De ce nu scade Robor rapid sub 2%? Isarescu ameninta credibil bancile

9 ianuarie 2019 • General

Bancile au picat intre interesul personal al lui Isarescu de a tine Robor-ul ridicat in lupta si presiunea pentru un nou mandat la BNR si interesul guvernantilor de a avea un Robor scazut pentru a ajuta cresterea economica reala, a ajuta familiile si firmele cu imprumuturi In lei si pentru a nu pune presiune pe costul finantarii statului Roman in propria moneda.

Robor scade cu cateva puncte de baza pe zi (Adica multipli de 0.01%) desi doar diferenta intre bid si ask este de 33 de puncte de baza (adica 0,33%).

Motivul este frica bancherilor de a nu il supara pe Isarescu, care pe final de mandat poate fi violent in exprimare si manifestari.

Isarescu a confirmat zvonurile in conferinta de presa de ieri privind pe de o parte presiunea exercitata pe banci sa tina Robor ridicat si pe de alta parte primisiunea facuta bancilor ca rezolva el problema in parlament:

1. Isarescu a afirmat ca va merge el in Comitetul de Macrostabilizare sa ii arate lui Teodorovici de ce trebuia sa fie consultat inaintea acestei propuneri de taxare. Pentru bancheri mesajul este ca o sa ii arate Isarescu lui Teodorovici cine este lobbystul sef a sistemului si nu se face sa surprinzi lobbystul ca il costa cadouri de craciun.
2. Isarescu a afirmat ca Parlamentul decide atat pe forma finala a Ordonantei precum si pe prelungirea mandatul la BNR. Pentru bancheri mesajul este ca Isarescu a rezolvat problema cu atatea Parlamente incat nu doar ca va rezolva cu ordonanta dar isi permite sa nu vina in Comisiile din Parlament cand este chemat desi Parlamentul il numeste si cenzureaza.
3. Isarescu a trecut la santaj cu achizitia de titluri de stat. Pentru bancheri mesajul este ca Isarescu le cere sa sicaneze licitatiile Ministerului de Finante. Problema pentru bancheri este ca au picat In plasa la Legea Darii In Plata cand au crescut avansurile la cererea lui Isarescu si au trebuit sa se regrupeze rapid, dupa ce au inregistrat pierderi pe mana lui Isarescu. In acest caz Ministerul de Finante nu doar ca are un buffer de trezorerie de 7 luni dar se si poate imprumuta usor de pe piata externa.
4. Isarescu a cerut bancherilor sa vina cu explicatii exact cum le-a cerut si la Darea in Plata sub pretextul de a nu mai folosi lucrativ persoana lui Isarescu pe post de lobbyst. Pentru bancherii mesajul este simplu si anume sa foloseasca bugetele ce rezulta din mentinerea ridicata a Robor pentru publicitate si pentru a pune presiune pe presa si pe politicieni In campania electorala pentru a il ajuta pe Isarescu in alegerile pentru CA BNR.

Santajul lui Isarescu este credibil pentru bancheri. Acestia chiar cred ca Isarescu face ce vrea cu Parlamentul Romaniei.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

6 Comentarii

Vali
10-01-2019 la ora 6:16 pm

Dincolo de Martie 2019, alti membri in CA-ul BNR si in 2019 ALT GUVERNATOR BNR
Evenimentul e setat si in pregatire!
Caracatita pro-capital strain care scutura si chinuieste Romania din 1990-1992 pana in prezent cade vijelios curand 😉 !

Vali
10-01-2019 la ora 6:22 pm

robor 3m ieri 09.Ian.2018 = 1.66% , nu cat e prezentat la ora 11.00 de catre BNR! Nu 2.90% cat a fost cotat pe 09.Ian/2019 in urma aplicarii unor mecanisme de tip ‘bid/ask’ postat dar nu si executat in piata !
robor a fost manipulat in cel mai jalnic hal pe acelasi model ca si libor-ul acum cativa ani!

scurgerile fetide din BNR si capii primelor 10 banci comerciale vor plati!
Atatea familii platesc rate mai mari pentru ca niste tarfe bune de ucis s-au hotarat sa le faca ratele mai mari, asa din pix!

