Cresterea Robor si bugetul de marketing al lui Isarescu

17 ianuarie 2019 • General

Prin cresterea Robor bancile au avut de castigat.

Parte din castig se intoarce in favoruri pentru Isarescu.

Unul dintre acestea este promovarea/protectia in media pentru Isarescu.

Cam ca la Olguta dar la o scara mai mare.

Este simplu de inteles ca daca veniturile din active cresc iar cheltuielile reprezentate de dobanzile platite la depozite intarzie sa se ajusteze, profitul creste.

Daca Robor creste de 5 ori de la 0.69% la 3.57% in doar 7 luni este si mai usor de inteles explozia de venituri.

Profitul nu este distribuit simetric In sistemul bancar. Mai mult, unele banci au de acoperit pierderi din anii precedenti cum ar fi CEC Bank. Altele desi au pierderi pe portifoliul de titluri de stat, folosesc o contabilitate aparte, cum ar fi Banca Transilvania.

Un alt canal de crestere a veniturilor este prin decuplarea Robor de dobanda de interventie 3.59% versus 2.5%, cresterea costului de finantare a statului si operatiunile de repo ale BNR. Ca paranteza prin repo-urile la 2.5% Isarescu isi baga si niste bani direct in buzunar, prin bonus, desi a ratat iar tinta de inflatie.

Bancile pe langa bugete explicite pentru cadouri oferite lui Isarescu (gem anticariatele) isi folosesc promovarea media pentru a il promova/proteja pe Isarescu.

Spre exemplificare In timpul dezbaterilor la darea in plata aparea reclama la banci fix in emisiunile in care se invitau angajatii lui Isarescu or erau expuse marile teze.

Cum exista o problema cu Isarescu cum propaganda reuseste sa blocheze mesajele pe anumite siteuri si posturi tv.

Mai mult In trecut anumite banci au scos reclama de pe anumite posturi TV cu audienta in zona tinta doar pentru ca discutau subiecte de interes pentru procurori si pentru Isarescu.

Populatia si firmele cu credite In lei platesc mai mult prin cresterea Robor dar cu aceasta ocazie au parte de o promovare mai ampla a campaniei de realegere a lui Isarescu in functia de guvernator BNR si desigur de o banare a dezvaluirilor care il incurca pe Manole Isarescu.

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

5 Comentarii

George
17-01-2019 la ora 11:11 am

Si cum statea treaba cand Robor era mult sub dobanda de politica monetara ? Nu trebuie prin Roborul asta sa combata inflatia cand cursul urca ? Cu exces de lei unde se va duce cursul si inflatia ? Robor a stat mult prea jos mult timp si a crescut sa combata inflatia.Nu asta trebuie sa faca cei din BNR ca e Manole sau cine o veni dupa el ? Restul smecheriilor cu deducerea provizioanele , vanzari de creante pe 2 lei la care s-au inchis ochii etc de ce nu intereseaza guvernul ? Sa fim seriosi daca voiau taxa pe lacomie o aplicau la marja creditelor exagerata la noi fata de tarile din jur.S-au luat de robor ca stau prost cu bugetul si vor sa mai scada costul de imprumut al statului nu ca mor de grija imprumutatilor.La revedere inflatie mica si curs stabil .

Edward
18-01-2019 la ora 4:30 am

Dl.. George, faceți confuzie în expunerea dvs. Robor-ul nu este parte a politicii monetare!! (deși dl Isărescu a afirmat de curând asta…) Enigmaticul robor este o medie a nivelul la care se împrumută între ele băncile. Acestea, prin mecanismele pieței, (chipurile) stabilesc liber nivelul efectiv la care tranzacțiile sunt efectuate, BNR-ul doar publicând aceste informații din piață piațăpșippublica

Edward
18-01-2019 la ora 4:32 am

Dl.. George, faceți confuzie în expunerea dvs. Robor-ul nu este parte a politicii monetare!! (deși dl Isărescu a afirmat de curând asta…) Enigmaticul robor este o medie a nivelul la care se împrumută între ele băncile. Acestea, prin mecanismele pieței, (chipurile) stabilesc liber nivelul efectiv la care tranzacțiile sunt efectuate, BNR-ul doar publicând aceste informații din piață

adrian
18-01-2019 la ora 9:18 am

Edward , BNR poate influenta nivelul Robor ? Cum il influenteaza si care sunt efectele pe curs si inflatie ? Daca face statul politica monetara hai sa desfiintam BNR . Ca Lucian are ceva cu Manole e una si toti cei sanatosi la cap inteleg unde a gresit BNR si inainte si dupa criza.Dar unele texte de pe aici nu stiu daca Lucian le ia in serios sau le scrie doar ca sa se distreze 🙂 Nu ne-a ajuns inflatie 5% ? Vrem 10% ? Cobora frumos de cateva luni si inflatia si Robor si i-au gasit pe unii sa dea oug de Craciun fara consultare cu nimeni dintre cei afectati .Asta e mod de gandire si actiune al unui guvern ? Ia uite ce face cursul si e abia inceputul .Eu fug de leu de cand au inceput astia guvernarea .Mai bine ruble 🙂

Edward
21-01-2019 la ora 3:12 pm

@ Adrian, eu în niciun caz nu am zis că BNR ar influența nivelul ROBOR (cel puțin sper, că posibilități există…, dar le acordăm poate fără să merite și pentru a mia oară prezumția de nevinovăție ; inclusiv dlui Isărescu care zicea ultima dată când l-am văzut că de fapt ROBOR face parte din politica monetară a BNR… LOL – greșeală sau autodenunț??)
Cât despre “fixația” dl Isar cu dl Isărescu și eu am avut un imbold de a ajunge la aceiași concluzie ca dvs. dar, dacă te gândești mai bine, el îl atacă pe Corleone al sistemului bancar românesc. Iar din poziția unei persoane care are expertiză și informații solide asupra sistemului… este cumva normal că dacă tot vei duce o luptă, să ataci regele, nu pionii. Nu? Cât despre consultarea cu băncile, ce să zic… Eu am fost de față când Teodorovici “i-a scos la tablă” pe câțiva dintre șefii celor mai mari bănci din România. Deci, semnale le-au fost date că răbdarea le este pe sfârșite guvernanților. Este bine denumită taxa, ca fiind o taxă pe lăcomie, dar eu aș fi legat-o de ecartul între dobânda la depozite vs cea la credite. În fine, e mult de comentat, dar eu nu sunt blogger, deci… Regards

COMENTEAZA