Cursul de schimb: element de presiune si negociere politica

8 octombrie 2016 • General

Cursul de schimb a reinceput sa se agite. Cursul de schimb este manipulat de BNR.
Bancile comerciale din Romania nu pot “ataca” cursul deoarece legal, Nu pot avea o pozitie valutara mai mare de 20% din capital.

Cursul de schimb in Romania nu se misca liber ci este administrat de BNR. Adica manipulat.

Cursul de schimb are o componenta de semnal puternica, componenta in care s-a investit masiv in ultimii 26 de ani.

In perioade electorale cursul este folosit atat pentru diferite negocieri ale lui Isarescu cu politicienii precum si pentru mentinerea in forma buna a concurentilor la sportul de tranzactionare in marja. Despre cum te poti realege in perpetuitate controland cursul am scris anterior pe blog.

Momentele de negociere prin curs a pozitiilor din CA BNR sunt numeroase.

Un astfel de moment faimos s-a consumat in 1997 cand cursul de schimb dolar leu a sarit de la 7 mii la 14 mii pentru a reveni dupa 2 zile la 9 mii. Saltul initial a fost determinat de zvonurile realiste de iminenta schimbare a lui Isarescu. Saltul cursului a amanat nedefinit decizia. Isarescu a “salvat” situatia cu un telefon la o banca locala care a vandut 20 milioane de dolari. Probabil toata lumea poate remarca subtirimea intregii inscenari daca cursul a coborat de la 14 mii la 9 mii pentru un dolar, doar cu suma aceasta vanduta.

Un curs de schimb stabil rezoneaza in mentalul colectiv in urma a unui indelung proces de manipulare drept performanta buna a economiei si in subsidiar drept buna guvernare.

Alte momente de negociere sunt cele in care Isarescu garanteaza un curs stabil in perioada pre-electorala or cele in care cursul incepe sa se agite, desigur manat de cauze exogene, cand Isarescu, in pareri, nu este aliniat cu guvernantii si doreste sa ii “convinga”. Un exemplu recent de situatie de “vibratie” a cursului la o nealiniere de pareri s-a produs dupa votul pe Legea Darii in Plata.

Isarescu a incercat o negociere cu un curs depreciat imediat dupa Brexit dar o miscare abila l-a impiedicat.

Cursul de schimb a reinceput sa se agite. Cursul de schimb este manipulat de BNR.
Bancile comerciale din Romania nu pot “ataca” cursul deoarece legal, Nu pot avea o pozitie valutara mai mare de 20% din capital.

Cat de mult trebuie sa se deprecieze cursul euro leu ca sa redevina credibil Isarescu pentru guvernanti dupa suita recenta de declaratii necinstite?

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

15 Comentarii

AristotelCostel
08-10-2016 la ora 7:06 am

Forintul si zlotul s-au apreciat semnificativ in ultimele saptamani.

Ultima dată când leul a plecat pe câmpii ca acum, fără nicio legătură cu zona, s-a întâmplat la demiterea mafiotului securist. în iulie 2012, zlot în apreciere, leu prăbușit în câteva zile.

Radu
08-10-2016 la ora 8:06 am

Unele sondaje aratau o mare popularitate a guvernatorului.Daca in sondaje se punea si intrebarea de ce il apreciati pe guvernator ghici care ar fi fost raspunsul ? 🙂 Pai ori am dat credite in valuta cu subevaluarea riscului ori nu am dat 🙂 Si cine permitea grad de indatorare 70% in valuta taman cand lucrurile se inflamau ? Curat prudential 🙂

Radu
08-10-2016 la ora 8:10 am

Pariez ca din deprecierea asta BNR face iar profit pt buget si iar ia bonus ? 🙂 Si atunci retorica va fi ca unii oameni rai critica BNR care ajuta bugetul tarii sa nu depaseasca deficitul 🙂

[…] cat mai buna rata de crestere pe termen mediu (2-5 ani) a afacerii/profiturilor/activelor„. Din pacate, anul 1990 a insemnat o prabusire a PIB-ului Romaniei, situatia extrem de dificila, inclusiv […]

Motanul Incaltat
09-10-2016 la ora 5:22 pm

Induce neincredere in economia tarii, daca lucrurile stau asa cum spuneti. Dar, D-le. Isar, gandidu-ma la politicile prociclice ale BNR, la criza celor care s-au imprumutat in franci elventieni, la ceea ce semnaleaza aceasta postare, la chestiunea cu aurul de la Londra, eu v-as intreba ceva: a gresit Isarescu – intelegand prin greseala incalcarea unor legi ale tarii – sau, in caz contrar, chiar asta este politica statului roman?