Capra cu trei iezi ?
12-01-2019 la ora 7:41 am

D-nul Donald Tusk a citit un material destul de spectaculos, si spune ca prima masina a socrului sau , a fost o Dacia 1300 . Acum dumnealui este Presedintele Consiliului European! Prima masina a socrului meu, a fost un Fiat 850, prima masina a familiei mele, a fost tot un Fiat 850 ( cumparat nu mostenit) si un istoric bancar impecabil. Deci am putea spune ca eram in Europa dintotdeauna , nu am intrat ieri. Aaaa, ca au deschis poarta la cusca, asta este altceva, insa nu se aplica aceleasi reguli. In timp d-nul Lucian Isar a publicat diverse materiale din care reies diferentele de tratament si comportamentul acestor LICA SAMADAU din MOARA CU NOROC . Iata cum ii spunea Lica carciumarului, ca prima data a ramas din LACOMIE, iar dupa, a ramas de frica.

LuciLucescuLondra
14-01-2019 la ora 7:30 pm

Respect Domnule ISAR! Sunteți prima persoană publică (nu fiți supărat că MANOLE v-a făcut bancher concediat ci luați-o ca pe un compliment ptr imensul background profesional) care a arătat de prin 2009 potlogăriile acestui dinozaur securisotid cu care am fost blestemați în ultimii 30 de ani!
Mulțumim mult pentru explicațiile DIN INTERIOR! Ne-ați întregit foarte mult tabloul infracțional de la BNR!
În acest moment la BNR operează UN GRUP CRIMINAL ORGANIZAT TRANSFRONTALIER și eu îi doresc lui Isărescu să meargă tot așa până când poporul român se va deștepta și va NAȚIONALIZA EMITEREA DE MIJLOACE DE PLATĂ ȘI SENIORAJUL!

Lucian
15-01-2019 la ora 8:56 am

Se referea la un senator liberal, eu eram individul care se uita fix in ecran. Se pare ca urmareste emisiuniie postului B1 TV

Mihai
16-01-2019 la ora 6:40 pm

ROBOR va scadea, dar nu sub 2% ci doar sub 2.5%. In felul asta Valcov va incasa ceva (daca s-ar fi dus sub 2 i-ar fi fost clar ca a fost dejucat de banci si ar veni cu alta nazbatie de ordonanta) iar PSD se va lauda ca masura a avut succes si a redus ratele romanilor chiar daca diferenta e sub 1%. Pierderea de profit va fi recuperata de banci prin cresterea marjei la credite viitoare si prin randamente mai mari cerute la titluri de stat. Problema este ca indicatorul devine nerelevant in politica monetara prin decuplare de la rata inflatiei si ca ordonanta afecteaza tocmai bancile care acorda finantare cu dobanzi mai reduse (titluri de stat, credite prima casa etc). IFN-urile cu rate de la 40% in sus sunt practic neatinse de ordonanta (cca 1%/an inseamna nimic cand activele tale sunt investite cu randamente uriase). Apoi apare hazardul moral. Sa zicem ca CEC al carui actionar este chiar MF initiatorul ordonantei iese si zice ca ei plang de dragul poporului (e drept pe salarii de 20000e) si ca de maine actioneaza pe piata ROBOR doar cu dobanzi de 2% si chiar reduc ratele creditatilor lor. La sfarsit de trimestru si ei si Provident vor calcula la fel taxa la stat pentru ca ROBOR e acelasi pentru toti numai ca ei o vor suporta dintr-un profit mult mai mic. In contextul asta ordonanta nu e de fapt o invitatie la a da credite cat mai scumpe? Desi au motivat ca scopul ordonantei este de a reduce ratele, in fapt Valcov a vazut ca bancile ii talharesc si a zis: Ce faceti? Va distrati singuri? Vrem si noi.

COMENTEAZA