Dilema prizonierului la iesirea din actionariatul Banca Transilvania

26 octombrie 2018 • General

Actionarii mari in Banca Transilvania au o mare problema sa iasa si nu ma refer la stranietatea deciziei administratorilor Fondurilor Private de Pensii. O dilema similara celei descrise de economisti in dilema prizonierului.

Cine iese primul castiga doar ca problema apare cand estimeaza lichiditatea si faptul ca daca incep sa vanda nu are cine sa mai cumpere.

Despre lichiditatea actiunii si captivitate am atasat un link in baza opiniei.

Manole Constantin Mugurel Isarescu a salvat in toamna anului 2008, incalcand normele legale in vigoare la momentul respectiv, Banca Transilvania printr-un ajutor de sute de milioane de euro, dat de la statul roman, de la BNR. Si de aici vine disperarea lui Isarescu de a nu pierde sefia BNR, convingand propriul anturaj ca in Romania spre deosebire de Letonia un guvernator in functie nu va fi arestat indiferent de probatorului procurorilor de nivel DIICOT (doar pentru exemplificare).

De atunci a inceput o cursa contra cronometru de a o creste prin achizitii teleghidate de Isarescu, de a poetiza contabilitatea adica detinerile de titluri si provizioanele de pierdere in comun acord cu Isarescu si diferit de cerintele BNR pentru alte banci ce opereaza in Romania (dupa cum o atesta documentele publice) si de a incerca vanzarea catre un investitor mare care sa poata sa absoarba pierderile realizate.

Multa vreme Isarescu a lasat sa se creada ca e prietenar cu decidentii de la Deutsche Bank si ca rezolva el impachetarea. Actionarii au muscat momeala pentru ca stiau manevrele din timpul privatizarii BCR dar scaderea actiunii bancii germane din ultimii ani a convins si ultimii investitori ca un astfel de scenariu nu poate fi monetizat inainte de 10 ani ceea ce le este foarte clar ca spatiul “competitiv” romanesc nu mai poate asigura.

In ultimii ani un alt zvon a fost lansat din perspectiva detinerii unei mari banci spaniole a unei prezente semnificative intr-o banca turceasca. Pentru investitorii mari disperati sa iasa orice poveste cu elemente orientale putea fi vanduta in cascada drept plauzibila. Dupa criza din Turcia si aceasta poveste nu mai poate fi incalzita.

Speranta a ramas in a obtine suport din partea unor SIF-uri ce actioneaza concertat or a administratorilor fondurilor de pensii din Romania. Administratorii Pilonului 2 risca banii viitorilor pensionari pe barba promisiunii lui Manole Constantin Mugurel Isarescu ca de data aceasta a supravegheat mai bine decat in cazul Bancorex, Cec Bank – FNI, Banca de Scont, Banca de Investitii si Dezvoltare, etc.

Isarescu in incercarea disperata de a nu avea o supraveghere independenta asupra BT se impotriveste aderarii Romaniei la supravegherea bancara europeana iar prin detonarea criteriilor de Maastricht la aderarea la Zona Euro. In acest fel, blocand aderarea, Isarescu mai castiga cativa ani in care spera sa supravegheze pe cont propriu si sa se mai schimbe legislatia penala in Romania ca de prescris nu se mai poate fiind fapte cu efecte in prezent …

BT face tranzactii si achizitii in care se observa ghidajul lui Manole Isarescu inclusiv atunci cand are de inchis dispute pe piete conexe gen leasing.

Pana atunci studiati cu atentie lichiditatea si dilema in care se afla investorii care pot estima cam ce poate pati in mod real o banca nediversificata si foarte bine corelata cu economia unei tari cu economia impinsa in recesiune de greselile premeditate de politica monetara si de credit ale lui Mugurel Constantin Isarescu, Guvernator BNR.

https://m.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/banca-transilvania-strange-1-mil-euro-in-cinci-ore-la-bucuresti-most-wanted-ul-de-la-varsovia-aceeasi-suma-in-20-minute-17569651

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

1 Comentariu

1excluded
12-01-2022 la ora 10:25 pm

3session

COMENTEAZA