Indeplinirea criteriilor euro: dezinformarea zilei

15 februarie 2014 • General, General

Cand Premierul Ponta atinge teme economice, audienta trebuie sa fie atenta la dezinformari si manipulari.

Nu este inca clar daca acestea sunt generate de insusi Premierul Ponta sau este chiar el dezinformat de consilieri.

Premierul Ponta a afirmat ieri ca ““Azi indeplinim toate criteriile de convergenta nominala pentru euro”.

Realitatea este ca astazi (ieri cand vorbea Premierul, era aceeasi situatie) Romania nu indeplineste 3 din cele 5 criterii nominale.

Cele 2 criterii indeplinite sunt bifate de mai multa vreme: deficitul bugetar si raportul datorie versus PIB.

Cele 3 criterii care nu sunt indeplinite se refera la: inflatia medie, dobanda medie la datoria la 10 ani si cursul de schimb in ERM2 pentru 2 ani.

1) Referitor la inflatia medie, Romania este departe de circa 2,5%

‘Creşterea medie a preţurilor per total, în ultimele 12 luni (ianuarie 2013 – decembrie 2013) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2012 – decembrie 2012), determinată pe baza IPC este 4%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 3,2%’, se mai arată în comunicatul INS.

Se pare ca degeaba tot clarifica conceptele BNR-ul si finantistii ca nu se doreste intelegerea conceptelor la nivel politic.

2) Media pe ultimul an a dobanzii la care au fost adjudecate titlurile la 10 ani nu este cu mai putin de 2% peste benchmark. Ca sa nu intram in detalii prezentam doar ultimul success mentionat de Guvern:”Titlurile la 10 ani au fost vandute la 220 puncte de baza (2,2 puncte procentuale) peste referinta titlurilor de trezorerie SUA, potrivit Reuters. Astfel, randamentul emisiunii ar fi de 5,04%, potrivit Mediafax.”

3) Referitor la curs, ar fi aflat intregul public daca am fi intrat in ERM2. Volatilitatea intr-un astfel de system nu este aceeasi cu cea intr-un regim de curs pur discretionar cum experimenteaza Romania in ultima perioada ceea ce sugereaza correct ca trecutul nu este un bun predictor pentru viitor in cazul cursului de schimb eur leu.

Cu 3 criterii nominale din 5 inca nebifate este greu de inteles incercarea de dezinformare a Premierului Ponta inclusiv pe acest subiect.

Desi euro este un proiect politic, convergenta reala a economiei Romaniei nu este asigurata de “dezvoltarea” economica din ultima perioada.

ETICHETE:

Abonare la articole

Poti introduce adresa de email mai jos daca vrei sa fii la curent cu ultimele articole postate pe LucianIsar.com

4 Comentarii

[…] Pe 14 februarie Premierul Ponta anunta indeplinirea tuturor criteriilor. Mai multe despre aceasta dezinformare in opinia „Indeplinirea criteriilor euro: dezinformarea zilei„ […]

[…] Pe 14 februarie Premierul Ponta anunta indeplinirea tuturor criteriilor. Mai multe despre aceasta dezinformare in opinia „Indeplinirea criteriilor euro: dezinformarea zilei„ […]

[…] In ultima perioada a crescut numarul decidentilor care discuta despre cat de bine sta Romania. Pe 14 februarie Premierul Ponta anunta indeplinirea tuturor criteriilor. Mai multe despre aceasta dezinformare in opinia „Indeplinirea criteriilor euro: dezinformarea zilei„ […]

[…] Părerea mea referitor la subiect a fost exprimata aici. […]

COMENTEAZA