Cum a adus Isarescu Romania de la +7,3% in 2008 la -7,1% din 2009? Cu premeditare

24 octombrie 2016 • General

O scadere economica de 7,1% trebuie urmata de o crestere 7,64% doar pentru a ajunge la acelasi nivel.

Romania a ajuns de abia in 2014 la nivelul de Produs Intern Brut de la sfarsitul lui 2008.

Cum a reusit Isarescu asemenea “performante” pentru care s-a auto-premiat in anii de criza cu participare la profitul BNR?

Nu usor! Cu premeditare!

Minutele si stenogramele sedintelor Consiliului de Administratie al BNR incepand cu 2006 ne-ar arata atat ce s-a intimplat de nu primim dobanda la aur precum si ratiunea din spatele aruncarii Romaniei in criza!

Romania este o tara bogata. O tara bogata este asemeni unei masini stabile, greu de rasturnat.

Ca sa poti rasturna o masina stabila ai nevoie de premeditarea actiunilor si de cateva miscari de pregatire, de dezechilibrare.

Miscarile care au favorizat aruncarea Romaniei in recesiune au fost, fara a se limita la:
– manipularea cursului de schimb euro leu pana la niveluri nesustenabile e.g. 3,1
– Relaxarea brutala a gradului de indatorare pana la 70% din venituri.

Cursul de schimb in afara echilibrului si celelalte masuri favorizante de derapaje au urcat deficitul de cont curent la 10,4% in 2006, 13,4% in 2007 si 11,6% in 2008!

Eurizarea accelerata a eliminat exportatori Romani prin curs de de schimb nefavorabil si a blocat persoanele fizice si firmele in credite in valuta contractate la un curs nesustenabil fiind departe de echilibru.

Afirmand ca Romania este supraincalzita si ca va creste cu peste 5% in urmatorii 7 ani, Isarescu a produs aruncarea in recesiune a economiei actionand frana atat pe instrumentele de politica monetara precum si pe cele ce tin de politica de credit. Masina dezechilibrata deja, s-a rasturnat.

Franarea simultana:
– pe instrumente de politica monetara Romania a fost singura tara din lume care a crescut dobanzile in criza
– pe instrumente de politica de credit, Romania a blocat creditarea prin regulamentul 11/2008 in noiembrie 2008!

Rezultatul actiunilor premeditate ale lui Isarescu a fost recesiune adanca in Romania si bonus sporit pentru Isarescu (cu dobanda si rezervele sunt mai ridicate pe fond de deficit de lichiditate cu atat bonusul lui Isarescu este mai mare).

Minutele si stenogramele sedintelor Consiliului de Administratie al BNR incepand cu 2006 ne-ar arata atat ce s-a intimplat de nu primim dobanda la aur precum si ratiunea din spatele aruncarii Romaniei in criza!

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

4 Comentarii

Victor
24-10-2016 la ora 3:23 pm

Mare pacat ca iti irosesti timpul cu articole de genul asta.

AristotelCostel
24-10-2016 la ora 4:08 pm

@Victor

Ai vrut să amintești despre politica anticiclică a BNR și ai realizat că-ți irosești timpul?

Politica anticiclică a BNR poate fi rezumată în 10 secunde:
de la +7,3% in 2008 la -7,1% in 2009

Olteanu Dumitru
26-10-2016 la ora 4:40 pm

Bravo Lucian

1 -Cursul tinut artificial de Isarescu la 3.1 RON/EUR, a fortat multi romani sa acceseze credide in Euro. Stiu multi postaci o sa zica ” Domnul Guvernator a spus ca este bine sa ne imprumutam in RON” – da sigur dar in RON nu te incadrai cu salariu la un credit ipotecar ca dobanda erea de 16 %, si cum orice roman dorea o casa, ereai fortat sa te imprumuti in EUR. De la banca iti spunea in RON nu te incadrezi dar putem sa-ti oferim Euro sau CHF, ia uite ai rata 1200 RON daca ei credit in RON ai rata 2300 RON (Pt. Dan Suciu – asta de ce nu o mai spunea Domnul Guvernator ?).
1- Banca Nationala se lauda ca a facut profit , pe ce a facut profit ? imprumuta bancile comerciale la o dobanda avantajoasa iar bancile adauga tot pe spinarea romanului. A facut cumva BNR profit din plasamente externe ??? sau a facut profit pe spinarea romanilor la dobanzi de 10 % , evident in RON cum ne spune Mugurel ” Leu-ul s-a cocotat acolo sus si nu vrea sa mai coboare”, Mugurele lasa-ne domnule, dute la vie la Dragasani.
Isarescule pleaca , mult rau ai facut acestei tari.

3watchfulness
13-01-2022 la ora 1:23 am

1immaterial

COMENTEAZA