Codul fiscal: despre pronosticuri

20 iulie 2015 • General, Macro

Sinonime la pronostic: prezicere, anticipare, previziune.

In discutia referitoare la codul fiscal se opereaza cu pronosticuri nu cu sinonime ale termenului: cam cat va fi deficitul in 2016 …

Prognoza FMI referitoare la procentul din PIB la care va ajunge datoria Greciei in 2017 a evoluat de la 151,8% in aprilie 2015, la 169,7% in iunie 2015 si a culminat la aproape 200% idin PIB in iulie 2015.

In nici 4 luni aproape 50% din PIB diferenta de prognoza referitor la un indicator de peste doar 2 ani!

Graficul din link-ul din Bloomberg este sugestiv. Click aici.

Pana acum corifeii externi si autohtoni au concurat doar la prognoze gresite.

Sursa erorii poate fi multipla.

Se discuta mult despre “model”, concept ezoteric asezonat cu ceva formule matematice care inchide abrupt discutia in spatiul public. Pentru simplificare sa presupunem ca modelele utilizate sunt toate bune desi dau estimari diferite si ca pana acum a fost doar un accident ca nu au nimerit cu pronosticurile.

O alta sursa de eroare este reprezentata de datele de plecare. “Dezastrul” cu 2,5% deficit in 2016 ( limita criteriilor nominale de convergenta este de 3%) este comunicat inca din februarie 2015.

Cum procedezi cand datele privind colectarea inclusiv pe luna iulie 2015 confirma un mic record la incasari suprapus pe o noua realitate cu DNA si ANAF incepand sa actioneze?

Rulezi “modelu’” cu noile date si noua realitate sau dai vina convenabil pe Consiliul Fiscal?

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

13 Comentarii

gabriela filip
20-07-2015 la ora 9:48 pm

Adica spui ca niste consilieri ticniti l-au zapacit pe dragul nostru presedinte si acesta in consecinta acesta se face de ras si mai scade si in sondaje?

Matache VOICU
21-07-2015 la ora 5:42 am

• ► ”Consiliul Fiscal” a militat pentru mega-împrumutul din 2009; ce abateri raportează față de preliminatul lor ?

gurka
21-07-2015 la ora 6:43 am

cetatene Isar, stiai ca nivelul cheltuielilor publice pt educatie in 2015 e aprox. 2% din PIB si ca cifra vehiculata de premier nu are nicio legatura cu realitatea? la fel si cu sanatatea. nici acolo nu ies la socoteala citeva miliarde bune, cam 1% din PIB. acolo sunt problemele, nu in smecheriile voastre cu pomeni si cu “dezvoltarea” (dezvoltarea a ce, ca nu se vede mai nimic).

[…] Sinonime la pronostic: prezicere, anticipare, previziune. In discutia referitoare la Codul Fiscal se opereaza cu pronosticuri nu cu sinonime ale termenului: cam cat va fi deficitul in 2016 ￯Prognoza FMI referitoare la procentul din PIB la care va ajunge datoria Greciei in 2017 a evoluat de la 151,8% in aprilie 2015, la 169,7% in iunie 2015 si a culminat la aproape 200% idin PIB in iulie 2015. In nici 4 luni aproape 50% din PIB diferenta de prognoza referitor la un indicator de peste doar 2 ani!, scrie Lucian Isar pe blogul lui. […]

lucian isar
21-07-2015 la ora 7:10 am

Consiliul Fiscal a fost infiintat dupa imprumut, la cererea finantatorilor …

[…] Sinonime la pronostic: prezicere, anticipare, previziune. In discutia referitoare la Codul Fiscal se opereaza cu pronosticuri nu cu sinonime ale termenului: cam cat va fi deficitul in 2016 ￯Prognoza FMI referitoare la procentul din PIB la care va ajunge datoria Greciei in 2017 a evoluat de la 151,8% in aprilie 2015, la 169,7% in iunie 2015 si a culminat la aproape 200% idin PIB in iulie 2015. In nici 4 luni aproape 50% din PIB diferenta de prognoza referitor la un indicator de peste doar 2 ani!, scrie Lucian Isar pe blogul lui. […]

Stefan RADOVEANU GENEVE
21-07-2015 la ora 7:51 am

Bonjour

Cher Lucian ISAR

Mare Canicula Mare !

Bataie politica rodajul democratiei .

Cateva reflexii ;

A propos codul Fiscal

La prima vedere de ce nu ?
Cum va fi finantat si se respecta angajamentul ROMANIEI silence total !!!

Banca nationala trebuie sa se propunte cu acceptarea sau refuzul acestui “cui pepelea” codul fiscal.

