de mult . LAMA DEZACORDARII ANTICIPARILOE INFLATIONISTE. Ce a facut Isarescu este tot o iluzie optica vanduta tinerilor , foooarte scump si o plasa -ntinsa pentru a prinde tot puietul apt de munca precum pescuitul in ape mari. Ca tot le place pescuitul , probabil ca-i inspira si plasele sunt confectionate cu ochiuri medii sa nu prinda chiar si nou nascutii. Programul Prima Casa este o capcana ce a prin toate categoriile de varsta dar si statul prin intermediul ANAF este angajat intr-o viitoare vanatoare de cetateni. Va dati seama ca aceste credite Prima Casa se intind pe un termen “REZONABIL DE 30 DE ANI ” , si ma intreb daca au fost intrebati cei de la Statistica despre SPERANTA DE VIATA a romanilor . Probabil ca DA !!!, si raspunsul afost ceva de genul “”300 DE ANI PRECUM CIOARA “”. Deci o mica parte din viata o consumi muncind din greu doar pentru un cotet , restul vietii vei fi liber ca pasarea cerului ( in ceruri).

Lucian
12-02-2018 la ora 2:23 pm

Exact

george
13-02-2018 la ora 7:48 am

Nu stiu altii cum sunt dar eu cand ma gandesc ca ROBOR la 3M a avut un maxim de 228 daca luam datele de pe site-ul BNR ( 1.08.1995). Ok, e putin probabil sa se ajunga la valori de acelea, dar daca ajunge la 7 sau 8? Degeaba Manole juguleaza inflatia si promite “cresteri marginale” , in momentul de fata doar neofitii si tampitii il mai cred.

Lucian
13-02-2018 la ora 8:47 pm

Momentan sunt marginale. Manole inca spera sa negocieze un exit fara zdranganale. Cand a vazut ca e luat director general la nuclearelectrica la multi ani de la terminarea mandatului a inceput sa accelereze obtinerea unui pardon.

[…] Iar astfel de probleme il privesc si pe Tudorel Toader, pentru ca privesc ministerul Justitiei in ansamblul sau. Daca, sa zicem, Kovesi va fi revocata – desi nu exista motive serioase pentru […]

Lucian Isar
19-02-2018 la ora 11:24 am

Este un minim local. Va mai creste

Elysium
12-04-2018 la ora 7:13 pm

Euro e tinut mic doar pt a tine tara in siaj occidental prin deficit mare (avantaj exportatori di UE plus China) in realitate pt a avea o balanta imp exp nefinantabila pe imprumuturi Euro ar trebui sa sara de 5 ron dar atunci nu s ar mai putea asigura nivel de trai artificial pe datorie. Cum sa explice cirezii esecul progresului cleptocratia rosie milionara in euro spargatoate de bani pe de la monaco

COMENTEAZA