Finantarea deficitului Romaniei si plata incompetentei

28 octombrie 2019 • General

Publicat pe psnews.ro

“Doar nu dai de la tine”

Aceasta este expresia care a patronat initiativa lui Isarescu de a acoperi gaurile de la Bancorex printr-o taxa platita de romani pe litrul de benzina.

Aceasta este expresia care a patronat initiativa lui Isarescu de a acoperi gaurile din tranzactionarea in marja cu finantarea deficitului bugetar in 2009 la o medie de 11 puncte procentuale pe an, cand toate tarile lumii prabuseau dobanzile in zero.

Aceasta este expresia care a patronat initiativa lui Isarescu de a acoperi gaurile de la CEC Bank prin mentinerea ridicata a dobanzilor in piata cu efect direct nu doar pe costul de finantare al deficitului bugetar dar si al celor care platesc credite indexate la Robor, gen Prima Casa.

Manole Isarescu nu da de la el.

Sintagma plata incompetentei din titlu nu se va referi la maniera prin care urmasii beneficiari se vor chinui sa transforme cadourile in bani, la camatari.

Romania beneficiaza de independenta politicii monetare si de credit.

Uniunea Monetara Europeana reuseste prin politica monetara a BCE sa permita unei tari ca Grecia sa se imprumute la dobanzi NEGATIVE.

Greselile premeditate de politica monetara si de credit greveaza bugetul Romaniei crescand costul finantarii datoriei in propria moneda. 

Desi aparent datoria a scazut din PIB, relevant este faptul ca si in an de crestere economica cum este 2019, deficitul bugetar atinge 4% din PIB. 

La aproximativ 200 miliarde de euro PIB, 4% reprezinta un supliment de datorie de 8 miliarde de euro. 

Doar 2 puncte procentuale in plus la finantare inseamna 160 de milioane de euro pe an. 

Costul rostogolirii datoriei ajunsa la scadenta se adauga astfel incat la nivel de an Romanii platesc doar pe dobanzi peste 1,4% din PIB, mai clar peste 2,8 miliarde de euro. 

2,8 miliarde de euro sunt doar dobanzi la nivelul unui an, platite din impozite si taxe.

Simplu de vazut cate spitale regionale si cate autostrazi complete se pierd la nivel de an prin  gestionarea deficitara si interesata a datoriei Romaniei. 

Tranzactiile in piata bancara s-au efectuat ieri la o dobanda medie de 1,8%. (1.2 miliarde de lei)

BNR a extras lichiditate din piata bancara pentru o saptamana incepand de luni la 2.5%. (5.7 miliarde de lei).

Cele doua informatii spun aceeasi poveste: exista lichiditate in piata bancara a carui pret este crescut artificial prin interventia BNR.

Ministerul de Finante s-a imprumutat cu greu 150 plus 15 milioane de lei de la o banca prietena la 4.75% (restul doreau sa bifeze 4.9-5).

Se poate observa usor diferenta intre miliardele In lichiditate disponibile si sutele de milioane platite dublu de Ministerul de Finante. 

Prin operatiunile succesive (luni de zile) de extragere a lichiditatii din piata la 2.5%, Isarescu creste costul la care se finanteaza in moneda locala statul Roman. 

Simultan creste si dobanda la care sunt indexate creditele in lei contractate de firme din Romania si de catre cetatenii romani. 

Romanii platesc impozite suplimentare, guvernul nu are bani de investitii, pensii si salarii pentru ca exista o suprapunere a intereselor lui Isarescu cu Trezoreria Statului. 

Angajati ai Trezoreriei Statului, cei cate decid la cat, pe cat si de unde sa se imprumute, isi iau cea mai mare parte a veniturilor de la CEC Bank. 

Nu intra in discutie daca angajatii Trezoreriei Statului stiu sau ascund pierderile Bancii CEC Bank ci de faptul ca au un interes material direct ca dobanda platita de clientii Bancii sa fie mare si ca Ministerul de Finante sa plateasca mult la titlurile de stat achizitionate. 

Manole si celalalt M de la Ministerul de Finante, nu dau de la ei. 

Romanii platesc taxe si impozite pentru putina incompetenta. 

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

COMENTEAZA