Referitor la postarea de fata, v-as intreba, D-le. Isar, nu ar fi mai bine sa avem un curs liber? Adica sa nu mai avem un curs administrat, cum e in prezent, de catre BNR. Contul de capital s-a liberalizat. N-au fost consecinte dramatice. Vor fi consecinte dramatice daca cursul va fi lasat liber? Va rog sa ne spuneti cum vedeti aceasta chestiune si care vor fi consecintele daca cursul nu va mai fi administrat.

Lucian
09-10-2016 la ora 6:09 pm

A gresit major si dupa asta in incercarea de a ascunde greselile a continuat in greseala

Nu le putea corecta pentru ca ar fi fost prea Clare pentru toata lumea daca Le corecta

Asa ca a continuat manipularea si comunicarea necinstita bazandu-se pe infouentarea zonelor de control

Cu un curs liber nu ar mai sti cum sa faca bani privati

Motanul Incaltat
09-10-2016 la ora 6:52 pm

@Lucian
Scuzati-ma… dar daca a gresit si inca nu oricum ci major, chiar nu-l ia nimeni la intrebari? El e acolo, in functia asta inalta, de 26 de ani… Eu va urmaresc cu interes articolele si toata dezbaterea aceasta, dar nu vad niciun partid politic sa se sinchiseasca de o astfel de problema, pe care eu as cataloga-o drept majora! Nici PSD, nici PNL ca sa iau doar cele doua mari partide din Romania, par a nu fi interesate de problema… In felul asta Isarescu va ajunge sa stea 30 de ani in functie, daca nu si mai mult.

E o chestiune foarte grava, dar nu vad o dezbatere politica serioasa legata de astfel de subiecte grave si de maxim interes. Partidele nu par preocupate de asa ceva… Dvs., D-le. Isar, ce parere aveti…? Par preocupate partidele de astfel de probleme? Sau cauta sa le ascunda sub pres, sa nu le vada electoratul. Daca le vede doar cel bine pregatit, cu studii superioare, e bine… Sa nu inceapa sa le vada ceilalti. Credeti ca sa stau lucrurile? Ce parere aveti?

Lucian
09-10-2016 la ora 7:29 pm

A facut un deal cu Dragnea in vara si acum e protejat de anchete parlamentare

dROp
09-10-2016 la ora 8:52 pm

Din partea unui necunoscator cu mici amintiri de la lectiile de economie din scoala, unde ni se explica ca pentru cursul de schimb se pun in balanta importurile si exporturile, o intrebare: si totusi care ar fi cursul de echilibru pentru euro-leu, tinand seama de cresterea insemnata a importurilor, prin urmare a deficitului?

Motanul Incaltat
10-10-2016 la ora 12:01 pm

@dROp
Deficitul balantei de comert exterior e unul din factorii care influenteaza pe termen scurt cursul. Insa principalul factor, pe termen scurt, il reprezinta raportul dintre cererea si oferta a doua monede. Pe termen lung, principalul factor il reprezinta paritatea puterii de cumparare a monedelor care se schimba, evident. Dl. Isar arata ca, la noi, cursul e administrat de catre BNR si ca “Bancile comerciale din Romania nu pot “ataca” cursul deoarece legal, Nu pot avea o pozitie valutara mai mare de 20% din capital”. De aceea e inadmisibil ceea ce s-a intamplat sub un curs adminsitrat, subliniez asta: administrat, de catre BNR: “Un astfel de moment faimos s-a consumat in 1997 cand cursul de schimb dolar leu a sarit de la 7 mii la 14 mii pentru a reveni dupa 2 zile la 9 mii”. Un astfel de “fenomen” e de natura sa-i faca pe investitori sa se orienteze spre alte tari. Dvs. ati investi intr-o tara in care se intampla brusc astfel de oscilatii ale cursului? Eu cred ca v-ati gandi de doua ori si gandindu-va a doua oara ati evita Romania.