Experienta mea, Expert intelligence économique & la Veille Technologique imi permite cateva sugestii in favoarea codului daca se are in vedere ;

– Cresterea economica prin investiti à la valeur ajoutée preferabila la cea a la consum

– Sistemul de sanatate motor de crestere economica creator de locuri de munca productive si nu bugetare !
a. Case de asigurare de sanatate private inclus asigurarea de baza
b. Guvernanta spitalelor universitare
c. Tariful medical, valoarea punctului medical variabila.
d. Facturarea prestatiei medicale pe pacient
e. disfiintarea casei unice de asigurare de sanatate CNAS ¨

– Sistemul de educatie re actualizat in functie de etapa actuala
a. accentuat invatamantul profesional arizanal “Liceele technologice” regrupate in “ampus educational profesional technic artizanal”
b. guvernanta universitara in fiecare centru universitar
c. cresterea exigentei invatamantului superior si iesit din zona inlocuitor a scolilor profesionale

– Mobilitatea durabila- Stationarea durabila

Si o masura foarte dura dar fara risc in schimb cu impact, Modernizarea sistemului administratiei centrale si locale .

Aceasta inseamna reducerea aparatului administratif cu 200’000 à 250’000 unitati de posturi care la ora actuala functioneaza ca dublante !

Am spus fara risc, aceste persoane isi vor gasi locul in maurile precedente de reforma structurala.

Avem posibilitatea sa va oferim detalii a masurilor structurale. Ele vor crea peste 600’000 noi locuri productive !!!

Fara aceste masuri codul fiscal este un cadou otravit noii guvernarii, deci trebuie refuzat categoric !!!

Bien Cordialement

Stefan RADOVEANU
GENEVE

Nb

Dispunem de proiecte – pilot pentru cele 3 themes.

[…] 50% din PIB diferenta de prognoza referitor la un indicator de peste doar 2 ani!, scrie Lucian Isar pe blogul lui. citeste mai […]

tudor
21-07-2015 la ora 6:13 pm

@gabriela f..
dl isar vrea sa spuna ca ar trebui sa avem din partea guvernului cifre foarte clare.
de pilda, cum va influenta noua grila de salarizare bugetul pe 2016?
n ar trebui sa stie societatea romaneasca, inainte de a vorbi despre codul fiscal, sau in acelasi timp?

Costy
22-07-2015 la ora 6:19 am

Domnule Isar,
Avem o problemă, evaziunea fiscală a devenit un mod de viaţă în România, generaţiile se aducă în această paradigmă! Impozitele mărite au generat un fenomen greu de controlat! Mii de oameni lucrează la negru, statul nu are cum controla fenomenul! Aici avem un pericol major, economia se poate bulversa, apoi societatea, apoi instituţiile statului. Codul fiscal trebuie să prevadă taxe accesibile pentru oamenii care doresc să investească pentru a trăi la nivelul minim, apoi se vor colecta şi bani la buget pentru civilizaţia noastră cea de toate zilele.

Costy
22-07-2015 la ora 6:21 am

Domnule Isar, DNA nu acţionează cu respectarea valorilor sociale. Au sechestrat in întregime averea unui suspect, a intervenit ICCJ sa stabilească cât pot sechestra pentru că oricine are dreptul la viaţă până este condamnat definitiv. Şi-au luat putere cu încălcarea legii! Adică au sechestrat tot, ori instanţa a zis doar 1/3, restul la sechestrul statului. Codul de procedură penală se completează cu prevederile procedurii civile în ce priveşte latura civilă, deci exista lege, dar nu s-a văzut. Lupta anticorupţie trebuie să continue, cu respectarea legii de toate părţile! În ce priveşte gogoaşa DNA, se întâmplă cam aşa: un activ are o valoare când funcţionează integrat într-un sistem care aduce venituri, când este oprită activitatea, el nu mai aduce venituri, ca atare valoarea sa de piaţă, scade. Din acest motiv nu se pot recupera prejudiciile, ca atare la condamnare au o valoare, după ce suspectul este condamnat, activul are altă valoare. Cu alte cuvinte, economia va suferi, gogoaşa DNA va exploda pe masa politicienilor, că ei trebuie să repare problema, DNA nu are putere legislativă. Nu mai avem ani când se va verifica acest aspect! În general, la executarea silită sau la faliment se recuperează doar parţial prejudiciul, la faliment 20% este o sumă rezonabilă şi faină! Procurorul, dacă pune sechestru, ar trebui să numească un administrator de sechestru independent care să facă acel activ sechestrat viabil, să aducă venituri, profit, să menţină valoarea de piaţă a bunurilor. Înţelegeţi? Dacă instanţa va achita învinuitul, acesta are dreptul al restituirea pagubei sale cu dobândă!! Ca atare, să nu ne trezim că vom plăti mai mult decât face afacerea sechestrul DNA!

[…] de a treia. L-am asculat cu stupoare pe Dl. Lucian Isar (de vazut doua articole ale sale – aici si aici), in convorbirea de la Realitatea TV cu Dl. Valentin Ionescu, ca Romania ar trebui sa […]

3placing
13-01-2022 la ora 1:46 am

1aspirant

COMENTEAZA