Motanul Incaltat
10-10-2016 la ora 12:14 pm

Ar fi mai bine un curs liber, nu unul administrat de BNR. Ce ziceti? N-ar fi mai bine? De fapt, mie mi se pare ca noi traim intr-o contradictie: am liberalizat contul de capital, dar cursul e, in continuare, administrat de catre BNR. N-ar fi mai bine sa eliminam aceasta contradictie care, oricum, nu poate fi sustinuta la nesfarsit? Eu cred ca problema ar fi alegerea momentului. Dar poate ca momentul chiar a venit si ar trebui sa terminam cu aceasta contradictie. Poate ar fi trebuit sa liberalizam contul de capital inca din 1996 si, odata cu el, si cursul – procesul acesta ar fi putut sa inceapa inca din 1990. Si poate ca daca am fi facut asa n-am fi avut fenomene ca cel descris de Dvs. in aceasta postare sau precum cel recent, cu imprumuturile in franci elvetieni – sa ne gandim ca am fi avut inca din 1996 (mergand pe ipoteza de mai sus) convertibilitatea totala a leului si oamenii s-ar fi obisnuit sa faca credite in lei, nu in moneda straina. De aceea poate ar fi mai bine ca sa liberalizam odata si cursul si inca mai repede pentru ca din 2006 (de cand am liberalizat contul de capital) au trecut deja 10 ani.

dROp
10-10-2016 la ora 1:24 pm

pe termen scurt, – “…raportul dintre cererea si oferta a doua monede…”
termen lung – “…paritatea puterii de cumparare a monedelor care se schimba…”
De ce am intrebat? China in mare parte s-a dezvoltat prin subaprecierea yuanului. Chiar si in prezent practica cu succes aceasta politicaa. Noi de ce nu putem adopta aceasta politica? Prin subaprecierea leului am putea sa stimulam productia interna, ca urmare exporturile ar fi marite, iar importurile s-ar micsora.
Si totusi, poate cineva determina / sti care e cursul, sau poftim, paritatea Euro-Leu, fara influenta ,,fasta” a BNR-ului?

Motanul Incaltat
10-10-2016 la ora 2:59 pm

@dROp
Pe mine m-ar interesa mai mult eficienta comertului exterior si cum putem creste competitivitatea. Si de aceea m-as uita la cum stam cu cursurile de revenire la export si la import. Importurile nu trebuie blamate, Romania are nevoie de ele pentru a putea sa se dezvolte. Insa cresterea eficientei comertului exterior e deosebit de importanta si ar trebui gandit cum se poate realiza acest lucru in cele mai bune conditiuni.

Pe de alta parte, Dvs. va referiti la competitivitatea prin pret – sa dam pe piata externa la preturi mai mici decat ale concurentei. China a practicat preturi de dumping. Insa China s-a si specializat, ca sa zic asa, pe anumite tipuri de produse, de exemplu pe unele din cele pe care le gasiti la Brico Depot. Si nu numai China – intalnim si alte tari asiatice care promoveaza un comert exterior bazat pe exporturile unor anumite categorii de produse – de exemplu haine, pantofi etc – la preturi in general scazute, ceea ce nu inseamna ca produsele sunt de slaba calitate.

Insa mai e o forma de competitivitate, cea fara pret sau structurala, bazata pe calitatea produselor, gradul de inovatie, brand, termen de livrare, servicii post-vanzare, dinamism comercial. Iar Romania, dupa parerea mea, ca sa creasca in calitate, grad de inovare are nevoie de importuri. Spre exemplu, daca vreau sa performez, sa adaug un plus de performanta betonului pe care il fabric, aduc o statie de betoane din Germania, de la o firma renumita care produce asa ceva, care statie chiar daca o iau la mana a doua (deci nu una nou-nouta) totusi imi ofera posibilitatea sa adaug acel plus de calitate de care am nevoie pentru ca sa pot adauga un plus performantei firmei mele. Deci Romania are nevoie de importuri pentru a creste calitatea produselor si pentru a putea sa creasca competitivitatea, mai exact spus pentru a putea face fata concurentei pe piata europeana. Pentru ca degeaba am dinamism comercial sau caut sa ofer servicii post-vanzare foarte bune, daca nu produc produse din ce in ce mai bune pe care sa le vand repede, miscandu-ma repede, si daca nu caut sa aduc un plus in privinta gradului de inovare – spre exemplu o statie de betoane sau o statie de sortare agregate moderna, care implicit imi creste si productivitatea muncii.

Idm
06-11-2016 la ora 4:19 pm

Eu nu vad o problema acum. Chiar daca e depreciat leu…acestaveste stabil

2management
13-01-2022 la ora 12:04 am

1accomplishing

COMENTEAZA